Política

S'agreuja l'escassetat de combustible a França

Els treballadors de les vuit refineries del país es declaren en vaga en protesta per la reforma laboral i bloquegen les instal·lacions

El govern adverteix que si cal recorrerà a la força

S'agreuja el torcebraç entre el govern francès i els detractors de la reforma laboral, aprovada per decret per l'executiu fa dues setmanes. Després d'un seguit de protestes encadenades des del març com a resposta al text, set dels principals sindicats francesos van decidir fa una setmana augmentar el to de la contestació, fins al punt que les mobilitzacions comencen a afectar sectors estratègics.

Un d'ells, el petrolífer, viu des del cap de setmana una escalada de tensió entre el govern i els sindicats, en especial la CGT, que amenaça de paralitzar la producció i el subministrament de carburant. Ahir, el secretari d'Estat de Transports, Alain Vidalies, va actualitzar la xifra de benzineres amb problemes d'escassetat, i ja són 2.200 de les 12.000 que té el país. Una situació derivada del bloqueig parcial que, des de divendres passat, han imposat camioners i sindicalistes en sis de les vuit refineries amb què compta França, en protesta contra la reforma. El mateix Vidalies va evocar diumenge la possibilitat que França faci ús de les seves reserves estratègiques de petroli, una mesura imposada per l'Agència Internacional d'Energia que permetria al país aguantar prop de tres mesos de consum. Vidalies, però, va assegurar que per ara no contemplen aquesta mesura.

La gendarmeria francesa va intervenir ahir a l'alba per aixecar el bloqueig a una refineria d'Exxon Mobil a la regió de Provença-Alps-Costa Blava. Hores més tard, la CGT informava durant el matí que les vuit refineries del país van votar favorablement a fer vaga, una decisió idèntica a la presa pel personal de les terminals petrolieres del port de Le Havre, que asseguren el 40% de les importacions de carburants franceses.

Cues a les benzineres

Les aturades del sector amenacen d'empitjorar encara més les dificultats d'avituallament existents de les benzineres, que ja es van començar a registrar al cap de setmana, majoritàriament al nord. L'onada creixeria posteriorment cap al nord-est, a la Bretanya, i durant la setmana actual cap a àrees de servei del sud del país.

A banda d'això, el fenomen s'ha agreujat per un cert efecte crida entre els automobilistes, que s'hi han abraonat tement futurs problemes de combustible i han creat no només una sobredemanda, sinó llargues cues a moltes estacions. Tampoc va ajudar a calmar els ànims que ahir transcendís un correu intern de l'empresa Total en què assegurava que es planteja reexaminar els seus projectes a França si la vaga perjudica la seva activitat.

Tot i la situació de tensió, el govern s'ha encarregat d'insistir que no hi haurà penúries de combustible a França tot i els bloquejos i les aturades sectorials. Des d'Israel, on es troba de viatge oficial, el primer ministre, Manuel Valls, es va mostrar contundent contra l'actuació de la CGT, i va assegurar que al govern no li tremolarà el pols a l'hora de desbloquejar altres refineries per la força, si això fos necessari.

A més, el català va tornar a reafirmar que les protestes no els faran recular amb la reforma laboral, i va llançar una advertència als sindicats: “Trobaran una resposta extremadament ferma del govern”.

LES FRASES

Ja n'hi ha prou. Bloquejar centrals i dipòsits petroliers genera un problema de seguretat i de legalitat
Els sindicats trobaran una resposta extremadament ferma del govern. Seguirem evacuant refineries
Manuel Valls
PRIMER MINISTRE FRANCÈS

Calma a la Catalunya del Nord

aleix renyé

La penúria de carburants no havia arribat, ahir, a la Catalunya del Nord ni al departament occità limítrof de l'Auda, segons les autoritats franceses. Tanmateix, a les gasolineres de l'Alta Cerdanya i dels grans centres comercials al voltant de Perpinyà com Auchan, Carrefour o Leclerc es començava a notar la manca de subministrament, sobretot en gasoil. En el conjunt d'estacions de servei nord-catalanes hi ha reserves per dos o tres dies i es preveu un nou subministrament per avui. L'anunci de la penúria al nord de França ha provocat un augment de vendes, amb cues a les benzineres més importants de l'àrea urbana perpinyanesa, Prada del Conflent i Ceret, així com a la frontera en direcció de la Jonquera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pròxim Orient

Segona onada d’explosions al Líban

Beirut
Josep Maria Vallès
Alcalde de Sant Cugat del Vallès (Junts per Catalunya)

“L’obsessió és revertir el dèficit de 22 milions el 2024”

Sant Cugat

Les finances, a l’ull de l’huracà

Sant Cugat del Vallès
política

La CUP decideix sobre aliats i lideratges orgànics i s'imposa créixer

barcelona
Xevi Guitart
Delegat del govern de la Generalitat a Girona

“Vinc d’un vaixell i m’he ficat en un gran transatlàntic”

Girona
Elena Vila
Cap de l’oposició a Sant Cugat del Vallès (PSC)

“No som la ciutat de referència que havíem estat”

SANT CUGAT DEL VALLÈS
Veneçuela

El Senat espanyol insta a reconèixer González Urrutia com a president veneçolà

Barcelona
Pròxim Orient

L’Assemblea General de l’ONU exigeix a Israel la fi de l’ocupació de Palestina

Barcelona
Pròxim

Israel anuncia “una nova fase” de la guerra, amb el focus posat al nord

Barcelona