Política

L'emergència migratòria al Mediterrani no s'atura

La marina militar italiana va rescatar, només ahir, més de 4.100 persones al mar

L'arribada del bon temps i el tancament de la ruta dels Balcans revifen la via marítima central per arribar a Europa

Hi ha un patró de tragèdia que es repeteix quotidianament a les costes d'Europa. Una embarcació precària, plena a vessar de persones que fugen de la guerra i la misèria, queda a la deriva per falta de combustible o perquè hi entra aigua. Una nau s'hi acosta. Els refugiats, en veure-la, desesperats, provoquen una allau mentre intenten cridar l'atenció de la nau de salvament.

És el que va passar dimecres al canal de Sicília. La barcassa en què viatjaven més de 600 persones va bolcar mentre la marina militar es disposava a rescatar-la. Se'n van poder salvar 540. Itàlia efectua cada dia salvaments de refugiats que han quedat a la deriva en alta mar. El de dimecres va esdevenir mediàtic perquè la marina militar va filmar en directe el dramàtic bolcament. Però el degoteig de naufragis és alarmantment constant. Ahir, la marina militar informava que havia salvat, només en un dia, més de 4.100 persones –la majoria subsaharians i sirians– en vint-i-dues operacions de rescat, algunes encara en curs. Metges Sense Fronteres i l'exèrcit espanyol també hi van participar.

És difícil saber el nombre exacte de persones que perden la vida en els naufragis. Segons els supervivents del de dimecres, hi hauria un centenar de desapareguts. Es tractaria de les persones que havien pagat menys diners als traficants, que les haurien tancat a la bodega de l'embarcació. En un dels múltiples naufragis d'ahir hi haurien perdut la vida, segons les autoritats italianes, almenys trenta persones més.

Matteo Renzi, des del Japó, on participa en la reunió del G7, va proposar que el pròxim G7 es faci a Sicília, per conscienciar els governs de les potències mundials. Des que s'ha tancat la ruta dels Balcans, la ruta migratòria via mar, la més perillosa, s'ha revifat, i l'arribada del bon temps portarà més barques, més naufragis. Referint-se al de dimecres, Renzi va dir que “s'ha evitat una hecatombe, però el drama continua”. I va tornar a demanar un “pla estratègic” amb el suport de la comunitat internacional per encarar “el problema migratori”. Per Renzi, el que caldria fer és ajudar a estabilitzar Líbia, on tenen la base els traficants d'éssers humans que envien els refugiats cap a Itàlia i “ajudar els immigrants, especialment els africans, als seus països d'origen”.

Mentre el flux de refugiats que intenta arribar a Europa via mar continuava, ahir els que havien aconseguit arribar a Idomeni, el camp a la frontera amb Macedònia, van ser desallotjats.

Grècia, amb 700 policies i sense permetre-hi la premsa, va fer fora els últims refugiats que, des de feia mesos, hi sobrevivien en condicions deplorables. Tot, en territori europeu. Dimarts havia començat el desallotjament del camp de refugiats més gran de Grècia, que havia aplegat 12.000 persones.

LES XIFRES

22
operacions
de rescat va fer ahir la marina italiana amb ajuda espanyola i de MSF.
700
policies
va desplegar Grècia per desallotjar el camp de refugiats d'Idomeni.

La petita Favour remou consciències

De tant en tant alguna imatge colpeix les consciències. Va passar amb l'Aylan, el nen kurd de tres anys fotografiat sense vida en una platja turca després que la barca en què viatjava naufragués. Va desencadenar una onada d'indignació mundial, se'n van escriure molts articles, va esdevenir un símbol del fracàs de la política migratòria europea. Ara una altra criatura, en aquest cas de nou mesos, ha tornat a remoure consciències. És la petita Favour, nigeriana. La seva mare, que estava embarassada, va morir fa tres dies a bord de la barcassa que es dirigia a Itàlia, a causa de les cremades del carburant de l'embarcació. Favour, afortunadament, es va salvar. La seva fotografia ha ocupat totes les portades d'Itàlia. Als mitjans han arribat desenes de sol·licituds de persones que s'ofereixen a adoptar-la. I s'han iniciat campanyes de solidaritat per recollir fons per als nombrosos infants que arriben sols a Europa, a mercè de les màfies de tràfic de persones.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cañigueral avisa que si no governen “moltes coses quedaran aturades”

cassà de la selva
regne unit

Carles d'Anglaterra reprendrà dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona