Política

Una conversa sobre corrupció fa caure un ministre al Brasil

El titular de Planificació diu que la sortida de Rousseff frenarà les investigacions sobre el cas Petrobras

El seu paper al Senat és clau en el judici contra la presidenta

Han calgut menys de dues setmanes perquè el govern interí brasiler de Michel Temer perdi un ministre. Una gravació difosa pel diari Folha de São Paulo va costar el càrrec al titular de la cartera de Planificació, el senador Romero Jucá, un home de màxima confiança del president i clau per a l'inici del judici polític contra Dilma Rousseff. En una gravació feta el març passat, Jucá parla més d'una hora amb Sergio Machado, expresident d'una empresa subsidiària de Petrobras.

Machado explica a Jucá en la conversa que tem que el seu cas arribi al tribunal que investiga la xarxa de suborn muntada a la petroliera estatal Petrobras, en una causa coneguda com Lava Jato. “Cal canviar el govern per aturar aquesta sagnia”, li respon Jucá. “Llavors es pararia tot”, li replica Machado, a qui el ministre diu: “Sí, l'aturaria on està, i punt.”

La sort de Jucá es va saber en poques hores, tot i que en un primer intent ell va mirar d'aferrar-se a la cadira. “No veig motius per renunciar. La meva permanència depèn del president Temer”, va escriure a les xarxes socials. Però una estona més tard va presentar la dimissió perquè “no hi hagi cap dubte” sobre el govern i la seva reputació, tot i que va negar de ple que la conversa impliqués cap delicte.

“Quan parlava de la sagnia no em referia a Lava Jato. Parlava de l'economia del país i perquè entenia que el govern Rousseff s'havia esgotat i que el govern de Temer reuniria les condicions necessàries per redreçar la política econòmica i social”, es va defensar Jucá a la ràdio CBN. Aleshores, el diari Folha de São Paulo va recordar que tant Jucá com Machado estan sent investigats pel cas Petrobras i va aclarir que cap dels dos va esmentar en la conversa cap preocupació per l'economia brasilera.

Michel Temer va agrair “la feina competent i la dedicació” del seu ministre fugaç i li va garantir el seu suport al Senat. El cert és que la sortida de Jucá suposa una bomba per al govern interí, que va arribar al poder amb la bandera de l'honradesa per combatre la corrupció perpetuada en el Partit dels Treballadors (PT). Com a home fort del Partit del Moviment Democràtic Brasiler (PMDB), també la formació de Temer, Jucá va ser l'impulsor del trencament de l'aliança amb el govern del PT i el principal artífex del judici polític contra Rousseff al Senat.

De fet, la seva arribada al gabinet de Temer es va entendre al Brasil com un premi a les gestions contra la mandatària, tot i que també havia estat processat per corrupció. Ara Jucá haurà de tornar al Senat, on durant sis mesos s'ha de decidir el futur de la presidenta, que està temporalment suspesa de funcions.

Amb la caiguda de Jucá, ja són dos els alfils del judici polític que ha arrossegat la corrupció. Primer va ser Eduardo Cunha, un altre home del PMDB, responsable d'habilitar el procés contra Rousseff a la cambra de Diputats. Cunha va ser suspès uns dies després de l'impeachment contra Rousseff pel Tribunal Suprem per les sospites que té comptes milionaris a Suïssa, alimentades amb diners de la corrupció.

Les causes contra els dos impulsors del judici polític han estat la principal defensa del PT, que veu en el judici polític un esforç per frenar les investigacions judicials pel cas Petrobras.

La conversa entre Jucá i Machado no fa més que atiar les especulacions i així ho ha entès Rousseff. “Si algú encara no tenia clar que hi ha un cop d'estat en curs basat en un frau, les declaracions incriminatòries sobre els motius reals de l'impeachment i sobre qui hi està al darrere eliminen qualsevol dubte”, va expressar Rousseff en un discurs durant un congrés de pagesos.

LA FRASE

Si algú dubtava que hi ha un cop d'estat, la conversa elimina qualsevol dubte
Dilma Rousseff
presidenta del brasil suspesa temporalment de funcions


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nova caledònia

Dos morts en una nova operació policial contra independentistes a Nova Caledònia

barcelona
política

La Fiscalia General de l’Estat demana la recusació de Macías en la causa de la llei d’amnistia

barcelona
unió europea

Reconeixement europeu a l'opositor veneçolà González Urrutia

barcelona
política

L’exalcalde de Vilassar de Dalt, candidat a dirigir ERC amb Camps, Jordà i Sans

barcelona
pròxim orient

Israel diu haver frustrat un complot iranià per matar Netanyahu

barcelona
judicial

Llarena veu un possible delicte dels Mossos en la no detenció de Puigdemont

barcelona
política

Junts fa pressió perquè Illa inclogui Puigdemont en la ronda de trobades amb expresidents

barcelona

El ple de Vilablareix puja 30 euros la taxa d’escombraries

VILABLAREIX
Pròxim Orient

Segona onada d’explosions al Líban

Beirut