Política

política europea

Varufakis posa Ada Colau com a exemple d'una Unió Europea democràtica

L'exministre de Finances grec demana als britànics que votin per quedar-se a la UE

Participa en la presentació d'un moviment proeuropeu progressista

L'exministre de Finances grec Iannis Varufakis va demanar ahir als britànics que continuïn dins d'Europa per poder transformar després la Unió Europea i democratitzar-la, i va posar Ada Colau com a exemple de quins son els canvis que ell proposa a la UE. Davant d'una audiència de cinc-centes persones, la majoria joves, Varufakis va elogiar la tasca feta per “la magnífica alcaldessa de Barcelona”. Varufakis va fer aquestes afirmacions en el marc d'una conferència organitzada per una coalició de polítics i intel·lectuals d'esquerres liderada pel mateix Varufakis, el responsable de finances del Partit Laborista, John McDonnell, la líder dels Verds britànics, Caroline Lucas, i el jove columnista i escriptor Owen Jones. L'objectiu d'aquest grup, autoanomenat “Una altra Europa és possible” és canviar Europa des de dins. Varufakis va explicar que dimecres serà a la Ciutat Comtal per celebrar amb Colau el primer aniversari de “la seva espectacular victòria”.

“El que està passant en ciutats com Barcelona és crucial i respon la pregunta com volem canviar Europa”, va dir el que va ser mà dreta de Tsipras al capdavant de Siriza, la coalició antiausteritat grega, i que acaba de fundar el moviment paneuropeu DiEM25, que pretén restaurar la democràcia i la transparència a Europa. Varufakis va destacar “la manera com el pressupost de la ciutat està ara obert a la participació de la gent” i va elogiar la figura de Jordi Ayala, el gerent econòmic municipal, “que ha iniciat un projecte increïble d'involucrar els ciutadans de Barcelona perquè decideixin el pressupost de la ciutat de manera col·lectiva”. “Ciutats rebels com Barcelona, València, Madrid i la Corunya exemplifiquen com actuar de manera local i regional dins d'una Europa democràtica”, va afirmar, i va fer una crida a la desobediència per canviar el sistema.

A les conferències, celebrades al University College de Londres, també hi van participar la líder dels Verds, Caroline Lucas, que va dir que “tot i que Europa no és perfecta, l'única manera de superar les crisis del canvi climàtic i dels refugiats és fer-ho dins de la UE”, i John McDonnell, que va criticar que el Regne Unit s'ha convertit en un paradís per a l'evasió fiscal i el blanqueig de capitals i que l'única manera de fer-hi front és mitjançant la regulació europea. Owen Jones va destacar: “És un moment històric. Fins ara ha estat una lluita entre dues faccions, una que creu en la privatització i les retallades dels serveis públics i que afavoreix els rics, i una altra que també creu en la privatització i les retallades i que, a més, fomenta la xenofòbia. Però avui és el principi d'un nou moviment basat en l'esperança d'una Europa democràtica que governi a favor dels interessos de la majoria.” Jones, un dels referents intel·lectuals de l'esquerra al Regne Unit, va dir que l'única manera de garantir els drets bàsics dels treballadors és mantenir-se dins de la UE. En declaracions a El Punt Avui, va explicar que els canvis que calen a la UE són “posar fi als organismes no electes, eliminar els tractats europeus que afavoreixen el lliure mercat i que promouen la privatització dels serveis públics, incrementar la protecció dels treballadors, la justícia fiscal i eradicar el canvi climàtic”.

LA FRASE

Avui és l'inici d'un nou moviment basat en l'esperança d'una Europa democràtica
Owen Jones
escriptor i columnista britànic


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

ERC i PSC ja parlen del pressupost amb el finançament singular pel mig

barcelona
nova caledònia

Dos morts en una nova operació policial contra independentistes a Nova Caledònia

barcelona
política

La Fiscalia General de l’Estat demana la recusació de Macías en la causa de la llei d’amnistia

barcelona
unió europea

Reconeixement europeu a l'opositor veneçolà González Urrutia

barcelona
política

L’exalcalde de Vilassar de Dalt, candidat a dirigir ERC amb Camps, Jordà i Sans

barcelona
pròxim orient

Israel diu haver frustrat un complot iranià per matar Netanyahu

barcelona
judicial

Llarena veu un possible delicte dels Mossos en la no detenció de Puigdemont

barcelona
política

Junts fa pressió perquè Illa inclogui Puigdemont en la ronda de trobades amb expresidents

barcelona

El ple de Vilablareix puja 30 euros la taxa d’escombraries

VILABLAREIX