Política

Etapa continuista del vuitè mandat de Sala, a Forallac

Tibantor i poc diàleg entre el govern de CiU i Tots Som Forallac-ERC, a l'oposició

S'ha executat enguany el desmantellament de la subestació de Fonteta

L'històric membre de CDC a les comarques gironines Josep Sala va encetar l'any passat i de manera incombustible el seu vuitè mandat al capdavant de l'alcaldia de Forallac, on CiU ha governat ininterrompudament i amb majories absolutes des de 1983. La paraula continuisme va com l'anell al dit per definir l'escenari polític en aquest municipi del Baix Empordà, en el qual l'equip de govern ha pogut continuar tirant endavant, un cop més, projectes programats en exercicis anteriors. L'alcalde indica que en ocasions els “tràmits s'eternitzen sense voler”, si bé considera que estan recollint el fruit “d'haver treballat amb intensitat i haver planificat durant temps un gran nombre de coses”.

Sens dubte, però, un dels fets remarcables dels últims comicis va ser l'aparició d'un rival amb cara i ulls per als convergents, que sempre havien guanyat sobradament –el 2011, fins i tot, CiU va obtenir vuit regidors, i l'oposició, un–. Malgrat que, el 2015, la formació liderada per Sala va revalidar la victòria, la va assolir amb un marge ajustat. Conformen el ple cinc regidors de CiU i quatre de Tots Som Forallac-ERC, amb Marta Puig al capdavant de la nova llista. Fonts de les dues formacions admeten que no hi ha gaire relació entre ells. Sala especifica que li costa tenir una bona entesa amb l'altre grup perquè han dit “coses molt gruixudes” d'ell: “Han buscat fantasmes, pensant que la nostra gestió era un desgavell. Si fan un acte de sinceritat, han de reconèixer que no és cert. Han enraonat per enraonar i, de ganes de fer, encara me n'han fet venir més.”

Pel que fa a Tots Som Forallac-ERC, estan satisfets dels resultats de les eleccions, i més comptant que partien de zero, si bé lamenten que l'equip de govern “té una manera de fer molt tancada”: “Hi ha un diàleg zero. Creiem que fem una crítica constructiva. Les nostres propostes no s'escolten. Voldríem un Ajuntament més transparent. Sala veu les crítiques com un atac personal. Està tancat a parlar i ens sentim menyspreats.” Respecte a actuacions, enguany s'ha desmantellat la subestació d'Endesa a Fonteta: uns treballs a càrrec del Departament de Territori. L'elèctrica va fer l'obra amb permís, però el TSJC la va declarar irregular perquè la qualificació del POUM no permetia situar la infraestructura on era. L'Ajuntament, a més, ha assolit la gestió per 30 anys de la rectoria de Fitor. La voluntat és que hi hagi un masover i s'hi obri un servei de bar.

les claus

La gestió del dia a dia

Sala qualifica que està sent un mandat tranquil, en el qual continuen tenint llibertat de govern. Explica que mai ha estat “partidari de predicar moltes obres” sinó més de la feina del dia a dia.

Oposició dinàmica

Tots Som Forallac-ERC va aplegar un 42% dels vots. Examinen de manera activa la tasca del govern local, sobretot en la gestió econòmica per “evitar que es malbaratin recursos”.

EL CONSISTORI

Majoria absoluta molt disputada

Sala té en matèria política una carrera de fons. És alcalde de Forallac des de 1987 i, just abans, havia estat edil quatre anys. La seva candidatura sempre havia obtingut victòries àmplies, a excepció del 2015, quan va revalidar la majoria absoluta, però tan sols per un regidor més que ERC.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Geòrgia

El Parlament aprova la polèmica llei sobre els “agents estrangers”

Barcelona
rússia

Putin nomena com a assessors a ‘falcons’ partidaris de la guerra a Ucraïna

barcelona
rússia

Rússia posa en servei un míssil intercontinental d’emplaçament marítim

barcelona
política

Junqueras, disposat a continuar pilotant la “nova etapa” d’ERC

barcelona
país basc

El Parlament de Vitòria inicia la nova legislatura amb apel·lacions a un nou estatus

barcelona
política

PSC i comuns llencen l’ham per acostar ERC a una negociació d’investidura

barcelona
Estat espanyol

El PSOE treu cinc punts d’avantatge al PP a l’últim baròmetre del CIS

Barcelona
Judicial

Un policia que acusa en el cas Tsunami està investigat per fustigar manifestants

barcelona
Estat espanyol

Sánchez donarà explicacions al Congrés sobre la seva dona el 22 de maig

Barcelona