Política

El pressupost dedicarà 874 milions més a l'àmbit social

El govern hi destinarà, en els comptes que aprovarà avui, un 78% dels 1.120 milions que augmentarà la despesa

Montoro pagarà en breu el FLA pendent, però evita autoritzar el pas de crèdits a llarg termini

El pressupost per al 2016 que el govern de la Generalitat aprovarà avui s'enfilarà fins als 23.700 milions, uns 1.120 més que l'any passat, dels quals projecta destinar-ne 874,3 –el 78% del creixement– a l'àmbit social, inclosos els 270 del pla de xoc pactat amb la CUP. Les partides socials sumaran el 73% del total, 1,8 punts més que el 2015. El mateix vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, va explicar ahir a RAC1 que els principals augments, uns 700 milions, aniran a les àrees de salut (317 milions més), ensenyament (211) i serveis socials (173), que en conjunt pujaran a 15.014 milions, encara lluny dels 15.700 que sumaven el 2007, això sí.

En tot cas, l'augment serà possible gràcies als ingressos per la millora de l'economia, que farà créixer la recaptació impositiva i la liquidació del model de finançament d'anys anteriors, i la rebaixa dels tipus, que ajudarà a reduir els interessos a pagar. “Són uns pressupostos ambiciosos i molt rigorosos i realistes, perquè no generen expectatives que no es poden complir”, explicava més tard en una jornada a Foment del Treball, en què va coincidir amb el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro. Junqueras, que aquest matí durà els comptes al Parlament per tramitar-los, destacava que “per primer cop en molts anys no hi ha cap ingrés pintat”, és a dir, no se n'imputa cap condicionat a la negociació amb l'Estat de deutes pendents, fet que farà que els comptes s'ajustin bé
“a les disponibilitats efectives, sense generar impagaments ni expectatives que no es poden complir”.

Tal com ja s'havia anunciat, la llei d'acompanyament tampoc inclourà d'entrada cap novetat fiscal, tot i que Junqueras recordava ahir que el Parlament és “sobirà” per decidir si s'aprova, i amb quins canvis, i no amagava la intenció, ja expressada “des del 2013”, de “rebaixar pressió fiscal” a les rendes baixes i mitjanes, per ajudar a reactivar el consum. Això sí, evitava valorar si caldria apujar impostos a les rendes altes, un fet que el president de CDC, Artur Mas, va criticar a Catalunya Ràdio, argumentant que, mirat en conjunt, la combinació dels tipus de l'IRPF i de l'impost sobre el patrimoni ja denota un gran esforç fiscal d'aquest segment. Li va venir a donar la raó, en aquest sentit, el ministre Montoro, que va clausurar la jornada a Foment apuntant que “els rics ja paguen, i això dóna per al que dóna”.

Montoro aprofitaria per anunciar que en les “properes setmanes” el govern de l'Estat “mobilitzarà” el FLA pendent del segon trimestre per pagar factures a proveïdors, així com el FLA extraordinari per cobrir el desviament sobre el límit de dèficit del 2015. El ministre remarcava que vol pagar a temps el tercer trimestre, quan la Generalitat “té molts venciments importants”. Junqueras, en aquest sentit, destacava que els pagaments a proveïdors “es van complint”, amb els “terminis més curts des de fa molts anys”, que Hisenda situava ahir mateix en els 32,19 dies de mitjana.

En canvi, Montoro va evitar confirmar el seu necessari aval per passar uns 1.600 milions de deute del govern de curt a llarg termini tal com Junqueras ha pactat amb el Ministeri d'Economia. “No es tracta de substituir el risc dels bancs pel de l'Estat, sinó fer-ho en funció de les necessitats que anem detectant”, justificava Montoro, que deia que s'està “estudiant” per tal que “no s'obri cap greuge comparatiu amb cap altra comunitat”. Junqueras li va recordar el “compromís públic” del govern estatal per fer possible la mesura.

LES XIFRES

23.700
milions
serà el pressupost total aproximat del 2016, uns 1.120 milions més que el 2015.
73
per cent
suposaran les partides de l'àmbit social, en contraposició amb el 71,2% que van suposar el 2015.
700
milions
creixeran les partides de salut, ensenyament i serveis socials el 2016, fins a un total de 15.014 milions.
174
milions
creixeran altres despeses socials com universitats i la renda mínima d'inserció.

Debat sobre l'impost de successions i el de patrimoni

Junqueras i Montoro van coincidir en la presentació d'un estudi de la Fundació Impostos i Competitivitat sobre la reforma dels tributs sobre el patrimoni, i les successions i donacions, que reclama en les conclusions més “homogeneïtzació” de l'interval de tipus i de condicions entre territoris, la reducció de beneficis fiscals i l'ampliació dels mínims exempts. L'entitat, de fet, reclama la derogació de l'impost de patrimoni,
i que no es penalitzin les transmissions entre vius.

Montoro admetia que cal afrontar la reforma d'aquests tributs amb “certa urgència”, per no crear “greuges comparatius” que ara provoquen fins i tot deslocalitzacions. Segons ell, amb l'IBI, l'impost de plusvàlues i el de circulació, “ja hi ha vessants de tributació patrimonial, i el que cal és racionalitzar-ho”. Tot i això, creu que seria un “error” centrar-hi el debat polític, perquè són figures “quantitativament poc importants”, i demanava concentrar-se en l'IRPF, l'impost de societats i els indirectes com l'IVA. En tot cas, el ministre emmarca qualsevol reforma dels dos tributs en la negociació per a la millora del finançament autonòmic i local.

Junqueras admetia que algun corrent reclama reduir el de patrimoni per concentrar-ho en el de successions, tot i que, segons ell, “cal buscar
un equilibri”, i recorda que, mentre que el segon “té un aspecte vinculat a l'atzar de
la vida que pot ser tremendament injust”, el primer “es pot distribuir de manera més estable en el temps”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia