Política

salt

política municipal

Una arrencada lenta

El fet de ser pocs regidors, gairebé tots nous, i de no tenir personal eventual ha alentit el ritme del nou govern

Per contra, ha permès refredar l'ambient i rebaixar la tensió en temes que s'havien enquistat

El primer any de mandat a Salt ha estat marcat sobretot per la irrupció de noves cares no només al govern, sinó també al ple. Dels vuit regidors que formen el govern (cinc d'ERC i tres d'Independents per Salt, IpS-CUP), només dos, el regidor d'IpS-CUP Ferran Burch i Eva Rigau, eren en el mandat passat en el ple, tot i que no havien assumit mai responsabilitats de govern.

Pel que fa a ERC, van entrar amb força al ple, tot i que renovant absolutament els seus integrants ja que en el mandat anterior no van obtenir cap regidor. En mandats anteriors, regidors dels republicans havien format part del govern de coalició, amb el PSC i també amb CiU.

Aquesta inexperiència ha marcat indubtablement el primer any del nou govern. Han necessitat massa temps per agafar el ritme del tren de la gestió política de Salt, que sol anar a tota marxa i amb assumptes sovint extremadament delicats per la seva transcendència social. El fet de no haver-hi una majoria clara després de les eleccions –les va guanyar CiU amb sis regidors, però la majoria absoluta la marquen onze regidors– va suposar també que s'entrés en una espiral de negociacions que ERC va acabar concretant amb IpS-CUP i amb la complicitat necessària del PSC, que no s'hi va oposar a canvi que s'acceptessin alguns dels seus punts del programa.

Tot i això, el govern continua sent reduït, amb nou regidors, cosa que fa que cada un d'ells hagi d'assumir molts temes i àrees, i només hi ha una dedicació completa. Si aquesta situació ja és per si mateixa complexa, no hi ajuda el fet que no han contractat personal eventual per ajudar-los en la seva tasca. Molt hi ha tingut a veure l'oposició d'IpS-CUP en aquesta qüestió, que històricament s'han oposat sempre al fet que els governs de Salt tinguin càrrecs de confiança.

L'acord entre els dos grups del govern per als diversos temes que afecten el municipi també ha complicat la gestió. Hi ha hagut al si del govern discrepàncies ideològiques profundes sobre temes transcendents, com ara el desenvolupament del sector sud del municipi. Aquestes discrepàncies, però, s'han gestionat generalment amb molta discreció i no s'han visualitzat des de l'exterior com un conflicte obert.

Ha estat en certa manera, doncs, un any d'aprenentatge que ha permès desaccelerar el ritme, refredar tensions i pacificar l'ambient amb diverses qüestions que semblaven enquistades (l'ateneu de la Coma Cros o l'ocupació del bloc de Salt, per exemple). D'altra banda, amb els seus primers pressupostos, el govern ha començat a marcar el seu propi camí, que, ara sí, s'ha de fer molt més visible del que ha estat fins ara. Són, encara, pressupostos marcats per la situació econòmica de Salt, i que han sabut recollir honestament tot allò de bo que tenien els comptes elaborats per l'anterior equip de govern.

Jordi Viñas (ERC) Psicòleg i logopeda de professió, afronta el seu primer mandat com a alcalde
EL CONSISTORI

Un nou equilibri de forces

L'acord que a l'inici de mandat ERC va signar amb el PSC es manté. Però els socialistes han dit alguna vegada que no se senten satisfets de com s'està aplicant. Més enllà de discrepàncies, tant el PSC com CiU estan mostrant ponderació i responsabilitat en el seu paper d'oposició.

les claus

Economia

La situació econòmica de Salt ha millorat substancialment al llarg dels darrers tres o quatre anys. Continua, però, sent delicada i no permet alegries excessives. El nou govern, però, ja preveu algunes inversions significatives per a aquest any, com per exemple remodelar del tot la plaça de la Llibertat. Malgrat això, la contenció és encara necessària.

Habitatge

L'equip de govern està gestionant el pla per adquirir un centenar d'habitatges pagats per la Generalitat i sumar-los a la borsa de lloguer social. El projecte el va aconseguir l'anterior govern, de CiU, i els grups que ara manen van ser-hi crítics al seu moment. Tot i això, es treballa per obtenir aquests pisos i obtenir noves ajudes que pal·liïn el que ha estat un dels problemes més grans que ha tingut Salt els darrers anys, la crisi habitacional.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Segona onada d’explosions al Líban

Beirut
Josep Maria Vallès
Alcalde de Sant Cugat del Vallès (Junts per Catalunya)

“L’obsessió és revertir el dèficit de 22 milions el 2024”

Sant Cugat del Vallès

Les finances, a l’ull de l’huracà

Sant Cugat del Vallès
política

La CUP decideix sobre aliats i lideratges orgànics i s'imposa créixer

barcelona
Xevi Guitart
Delegat del govern de la Generalitat a Girona

“Vinc d’un vaixell i m’he ficat en un gran transatlàntic”

Girona
Elena Vila
Cap de l’oposició a Sant Cugat del Vallès (PSC)

“Falta ambició i no som la ciutat de referència que havíem estat”

SANT CUGAT DEL VALLÈS
Veneçuela

El Senat espanyol insta a reconèixer Edmundo González com a president veneçolà

Barcelona
Pròxim Orient

L’Assemblea General de l’ONU exigeix a Israel la fi de l’ocupació de Palestina

Barcelona
Pròxim

Israel anuncia “una nova fase” de la guerra, amb el focus posat al nord

Barcelona