Política

El govern en minoria del PSC esperona l'oposició

Consol Cantenys (PSC) va revalidar el triomf però va perdre la majoria absoluta, una situació que fa sentir útils els tres grups de l'oposició

Es poden perdre unes eleccions de diferents maneres. Es poden perdre unes eleccions per mitja dotzena de vots. A qui li passa se sent legitimat fins al darrer dia, està actiu i té al cap de tornar-ho a intentar, malgrat que sovint li sol costar uns mesos d'assimilar la derrota. També es pot perdre per pallissa, i llavors tens l'opció de dimitir o també d'aguantar el tipus amb professionalitat.

Ara bé, la més plaent de totes les derrotes és, probablement, la de perdre unes eleccions però ser conscient que qui guanya et necessita. Això és el que li passa a l'oposició de Vilafant. En el mandat anterior, Cantenys havia vençut per majoria absoluta i per tirar endavant decisions no necessitava l'oposició. Ara li'n cal un per obtenir majoria però ha renunciat, almenys de moment, al pacte estable, almenys amb el PP. El regidor Parra encara li recorda: “Li vaig oferir estabilitat. No li hauria demanat ni urbanisme ni un gran sou, però va dir que no.”

En aquest primer any de mandat de Vilafant, destaca un tema per damunt de tots: l'inici dels tràmits per redactar el pla d'ordenació urbanística municipal (POUM), una necessitat real en un poble que les grans infraestructures han condicionat territorialment amb gran impacte en els darrers anys (TAV, MAT, ampliació d'autopista i la variant del tren convencional). En això hi ha hagut unanimitat. Tots a l'una. Es redacta amb esperit de consens.

ERC manté el to més conciliador amb el govern de tots. El regidor del PP diu que són els preferits de l'alcaldessa. “És independentista i no ho sap”, assegura. En aquest mandat, el consistori, que està regit pel PSC, ha entrat a l'AMI i s'ha aprovat posar el nom d'un carrer a Lluís Companys. Detalls.

La democristina Montse Ricart (CiU) ve a dir que Cantenys no ha canviat tot i que ara està en minoria. “Les ordenances fiscals s'han hagut de retornar, per exemple. Els falta cintura.”

El cert és també que per als pressupostos Cantenys ha trobat aliats i el to en els plens no és el de qui governa en majoria. Que no ho és. La necessitat crea les actituds. I navegar en minoria té els seus riscos. Fricafor, el rebut de l'aigua i el conflicte amb treballadores de la neteja de les escoles han estat algunes de les contrarietats. Si l'oposició pressiona, la governabilitat es pot fer insofrible. Cantenys per això manté un to conciliador.

les claus

La redacció del POUM

Ara és una font d'unió. Cantenys haurà d'anar amb peus de plom si no vol que li generi conflictes. Tots els grups a l'oposició han advertit que cal transparència i diàleg.

La rotonda, a l'N-260

Les obres de la rotonda de l'N-260 estan a punt de començar, aparentment. Van provocar protestes veïnals. Si es tornen a endarrerir es poden reeditar.

EL CONSISTORI

Sense pactes, de moment

El PSC va perdre un regidor en les eleccions passades i va quedar fora de la majoria absoluta. Per això Cantenys necessita trobar aliats. El primer ha estat ERC, que li ha donat confiança per aprovar el primer pressupost. Parra recorda que li va donar suport en la investidura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Les càbales sobre pactes donen color a la campanya

barcelona

Energia i renovables: sortir de la cua sense prendre-hi mal

Girona
Guillem Agulló Lázaro
Pare de Guillem Agulló Salvador, assassinat pel feixisme

“L’extrema dreta és incapaç de donar un premi per les llibertats”

Banyoles
Júlia Ojeda, Anna Punsoda i Marta Roqueta
Editores de “Màtria o barbàrie”

“El nom de ‘màtria’ és un revulsiu, una altra manera de relacionar-nos políticament”

Barcelona
la crònica

Llum a Rull amb el somni de Muriel

La llavor de la dignitat

Banyoles
GIRONA

Cañigueral (ERC): “Hem de garantir l’accés a una educació pública i de qualitat”

GIRONA
política

Més de 100 candidatures opten al Secretariat Nacional de l’ANC

barcelona
política

Paneque: “El municipalisme, el gran damnificat pels governs nacionalistes”

girona