Política

internacional

anglaterra

L'exalcalde de Londres encén la polèmica en comparar la UE amb el projecte de Hitler

Boris Johnson és vist al Regne Unit com un dels aspirants a succeir al primer ministre, David Cameron, al capdavant del Partit Conservador

L'exalcalde de Londres Boris Johnson ha encès la polèmica al Regne Unit en comparar la Unió Europea (UE) i les institucions comunitàries amb un intent de dominar el continent similar al del dictador alemany Adolf Hitler. El polític conservador, que s'ha erigit com a líder ‘de facto' de la campanya per abandonar la UE de cara al referèndum del 23 de juny, ha argumentat en una entrevista amb el diari The Telegraph que els últims 2.000 anys de la història europea es caracteritzen pels intents de recuperar la “època daurada” de l'Imperi Romà amb un govern únic.

“Napoleó, Hitler i altres ho han intentat, i acaba de manera tràgica. La Unió Europea és un intent de fer això amb diferents mètodes”, ha afirmat Johnson, que és vist al Regne Unit com un dels aspirants a succeir al primer ministre, David Cameron, al capdavant del Partit Conservador. “El que falta, fonamentalment, és l'etern problema, que no hi ha una lleialtat subjacent a la idea d'Europa. No hi ha una sola autoritat que la gent respecti o entengui. Això és el que està causant aquest enorme buit democràtic”, ha assenyalat.

La laborista Yvette Cooper, part de la campanya per la permanència a la UE, ha acusat el polític 'tory' de “jugar brut” amb aquestes declaracions. “Com més atia amb aquestes afirmacions histèriques, més exposa la seva vergonyosa falta de criteri, la seva voluntat d'aplicar la política més divisiva i cínica, i la vacuïtat dels seus arguments”, ha dit Cooper.

La polèmica coincideix amb una entrevista al diari Daily Mail en la qual el líder del euròfob Partit per la Independència del Regne Unit, Nigel Farage, ha expressat la seva admiració per Johnson i ha assenyalat que li agradaria treballar amb ell.

“Estimo Boris, el respecto, l'admiro. Sóc un fan de Boris. Podria treballar amb ell? Sí. Podria contemplar un escenari en el qual ell fos primer ministre i em demanés fer alguna cosa? No ho descartaria”, ha afirmat el líder de la formació populista, que en les últimes eleccions generals, el 2015, va sumar gairebé quatre milions de vots (el 12,6% del suport), encara que només va obtenir un escó.

Farage també ha subratllat que Johnson pot ser un ferm candidat a liderar el Partit Conservador tot i ser un “bromista” i l'ha comparat amb l'expresident dels Estats Units Ronald Reagan.

Una enquesta publicada avui diumenge a The Independent suggereix que els britànics confien més en l'opinió de l'exalcalde de Londres pel que fa a temes europeus que en la de Cameron. El 45% es fia que Johnson diu la veritat sobre Europa, mentre que tan sols un 21% confia més en el primer ministre britànic.

A falta de poc més d'un mes per a la consulta del juny, els sondejos continuen pronosticant un resultat ajustat. Un estudi d'ICM publicat el 8 de maig apunta que el 46% està a favor de trencar els llaços amb Brussel·les i un 44% a favor de mantenir-los, mentre que un treball de YouGov del 6 de maig assenyala que el 42% aposta per la permanència i el 40% per la sortida del bloc comunitari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Espanya defensa la sentència del procés a Estrasburg

barcelona
política

Mas Guix entrega a Aragonès la proposta de finançament singular

barcelona

El sud global ja és aquí

Girona
Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona