Política

societat

relació catalunya-espanya

Manifestació unitària a Barcelona contra els vetos del Constitucional

Els organitzadors asseguren que la mobilització ha aplegat 60.000 persones, mentre que Guàrdia Urbana de Barcelona n'ha calculat 8.000

La protesta congrega al carrer Govern, sindicats, entitats i tots els partits menys PP i Ciutadans

Denunciar les accions del Tribunal Constitucional espanyol (TC) contra les lleis aprovades pel Parlament de Catalunya. Aquest és l'objectiu de la massiva manifestació que ha ocupat aquest diumenge els carrers del centre de Barcelona. Amb el lema Els drets no se suspenen: treball digne, drets socials i democràcia real, la protesta ha expressat el rebuig ciutadà a la vintena de suspensions del TC, entre aquestes la d'emergència energètica, igualtat o el buidatge de competències de la cambra catalana.

La mobilització ha sortit de la plaça Urquinaona amb destinació a l'antiga seu de la delegació del govern espanyol a Catalunya, a Pla de Palau. S'ha adherit a la marxa una setantena d'entitats i així com tots els partits polítics amb representació al Parlament excepte el PP i C's. Segons els organitzadors, la mobilització ha aplegat 60.000 persones, mentre que Guàrdia Urbana de Barcelona n'ha calculat 8.000.

L'acció reivindicativa ha comptat també amb una àmplia representació del Govern, encapçalats per el vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda, Oriol Junqueras; la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté; el conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva; el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull; el conseller de Salut, Antoni Comín; la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa; i la consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Meritxell Serret.

El president Carles Puigdemont assistia a la mateixa hora als actes commemoratius dels 25è aniversari de l'atemptat terrorista contra la caserna de Guàrdia Civil de Vic. Sí que ha assistit a la manifestació la segona autoritat del país, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell.

Crits a favor de la independència

Al llarg de la marxa, que ha transcorregut en un ambient tranquil i que ha estat fotografiada per centenars de turistes que ocupaven el centre de la ciutat aquest diumenge, s'han escoltat crits a favor de la independència i també de l'educació pública i el dret a l'habitatge.

Unes 60 entitats de la societat civil catalana han convocat la protesta, entre elles, la Confederació de les Associacions de Veïns de Catalunya, el president de la qual, Jordi Giró, ha demanat avui, en acabar la marxa, que el Govern deixi de recórrer lleis catalanes que són elementals per a la societat. “Ja n'hi ha prou”, ha lamentat Giró, que ha demanat als ciutadans que es manifestin per preservar els seus drets.

De la seva banda, el president de la Taula d'entitats del Tercer Sector Social, Oriol Illa, ha recordat que les lleis suspeses, la d'emergència habitacional i pobresa energètica i la d'igualtat, no suposen una invasió de competències sinó que frenar-les suposen anar contra els drets socials dels ciutadans. Illa ha recordat que el Tribunal Constitucional no només ha suspès la llei d'emergència habitacional de Catalunya sinó també lleis similars aprovades a Múrcia i Canàries.

Aquesta llei obligava els tenedors dels habitatges a oferir un lloguer social a les persones desnonades pel 30 % dels seus ingressos, una obligació que queda en suspens, igual que tota la llei, fet que suposa que “el TC defensa els grans tenedors, és una sentència a favor seu”.

El dirigent d'ERC, Gabriel Rufián ha assegurat que “avui més que mai diem que no demanarem permís mai més”, per fer lleis socials, mentre que el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha plantejat que la manifestació “per nosaltres és una reivindicació molt més àmplia. El que volem és que hi hagi governs a Espanya i Catalunya, lleis i tribunals per promoure els drets socials”.

El diputat i líder d'En Comú Podem, Xavier Doménech, ha considerat que Catalunya s'ha de mobilitzar “per fer fora el PP la seva política” de recursos a les lleis aprovades pel Parlament.

La portaveu del Govern, Neus Munté, ha considerat que la seva presència i la d'altres consellers “té tot el sentit i tota la coherència” perquè, segons el seu parer, “el Tribunal Constitucional, a instàncies del Govern del PP, ha adoptat decisions que són molt lesives per als ciutadans”, amb la suspensió de les lleis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Els comuns retreuen ja també al PSC el suport al Hard Rock

barcelona
política

Aragonès fa una crida a concentrar el vot d’esquerres

barcelona
guerra a gaza

El govern de Netanyahu decideix tancar Al Jazeera a Israel

barcelona
itàlia

Més de 400 migrants arriben a Lampedusa en 48 hores

barcelona
bolívia

Morales avisa que serà candidat a les presidencials “de grat o per força”

barcelona
guerra a gaza

Desenes de milers d’israelians insten insten Netanyahu a pactar una treva

barcelona
Salvador Illa
Candidat del PSC al 12-M

“Junts no és l’opció amb més afinitat per governar”

Barcelona
Eloi Badia
Cap de llista dels Comuns a la circumscripció de Girona a les eleccions catalanes

“Cal invertir en transport públic perquè sigui efectiu”

Girona
Política

La campanya arriba al pic amb crides als indecisos

Barcelona