Política

Un pacte sòlid

L'acord de govern entre CiU i el PSC no ha trontollat durant aquest primer any de mandat, amb equilibris pel que fa al sobiranisme

El Firal, la variant i el correbou, principals temes de debat

L'equip que lidera Josep Maria Corominas (CiU) no s'esperava perdre un regidor respecte a les eleccions del 2011. Després d'un primer mandat, CiU no només no va aconseguir la majoria absoluta que havia tingut a tocar el 2011, sinó que va perdre un regidor, el de Rcat que anava a la seva llista. CiU va viure, doncs, el període fins a la constitució del nou Ajuntament amb l'ai al cor, fins que no va lligar un acord de govern amb els tres regidors socialistes, liderats per Josep Guix. I és que Pere Gómez (ERC) va deixar clar des de la mateixa nit de les eleccions que el resultat històric d'ERC a Olot, amb cinc regidors, era un aval prou destacat per intentar un govern d'esquerres amb els tres de la CUP, que per primera vegada entrava al consistori, i el d'Olot en Comú (OeC). Refets de tot plegat i de la desintegració de la federació de Convergència i Unió, sense conseqüències al ple d'Olot, el nou equip de govern ha caminat durant aquest primer any de mandat treballant per primera vegada en l'aplicació d'uns pressupostos inversionistes. Amb 2,5 milions d'euros en el capítol d'inversions, ha posat fil a l'agulla per engegar la maquinària de l'obra més emblemàtica del mandat, i una de les que poden generar més debat i polèmica: la reurbanització del Firal. També per a la nova ciutat esportiva del futbol al Morrot.

El primer d'aquests projectes neix amb el rerefons de la polèmica que al seu moment va generar la urbanització del passeig veí del Firalet i que està pensat com un tot urbanístic juntament amb el Puig del Roser. Per no repetir-la, el nou equip de govern ha deixat de banda el projecte original, de RCR Arquitectes, i ha convocat un concurs per a la redacció del nou projecte. Paral·lelament, ha iniciat un procés participatiu per poder recollir totes les aportacions dels ciutadans, debatre-les i, les majoritàries, introduir-les al projecte. De fet, es tracta de repensar l'espai, la seva centralitat, els usos i l'estètica. El projecte se sotmetrà al setembre a una consulta popular. Ara ja n'hi ha una de doble en marxa sobre el correbou i la variant nord.

ERC, el principal grup de l'oposició, ha estat molt contundent a l'hora de reclamar que els olotins puguin escollir el projecte del Firal amb diverses opcions clares a les mans, i ha alertat que abans s'haurien de resoldre les qüestions legals derivades de deixar de banda el projecte original. A més, ha estat molt crític amb la manera com s'han plantejat les consultes ciutadanes. Els altres grups de l'oposició, que han coincidit en aquest últim aspecte, han reclamat molta més contundència amb els grans tenidors per incrementar el parc de lloguer social. La CUP n'ha fet bandera i, juntament amb Olot en Comú, ha defensat altres prioritats en les grans inversions previstes. En aquest cas, consideren que la injecció de diners més important hauria de ser per a la zona més degradada del nucli antic.

JOSEP M. COROMINAS (CiU) Ha estat cap de llista tres vegades, i ara repeteix a l'alcaldia per últim cop.
EL CONSISTORI

Convergents i socialistes sumen

Josep Maria Corominas va governar el mandat passat amb una minoria còmoda, ja que va quedar a un sol regidor de la majoria. De fet, no va tenir cap gran ensurt. En el nou mandat aquesta tranquil·litat es va veure compromesa al primer moment, però ha trobat estabilitat en el PSC.

les claus

Estabilitat

El pacte de govern entre convergents i socialistes ha tingut durant el primer any una bona salut. S'ha posat a prova en votacions de mocions de suport al procés sobiranista, i s'ha salvat per la llibertat de vot en els àmbits que depassen el municipi.

El correbou

No és un tema menor. És un dels actes més multitudinaris del Tura, amb posicions totalment encarades. Conduir les passions que aixeca tant al bàndol antitaurí com al taurí a través del debat i la consulta serà clau per, entre altres coses, evitar enfrontaments.

El Firal

És l'obra més significativa del mandat i, segurament, de tots els anys de govern de Josep Maria Corominas. És l'espai central i més emblemàtic d'Olot, i la ciutat no es pot permetre una obra, quan s'executi, amb les cotes de polèmica i crítiques del Firalet.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia