Política

Veneçuela, epicentre de la batalla electoral espanyola

Rajoy convoca el Consell de Seguretat Nacional per analitzar la situació del país caribeny l'endemà que Rivera torni de visitar-lo

Dur intercanvi de retrets entre el líder taronja i Iglesias

A mesura que s'apropen les eleccions del 26-J, Veneçuela s'ha anat convertint en la gran preocupació de la major part de partits estatals. Així, el mateix dia que el president de C's, Albert Rivera, aterrava a Barajas procedent de Caracas, on durant dos dies va traslladar la solidaritat del seu partit davant la delicada situació econòmica, política i social que viu el país caribeny, el líder del PP i president del govern espanyol en funcions convocava per avui a La Moncloa el Consell de Seguretat Nacional per avaluar, entre altres assumptes, la crisi veneçolana arran dels darrers moviments del règim de Nicolás Maduro i, sobretot, per analitzar com es troben els gairebé 200.000 espanyols que actualment hi viuen i preservar els interessos de les empreses espanyoles. Enmig d'aquesta rivalitat entre les formacions més conservadores, que s'aprofiten de la greu situació veneçolana per destacar els vincles de Pablo Iglesias amb el règim chavista, Pedro Sánchez també intentava treure el cap en aquest debat llençant un dur al·legat contra el líder de Podem: “Tant Maduro com Chávez i Tsipras són joguines trencades d'Iglesias.”

La reunió del CNS, que està presidida per Rajoy, no és, però, de caràcter extraordinari, sinó que es produeix perquè des de La Moncloa s'apunta que tocava convocar-la de manera ordinària. Altra cosa, però, és que s'aprofiti per intentar posar el focus en Veneçuela, si bé també s'analitzarà la crisi dels refugiats i la lluita antigihadista. La darrera reunió es va celebrar, precisament, el novembre passat arran dels atemptats de París i durant la qual es va decidir mantenir el nivell d'alerta en quatre sobre cinc.

La qüestió, però, és que es fa coincidir l'endemà que Rivera hagi estat en el centre d'atenció per la seva visita a Veneçuela, on va pronunciar un discurs a l'Assemblea Nacional, convidat per l'oposició a Maduro. Abans de viatjar-hi, però, el líder de C's va ser assessorat per l'expresident José Luis Rodríguez Zapatero, que també aquest mes de maig es va desplaçar a aquest país en qualitat de mitjancer entre el govern i l'oposició veneçolana. També va tenir el suport de la diplomàcia espanyola, si bé des del ministeri de José Manuel García-Margallo es recelava sobre el fet que la presència del líder de C's a Veneçuela contribuís a augmentar la tensió política entre Espanya i l'executiu de Maduro, que fins i tot va provocar que l'abril passat fos cridat l'ambaixador espanyol a consultes davant els atacs del president veneçolà a Rajoy.

Crítiques a Iglesias

Rivera era força conscient de les dificultats que generaria la seva agenda veneçolana, però des del seu equip es considerava que la visita era cabdal per apuntalar la imatge internacional del seu president en un indret en el qual, a més, es podia combatre de forma directa un dels seus rivals en la franja de vot més jove, Iglesias. A la seva arribada a Madrid, el dirigent del partit taronja va carregar contra Podem assegurant que mentre alguns han anat a Veneçuela a “ajudar”, altres hi han anat a “fer diners”, alhora que emplaçava el líder morat a aprofitar que “té mà” amb Maduro per reclamar-li que alliberi els presos polítics.

Iglesias, per la seva banda, li va replicar que no correspon als candidats dels partits espanyols intercedir, sinó al govern, tot tornant a suggerir que Rivera es vol aprofitar de la situació de Veneçuela per fer-hi campanya pel 26-J. Amb tot, creia que difícilment els assumptes “d'un tercer país” tindran cap incidència en les eleccions vinents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pròxim Orient

Segona onada d’explosions al Líban

Beirut
Josep Maria Vallès
Alcalde de Sant Cugat del Vallès (Junts per Catalunya)

“L’obsessió és revertir el dèficit de 22 milions el 2024”

Sant Cugat

Les finances, a l’ull de l’huracà

Sant Cugat del Vallès
política

La CUP decideix sobre aliats i lideratges orgànics i s'imposa créixer

barcelona
Xevi Guitart
Delegat del govern de la Generalitat a Girona

“Vinc d’un vaixell i m’he ficat en un gran transatlàntic”

Girona
Elena Vila
Cap de l’oposició a Sant Cugat del Vallès (PSC)

“No som la ciutat de referència que havíem estat”

SANT CUGAT DEL VALLÈS
Veneçuela

El Senat espanyol insta a reconèixer González Urrutia com a president veneçolà

Barcelona
Pròxim Orient

L’Assemblea General de l’ONU exigeix a Israel la fi de l’ocupació de Palestina

Barcelona
Pròxim

Israel anuncia “una nova fase” de la guerra, amb el focus posat al nord

Barcelona