Política

memòria històrica

Òmnium, la Comissió de la Dignitat i 20 entitats neguen legitimitat a la consulta de Tortosa

Demanen empara al govern i qualifiquen el referèndum sobre el monument franquista de “trampa”

Reclamen la immediata retirada “de tots els símbols feixistes” de Catalunya

La consulta que celebra aquest cap de setmana Tortosa per saber si conserva o retira el polèmic monument franquista ha fet reaccionar a Òmnium Cultural, la Comissió de la Dignitat i una vintena d'entitats més. Aquest dijous s'han reunit a Barcelona per presentar un manifest de rebuig tant al referèndum plantejat per l'Ajuntament de Tortosa com a la continuïtat de monuments i símbols que tinguin vinculació amb la dictadura de Franco o el feixisme. Els presidents d'Òmnium, Jordi Cuixart, i de la Comissió de la Dignitat, Pep Cruanyes, han coincidit en lamentar la voluntat de celebrar una consulta com aquesta i li han negat cap legitimitat, emparant-se en que “la llei” i “els valors democràtics” obliguen a la retirada de qualsevol símbol franquista, el de Tortosa inclòs. En aquest sentit, han denunciat el perill de “banalització” del feixisme que podria suposar mantenir el polèmic monument i han demanat empara al Govern de la Generalitat perquè actuï i retiri “tots els símbols franquistes de Catalunya abans d'un any”.

“Alliberem pobles i ciutats de símbols feixistes”. Amb aquest eslògan, Òmnium, la Comissió de la Dignitat i una vintena d'entitats més han volgut presentar una contundent resposta a la consulta que Tortosa celebrarà aquest cap de setmana sobre el monument franquista i la seva retirada. I és que per als signants, és una aberració democràtica que un emblema com el que ara està en qüestió segueixi en peu, i el fet que es vulgui preguntar pel seu manteniment, “un sense sentit”.

Durant la presentació de la campanya, Jordi Cuixart ha qualificat el procés engegat per l'Ajuntament de Tortosa de “consulta trampa”. “No li reconeixem ni la virtut ni la idoneïtat. Hi ha una legalitat i una llei de memòria històrica del Parlament que legislen. S'ha volgut revestir de qüestió democràtica preguntant a la ciutadania, però el que entenem és que s'ha de gestionar com recull la llei. I això és la seva retirada”, ha sentenciat el president d'Òmnium. És per això que Cuixart ha volgut “cridar a no caure en aquests paranys que porten a la banalització del franquisme”.

En el mateix sentit, Pep Cruanyes ha afegit que “sigui quin sigui el resultat de la consulta, el problema no quedarà resolt”. “Si es manté el monument, es diu que s'ha de transformar en un espai de pau. Com es pot fer sobre un monument franquista un monument de pau? És un oxímoron i una contradicció”, ha comentat, tot assegurant que la retirada de la simbologia feixista hauria de ser “immediata a tota Catalunya”.

Tant Cuixart com Cruanyes han fet igualment una “crida a la responsabilitat de totes les administracions”, reclamant la col·laboració entre elles perquè l'eliminació de monuments com el de Tortosa es porti a terme i no “s'excusin en qüestions econòmiques o de permisos”. En aquest sentit, el president de la Comissió de la Dignitat ha remarcat que aquesta “és una qüestió de país i no un tema local”. “Per tant, la Generalitat s'ha d'implicar directament en això i ha d'ajudar, conduir i prendre la iniciativa perquè aquest i altres monuments estiguin retirats”, ha dit, tot concretant que la seva entitat voldria “que l'any que ve estigués resolta aquesta qüestió” i no quedés cap símbol feixista a Catalunya.

En aquesta mateixa línia, el president d'Òmnium ha reclamat un paper més destacat de la Generalitat per forçar l'eliminació d'aquests monuments. “Sovint som exigents amb la resta d'institucions, però en tot el que depengui de la Generalitat també ho hem de ser perquè la responsabilitat també és seva”, ha sentenciat.

Després de presentar la seva campanya, Cuixart i Cruanyes s'han fet una foto conjunta al pati d ela seu d'Òmnium Cultural amb les entitats que donen suport a la causa i un cartell on es podia llegir ‘Justícia pels crims del franquisme. Alliberem pobles i ciutats de símbols feixistes'.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pròxim

Israel anuncia “una nova fase” de la guerra, amb el focus posat al nord

Barcelona

Aproven la quarta edició dels pressupostos participatius amb cent mil euros

VILAFANT

Illa farà una gira per l’Estat per bastir “ponts” amb la resta d’autonomies

barcelona
Política

Junts recupera l’alcaldia de Santa Eugènia de Berga amb una moció de censura contra ERC

Santa Eugènia de Berga
Guerra a Europa

Ucraïna destrueix un gran arsenal rus amb un atac de drons

Barcelona
Pròxim Orient

Almenys catorze morts en una segona onada d’explosions d’aparells sense fils al Líban

Barcelona
unió europea

Els Països Baixos demanen deixar de complir el pacte migratori de la UE

barcelona
estat espanyol

El PSOE amplia l’avantatge sobre el PP en el primer CIS després de la investidura d’Illa

barcelona
Política

El govern regularà els usos dels habitatges per prioritzar l’accés “a un preu raonable”

barcelona