Política

política municipal

pacte de govern municipal

El PSC i C's voten igual en el 91% dels expedients de la Paeria

Primer any de la “nova” Paeria amb set grups municipals, que referma l'aliança de l'alcalde Ros amb Ciutadans

Els socialistes no han arribat a cap gran acord amb CiU ni amb els regidors del Comú de Lleida

El primer aniversari de la Paeria més plural, amb set grups municipals, i un govern en minoria ha visualitzat una aliança clara entre l'equip de govern del PSC i Ciutadans. Ambdues formacions han votat el mateix en el 91% dels expedients i les mocions presentades als plens d'aquest mandat.

Des del ple de constitució, l'Ajuntament de Lleida ha celebrat 11 plens. Han estat 9 d'ordinaris, el de cartipàs i l'extraordinari de pressupostos. En tots s'han propiciat 322 votacions, de les quals 293 han inclòs el PSC i Ciutadans.

Ambdós partits van tancar amb el cartipàs el primer gran acord, tot i que van comptar amb la cooperació necessària del PP per assolir la majoria absoluta. A partir d'aquest acord, tant socialistes com C's han negat cap pacte públic o secret, però l'alcalde, Àngel Ros, ha obtingut estabilitat i certa tranquil·litat gràcies al grup que lidera Ángeles Ribes.

Ambdós grups, però, no sumen prou i en funció de la necessitat, el PSC ha arribat a acords puntuals amb un altre grup; la majoria de vegades ha estat el PP. Així, el bloc format per socialistes, Ciutadans i populars coincideixen sempre en votacions sobre el model comercial de Lleida i contra el sobiranisme o el procés d'independència de Catalunya.

En canvi, el PP fuig de la vora del govern en aspectes econòmics i és quan l'alcalde i sobretot la primera tinenta d'alcalde, Montse Mínguez, ha trobat aliats puntuals amb la Crida-CUP per aprovar les ordenances fiscals i amb ERC per tirar endavant els pressupostos.

Ciutadans ha marcat perfil també en alguns aspectes econòmics, com en la gestió de l'Empresa Municipal d'Urbanisme o no aprovant el Compte General del 2014, del qual no volien ser partícips. També amb la liquidació del pressupost del 2015, malgrat que al final van pactar una solució per evitar romanents de tresoreria en futurs exercicis.

Les relacions polítiques també han quedat clares pel fet que el PSC no ha assolit cap gran acord o singular amb CiU ni tampoc amb el Comú de Lleida, fet que també sembla tenir la seva repercussió en les relacions personals.

Després de les eleccions, l'alcalde Ros va intentar un acord amb CiU per garantir una majoria estable, però el cap de files convergent, Toni Postius, s'hi va negar. La suma del PSC i CiU és l'única possible entre dos grups per sumar majoria absoluta a la Paeria.

En tots els plenaris celebrats fins ara hi ha hagut molts expedients de tràmit o de caràcter administratiu que s'han aprovat per unanimitat, com ha passat en tots els mandats. I allà on hi ha hagut discrepància és on C's, i molt sovint el PP, han “rescatat” l'equip de govern. La majoria de diferències entre socialistes i Ciutadans, però, han estat en mocions i en aspectes parcials d'aquestes mocions, atès que moltes vegades aquests pronunciaments polítics s'acaben votant per parts.

LA XIFRA

293
votacions conjuntes
entre el PSC i C's de les 322 registrades en els 11 plens que s'han celebrat aquest primer any.

“El canvi és la majoria variable”

L'alcalde, Àngel Ros, va fer balanç ahir d'aquest primer any de govern socialista en minoria i va assegurar que “el diàleg, el pacte i l'acord han estat clau a l'hora d'acordar projectes de futur a la ciutat per sobre de l'aritmètica del vots”. El paer en cap va agrair la predisposició al diàleg de les diferents formacions, tot i que “amb algunes ha reeixit més que amb altres”, i va destacar que el principal canvi respecte els darrers mandats és “la geometria variable”, és a dir, els pactes puntuals amb diferents grups per assolir acords.

Ros va fer un balanç positiu d'aquest primer any, destacant la pluralitat i transparència i pel fet que la Paeria havia reforçat l'atenció social i els serveis a les persones.

El primer any d'aquesta nova Paeria també ha estat d'aprenentatge per als regidors, atès que la majoria són nous, sobretot els de l'oposició, i desconeixien les formes i els mecanismes de funcionament de l'administració local. Tots els portaveus, però, han destacat que han aconseguit coses que portaven al seu programa i petits canvis formals, com més diàleg.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia