Política

Obama insta a eliminar les armes nuclears

El president dels Estats Units es converteix en el primer inquilí de la Casa Blanca que visita Hiroshima

El mandatari nord-americà advoca per no oblidar la memòria de les víctimes i per no repetir els errors del passat

En un gest senzill que no amaga connotacions històriques, el president dels Estats Units, Barack Obama, va fer ahir una ofrena floral al monument a les víctimes del llançament de la bomba atòmica a Hiroshima. Atrapat uns segons en un moment de contemplació, Obama va fer evident un rostre relativament compungit, moments abans d'homenatjar els habitants de la primera ciutat a rebre l'impacte d'una bomba atòmica. Immortalitzat juntament amb el primer ministre japonès, Shinzo Abe, davant la flama eterna que homenatja els perduts i l'esquelet dempeus de la cúpula que recorda els terrors del passat, Obama es va convertir en el primer inquilí de la Casa Blanca que visita Hiroshima, una escena que la majoria de supervivents de la bomba atòmica no creien que arribarien a veure en vida. No debades, han passat 71 anys des d'aquell fatídic 6 d'agost del 1945.

La visita d'Obama va aixecar molta expectació a Hiroshima i arreu del Japó, sobretot entre aquells que anhelaven des de feia temps que un president nord-americà reconegués el sofriment de les aproximadament 140.000 persones que van morir de manera directa o indirecta a causa del bombardeig. Sense oblidar que, tres dies més tard, els Estats Units van llançar una segona bomba a Nagasaki, on van morir 80.000 persones més, la majoria d'elles, i en tots dos casos, civils. La xifra de morts inclou prop de 50.000 coreans, que van ser forçats a treballar a les ciutats japoneses durant l'ocupació de la península Coreana. L'emperador japonès, Hirohito, va anunciar la rendició del país una setmana després.

Centenars de persones es van alinear al llarg de la carretera principal que condueix al parc de la Pau d'Hiroshima per veure el president nord-americà. Joves japonesos no van poder evitar mostrar-se agitats, mentre victorejaven el mandatari. Un grup va arribar a ensenyar una gran pancarta amb les paraules “Benvingut a Hiroshima, Sr. President”. El parc de la Pau és una plaça envoltada de 30 acres d'arbustos i gespa curosament retallada. Alts funcionaris nord-americans i japonesos es van asseure junts davant la flama ardent. Just després de visitar el museu, que narra cronològicament la condemna d'Hiroshima, Obama i Abe es van acostar al monument, van presentar l'ofrena floral, van guardar silenci i van encaixar les mans.

Discurs

“Venim a reflexionar sobre una força terrible que es va desfermar en un passat no gaire llunyà. Venim a plorar els morts. Les seves ànimes ens parlen i ens demanen que mirem endins per fer un balanç del que som i el que podríem arribar a ser”, va dir Obama. “Les meves paraules no poden donar veu al patiment, però tenim una responsabilitat compartida per mirar directament als ulls de la història i preguntar-nos què hem de fer diferent per frenar el patiment”, hi va afegir. Obama va alertar que tard o d'hora la veu dels hibakusha –supervivents de la bomba atòmica– restarà en silenci per sempre, però va dir que la memòria del 6 d'agost del 1945 no ha de desaparèixer.

“Des d'aquell fatídic dia, hem pres decisions que ens donen esperança. Els EUA i el Japó no només van forjar una aliança, sinó una amistat”, va recordar Obama. “Les nacions d'Europa van construir una unió que substitueix els camps de batalla pels llaços del comerç i la democràcia. Pobles i nacions oprimits van guanyar llibertat”, hi va afegir el mandatari, que va fer una crida a “eliminar definitivament” l'existència d'armes nuclears. Un cop acabat el discurs, el president nord-americà va xerrar de manera distesa amb alguns supervivents. Obama es va abraçar amb Shigeaki Mori, de 79 anys, i va escoltar Sunao Tsuboi, de 91 anys, mentre aquest l'apressava a complir la promesa de posar fi a les armes nuclears. Com ja havia alertat la Casa Blanca, el president dels EUA no va oferir disculpes pel llançament de la bomba atòmica. Amb tot, 71 anys després, allò que esperen els hibakusha és la fi de les armes nuclears.

LES FRASES

Dono la benvinguda a una històrica visita, molt esperada per la gent d'Hiroshima i per tots els japonesos
Shinzo Abe
primer ministre japonès
Triem un futur en què Hiroshima i Nagasaki es considerin l'inici del nostre despertar moral
Barack Obama
president dels EUA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia