Política

El PSC estabilitza un govern condicionat pel PP

La majoria absoluta que sumen CDC i PSC els permet d'executar les seves polítiques sense haver de pactar amb ERC

La vila vol millorar la seva imatge

Les quatre forces polítiques que componen el ple municipal de la Jonquera (CDC, PSC, ERC i PP) porten bé la convivència, malgrat que fa un any les urnes van trastocar l'equilibri de forces entre nacionalistes i republicans. En el període 2011-2015 CDC i ERC estaven empatats a cinc regidors, cosa que va deixar com a àrbitre l'únic regidor del Partit Popular. Els nous comicis van trencar aquest precari equilibri atorgant un seient a la casa de la vila al PSC, que el va esgarrapar a ERC. Els socialistes van optar per formalitzar un pacte de govern amb Convergència, cosa que permetia als segons ser quatre anys més al capdavant de la institució municipal.

Curiosament en el ple d'investidura el PP va votar a favor del candidat d'ERC, cosa que va permetre de visualitzar clarament dos blocs: govern i oposició. És una situació que segurament no deu ser grata per als republicans i que demostra que la política municipal té les seves peculiaritats.

Tret del primer ple, en el qual l'oposició va retreure al govern una pujada significativa de la retribució dels regidors del govern, les relacions són fluïdes i en les qüestions més importants, matisos a banda, hi ha un cert consens entre tots els grups.

Els quatre partits coincideixen en les principals polítiques que cal executar a la vila, començant per la recuperació del degradat nucli antic. L'objectiu públic és aconseguir que els set milions de visitants que deambulen anualment pels centres comercials dels afores facin cap al nucli antic, cosa que serviria per promoure la recuperació comercial del carrer Major i el seu entorn. En el primer ple de gener tots els partits es van conjurar per treballar plegats en una comissió d'estudi que ha de valorar les polítiques a implantar.

La segona gran preocupació que hi ha sobre la taula fa referència a la seguretat. La Jonquera pateix els problemes propis d'una població transfronterera: tràfic de drogues i prostitució. L'Ajuntament ha apostat per la instal·lació de càmeres de vigilància per caçar la prostitució a l'N-II i els principals punts de tràfic de drogues, sobretot al Pertús.

La vila espera aconseguir que ja no se l'associï amb la delinqüència, i en això els cossos policials hi estan fent bona feina. A més, la reinstauració de controls fronterers arran dels atemptats de París fa més visible la presència policial.

les claus

Revitalitzar el nucli antic

El primer objectiu del govern municipal és rentar la cara del nucli antic per atraure el turisme que només va al macrooutlet Gran Jonquera.

Més seguretat

La Jonquera pateix els problemes de les ciutats transfrontereres. L'Ajuntament ha apostat per invertir en més càmeres de seguretat i promoure la persecució dels delinqüents.

EL CONSISTORI

La tranquil·litat ‘sociovergent'

Un pacte amb l'únic regidor del PSC, Narcís Quintana, va servir perquè els nacionalistes poguessin encarar un mandat amb més tranquil·litat que l'anterior, quan governaven amb majoria simple i el PP amb el seu vot feia d'àrbitre entre els convergents i ERC, empatats a regidors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Les càbales sobre pactes donen color a la campanya

barcelona

Energia i renovables: sortir de la cua sense prendre-hi mal

Girona
Guillem Agulló Lázaro
Pare de Guillem Agulló Salvador, assassinat pel feixisme

“L’extrema dreta és incapaç de donar un premi per les llibertats”

Banyoles
Júlia Ojeda, Anna Punsoda i Marta Roqueta
Editores de “Màtria o barbàrie”

“El nom de ‘màtria’ és un revulsiu, una altra manera de relacionar-nos políticament”

Barcelona
la crònica

Llum a Rull amb el somni de Muriel

La llavor de la dignitat

Banyoles
GIRONA

Cañigueral (ERC): “Hem de garantir l’accés a una educació pública i de qualitat”

GIRONA
política

Més de 100 candidatures opten al Secretariat Nacional de l’ANC

barcelona
política

Paneque: “El municipalisme, el gran damnificat pels governs nacionalistes”

girona