Política

El repte de tornar a seduir

Neix l'associació de màrqueting polític Compol.cat, que es proposa aglutinar professionals i acadèmics per potenciar la comunicació política a Catalunya

Es reivindiquen com un actor “capaç de millorar la democràcia”

En un món cada vegada més mediatitzat i connectat, les formes de comunicar-se, expressar-se i interaccionar canvien, i també ho fan en la política. Ha arribat l'era del màrqueting polític, on el llenguatge polític canvia, la imatge cotitza a l'alça i les eines per captar l'atenció de l'elector es multipliquen. La gestió de la comunicació ha comportat un auge d'assessors en partits polítics, institucions i càrrecs electes. Els professionals de la comunicació política reivindiquen el seu paper en el funcionament de la política, i amb aquest propòsit ahir va entrar en escena l'associació Compol.cat, una entitat que pretén esdevenir el punt d'encontre de la comunicació política a Catalunya. En un acte celebrat a la l'escola de disseny La Llotja de Barcelona, l'associació es va presentar al públic com una eina capaç de millorar el funcionament democràtic i de retornar als ciutadans la confiança en les seves institucions.

“Volem ser un espai associatiu, obert i ample, per debatre, compartir experiències i millorar la política i la comunicació”, assegurava el portaveu de l'associació, Carles Agustí, durant la presentació. Compol.cat, que naixia ahir presumint de comptar ja amb més d'una quarantena de professionals associats, es proposa promoure el coneixement de la investigació, la docència i la pràctica de la comunicació política, i crear un espai per als professionals i acadèmics del sector que permeti oferir els seus serveis a institucions i entitats polítiques. “Volem fer pedagogia de la comunicació política com a sector reconegut”, afirmava la consultora i associada a l'entitat Àstrid Alemany. També pretenen influir en “els grans debats polítics” que afectin els àmbits de la comunicació política, com ara processos legislatius, el desplegament del govern obert o el debat sobre la llei electoral. S'autodefineixen com una associació “oberta i transversal”, que vol ser participativa i descentralitzada, on els mateixos associats hi tinguin el màxim de protagonisme possible. “El principal òrgan de Compol.cat serà el consell obert, on hi participaran tots els associats. Ho farem entre tots”, afirmava Agustí.

Com a colofó, l'acte va presentar una taula rodona per debatre sobre el paper de la comunicació en política. Amb els periodistes Josep Maria Martí Grau i Jaume Clotet –director general de Comunicació del govern–, la també periodista i assessora en estètica política Patrycia Centeno i el politòleg Quim Brugué com a ponents, es va debatre sobre el tractament periodístic de la política, la relació de les institucions amb la premsa, la comunicació amb el ciutadà o fins i tot l'estilisme. “La política és comunicació des de fa 25 segles”, assegurava Brugué, que instava els responsables en comunicació a no “prometre l'impossible”. Al seu torn, Clotet identificava la mentida com “la principal llosa de la política” i Rigau remarcava la importància de mostrar la cara menys mediàtica del Parlament. “La millor cara de la política sovint no s'explica”, afirmava Rigau. Els primers passos de l'associació aniran destinats a l'organització de conferències, seminaris i debats públics en matèria de comunicació política, i realitzar assessoraments “d'interès general” a institucions públiques i governs. També es proposen convocar premis i beques per a l'ampliació d'estudis i plans d'investigació en comunicació política i coordinar jornades de trobada i intercanvi amb altres entitats.

44
Professionals
s'han associat a l'organització en les últimes setmanes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Frustren un acord per una moció de censura

lloret de mar
Pròxim Orient

El líder d’Hezbol·là qualifica les explosions al Líban de “declaració de guerra” d'Israel

Barcelona
política

ERC i PSC ja parlen del pressupost amb el finançament singular pel mig

barcelona
nova caledònia

Dos morts en una nova operació policial contra independentistes a Nova Caledònia

barcelona
política

La Fiscalia General de l’Estat demana la recusació de Macías en la causa de la llei d’amnistia

barcelona
unió europea

Reconeixement europeu a l'opositor veneçolà González Urrutia

barcelona
política

L’exalcalde de Vilassar de Dalt, candidat a dirigir ERC amb Camps, Jordà i Sans

barcelona
pròxim orient

Israel diu haver frustrat un complot iranià per matar Netanyahu

barcelona
judicial

Llarena veu un possible delicte dels Mossos en la no detenció de Puigdemont

barcelona