Política

La CUP fixa 6 mesos per tenir desplegat el pla social del 9-N

La ponència aprovada diumenge insta a no avalar un pressupost que inclogui retallades o privatitzacions

La ponència que l'assemblea de la CUP va aprovar diumenge passat es va donar a conèixer ahir en la seva totalitat i inclou, en el capítol que fa referència al full de ruta, nous terminis per complir el contingut de la declaració de ruptura que es va aprovar el 9-N i que va tenir una rèplica aprovada a l'abril al Parlament.

Entre les novetats, la CUP fixa els objectius “clars i irrenunciables” que ha de defensar la formació anticapitalista i independentista. En aquest sentit, un dels punts inclou que “almenys cinc de les mesures socials” que formen part de l'annex de la declaració del 9-N es despleguin en un termini de tres mesos i dóna de marge fins a sis mesos perquè la resta d'accions, n'hi ha 9 en total, estiguin en marxa abans de sis mesos. Aquests terminis fixarien el mes de novembre com a data límit.

Aquest nou calendari concreta una mica més el que ja es va intentar detallar el mes d'abril, quan l'esquerra anticapitalista va portar a aprovació al Parlament la ratificació de la declaració del 9-N. En aquell text s'instava el govern a elaborar i presentar “en un màxim de seixanta dies l'estat i el pla d'execució” de totes les mesures de l'annex del 9-N. Aquesta demanda de la CUP va rebre el suport de Junts pel Sí durant la votació a la cambra catalana.

Ara, amb la ponència aprovada diumenge, el govern està obligat pel Parlament a presentar a principi de juny un calendari d'execució del pla social que, segons el nou document ratificat per la formació cupaire, haurà de preveure el desplegament de totes les mesures al novembre si el que es vol és mantenir el suport parlamentari de la CUP.

Altres aportacions de la ponència fan referencia al pressupost i també s'assenyala com a objectiu no avalar un pressupost que no plantegi una “desobediència clara i frontal” pel que fa a les imposicions de l'Estat espanyol (topalls de dèficit o suspensió de lleis), del mercat financer (deute i interessos del deute) i la reversió de les privatitzacions i les retallades. Finalment, la CUP aposta per ampliar el nombre de suports amb la creació d'una assemblea municipalista dels Països Catalans com a institució pròpia de sobirania nacional i com a contrapoder popular.

Diners per al procés

Un dels punts que Junts pel Sí i la CUP van aprovar en la ratificació de la declaració del 9-N és la demanda al govern de la concreció d'una partida pressupostària per finançar la campanya de participació dels ciutadans en el procés constituent. De moment, però, la CUP troba a faltar el compliment d'aquest acord en el pressupost presentat per Oriol Junqueras, per la qual cosa, i en espera de les negociacions, ja avisen que no votaran els nous comptes del 2016.

LES FRASES

Si no estàs d'acord amb ells [la CUP], t'esbronquen
Francesc Homs
Candidat de cdc el 26-J
Amb els recursos que tenim, el més rupturista és dedicar els diners a les persones
Sergi Sabrià
portaveu d'erc

ERC diu que apujar la partida social és “rupturista”

El portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, va respondre ahir a la CUP que el pressupost que ha dissenyat el conseller d'Economia, Oriol Junqueras, per al 2016 és “rupturista”, tal com reclamen els cupaires com a condició per avalar-los, perquè augmenten les partides socials. “Amb els recursos que tenim, el més rupturista és dedicar els diners a les persones”, va destacar Sabrià en una entrevista de Catalunya Ràdio.

Tal com ja va publicar diumenge aquest diari, la CUP va concretar en la ponència política aprovada diumenge, que només avalarà el pressupost si planteja la “desobediència clara i frontal en relació amb les imposicions de l'Estat”, especialment en el que fa referència al sostre de dèficit i la suspensió d'impostos i lleis.

Sabrià confirmava ahir que farien “tot el possible per aprovar-lo perquè és l'opció que ens permet ajudar millor la gent”, i assegurava que Junts pel Sí parla diàriament amb la CUP per abordar aquest assumpte.

D'altra banda, el candidat de CDC el 26-J, Francesc Homs, va carregar contra la CUP, en la qual veu “actituds que no són pròpies d'una democràcia”. “Quan els dius una cosa que no els agrada, t'insulten”, va lamentar. Segons Homs, hi ha part de la CUP que “té por d'assumir compromisos, de parlar amb gent diferent i d'assumir la complexitat de la societat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona