Política

ERC i CDC asseguren que el full de ruta s'està complint

Junqueras veu la CUP com un soci “absolutament fiable” i creu que la decisió de l'assemblea “no canvia res”

Els anticapitalistes no descarten aprovar els comptes si evidencien la ruptura

Després que l'assemblea nacional de la CUP aprovés diumenge “deslliurar-se” de l'acord d'estabilitat parlamentària pactat amb Junts pel Sí en el cas que no es desplegui la declaració de ruptura del 9-N, ahir tant ERC com CDC van sortir en defensa de l'executiu català, assegurant que s'està complint el full de ruta i que no hi ha motius per trencar l'acord. El vicepresident del govern i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, va voler treure ferro a l'acusació de la CUP al govern català de deixar en “paper mullat” la declaració del 9-N assegurant que l'executiu està actuant “amb el màxim nivell de coherència”. “No hi ha motius per dir que el govern no està complint els acords”, va explicar Junqueras, què es va mostrar convençut que els anticapitalistes ajudaran a tirar endavant els comptes. “Estic convençut que la CUP és un soci absolutament fiable”, va assegurar, alhora que hi afegia que no ha deixat de veure l'esquerra anticapitalista com al “soci preferent del govern” al Parlament.

Tot i que diumenge l'assemblea nacional de la CUP es va comprometre a no avalar un pressupost que no plantegi “la desobediència clara i frontal amb relació a les imposicions de l'Estat espanyol” i obrís la porta a estripar qualsevol pacte amb JxSí, Junqueras no vol renunciar a buscar l'acord amb els cupaires, i ahir va assegurar que la decisió presa per la CUP “no canvia res”. “Tinc total predisposició a buscar elements d'entesa. La meva feina és ajudar que hi hagi un acord”, va concloure. Més contundent va ser el president de CDC, Artur Mas, que va qualificar de “totalment fals” que no s'estigui complint el full de ruta. L'expresident de la Generalitat va assegurar que s'estan complint l'acord i els terminis marcats i va argumentar que l'executiu català mai no ha complert els objectius de dèficit —tal com demana la CUP— i que s'han inclòs impostos suspesos als comptes d'enguany. En aquest sentit, Mas va recordar que l'acord segellat al gener per desblocar la investidura inclou aprovar els pressupostos i va reduir la posició de la CUP a una qüestió “d'estètica”. “Si ens pensem que es pot arribar a la independència d'un dia per l'altre fent quatre discursos i anant a una manifestació estem equivocats”, va avisar l'expresident, que hi va afegir que queda “entre al·lucinat i preocupat” quan la CUP reclama superar el marc autonòmic perquè això és precisament el que es preveu en el full de ruta acordat. Mas també va recordar als cupaires la complicada situació de les arques públiques de la Generalitat. “Fins que no arribem a aquest punt hem de gestionar la realitat que tenim sobre la taula, la política també és això”, va afirmar, i va instar la CUP a “arremangar-se, a empassar-se molts gripaus i a no quedar sempre bé”.

L'hostilitat de CDC cap a la CUP també va venir per part del candidat convergent a les eleccions espanyoles del 26-J, Francesc Homs, que va acusar l'esquerra anticapitalista de “fer marcatges” al govern. “Amb aquest tipus de pronunciaments costa molt crear un clima de confiança”, va dir. Segons Homs, l'executiu català “està tirant endavant tot allò que estava compromès” i va instar la CUP a fer arribar les seves peticions a JxSí durant les reunions internes, en lloc de fer-ho pels mitjans de comunicació. Més suau va ser la posició del cap de llista d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, què va compartir la petició de la CUP de “posar-se les piles i d'iniciar el procés de ruptura”, però va recordar que hi ha un full de ruta “pactat i signat”.

En vista de les reaccions d'ERC i CDC a la decisió de la CUP, els anticapitalistes van especificar ahir que la formació no tanca la porta a una eventual entesa per a l'aprovació dels comptes, però sí que demanen certes condicions. “El pressupost ha de trencar amb el límit del dèficit i els impostos prohibits pel TC i ha de revertir retallades i privatitzacions que no serveixen per cobrir les necessitats bàsiques de les persones”, va assegurar el portaveu del secretariat nacional de la CUP, Xevi Generó. El portaveu cupaire, a Catalunya Ràdio, també va especificar que demanen al govern que comenci a fer passos per “concretar la ruptura i desplegar el full de ruta”, que, segons els anticapitalistes, s'ha aturat “per diferents pantalles que mai no arribaven”. “Ens hem mirat què era la declaració i l'annex del 9-N i no s'han fet passos evidents per desplegar-lo”, va afegir-hi.

Junts pel Sí i la CUP es van reunir just el dia després de l'assemblea dels anticapitalistes. En l'habitual trobada de coordinació entre les dues formacions duta a terme al Parlament es va decidir ajornar uns dies el debat sobre les relacions entre els dos partits i la possible afectació que pot tenir la decisió de la CUP en l'estabilitat del govern.

Tinc total predisposició a buscar elements d'entesa. La meva feina és ajudar que hi hagi acord
Estic convençut que la CUP és un soci absolutament fiable
Oriol Junqueras
vicepresident del govern
El pressupost ha de trencar amb el límit del dèficit i els impostos prohibits pel TC
Xevi Generó
Portaveu del secretariat nacional de la cup
No s'hi val a presentar les coses d'una manera apocalíptica com si no es fes res, és radicalment fals
Artur Mas
president de cdc

La negociació del pressupost entra en campanya

Tot i que l'anunci de diumenge de la CUP no implicava cap pronunciament explícit sobre el pressupost del govern, que tot just es presenta avui i que ni tan sols ha estat debatut, tant C's com el PSC i el PP van carregar contra el govern. El cap de llista de C's al Congrés, Albert Rivera, va assegurar que el pacte entre JxSí i la CUP “mai no ha tingut sentit”, i va denunciar que el govern català està en mans d'un partit “antisistema i separatista”. Des del PSC, el cap de campanya socialista per al 26-J, Gabriel Colomé, va definir el desacord entre les dues forces sobiranistes com “el dia de la marmota” perquè es repeteix una i una altra vegada la mateixa situació. El candidat del PP a Catalunya per al 26-J, i ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, també va carregar contra el pacte entre JxSí i la CUP, qualificant-lo “d'absurd”, i també va criticar que la Generalitat depengui “d'un partit antisistema”. “Em preocupa perquè Catalunya és massa important perquè el govern depengui d'un partit com la CUP”, va afirmar Fernández Díaz, que va qualificar la CUP com un partit que és “als antípodes” del que representa Europa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

El PSOE ajorna a dimarts la comissió federal que ha d’aprovar la llista per a les europees

barcelona
política

Òmnium penja cartells arreu del país amb el lema ‘Protestar no és terrorisme’

barcelona
política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona