Política

MOHAMMED NAJEEB ABDUL-WAHED

EXMINISTRE D'EDUCACIÓ DE SÍRIA

“Els joves sense estudis, presa fàcil per als terroristes”

“Són refugiats molt pobres, perquè no poden treballar, ni estudiar ni fer res”

“A Síria es calcula que hi ha més d'un milió de nens que no van a l'escola. Un infant sense educació no és res”

La situació de les escoles a Síria és catastròfica. Hi ha diversos projectes, però no és suficient

Mohammed Najeeb Abdul-Wahed va ser ministre d'Educació i per la Recerca Científica a Síria durant més de deu anys. Concretament, des del 2003 fins al 2012, quan el conflicte que avui arrasa el país ja s'havia iniciat. Convidat per la Universitat de Barcelona a
un cicle de conferències per debatre sobre les experiències universitàries, sobretot a l'hora d'acollir refugiats, opina que
és important que els joves i els nens puguin continuar la seva educació. Natural d'Alep, ha passat molts anys de la seva vida a França, on ara viu. Preocupat per la situació del seu país, prefereix no parlar explícitament de política.

Quina és la situació dels estudiants a Síria?
Hi ha moltes universitats del país que estan tancades, sobretot a les zones on la guerra és més present. Els estudiants han hagut de marxar; n'hi ha que estan en camps de refugiats, al Líban o a Jordània. D'altres han pogut emigrar cap a Europa i continuar els seus estudis en altres universitats.
I els que no han tingut els recursos econòmics per marxar?
Aquests estan en una situació molt difícil, perquè actualment estan en camps de refugiats
al Líban o a Turquia. Són realment molt pobres, perquè no poden treballar, ni estudiar ni fer res. Poden ser una presa fàcil, un projecte per convertir-se en terroristes, un projecte per seguir el camí de la violència i l'extremisme. Per això és important aquesta conferència, per salvar aquests estudiants
i integrar-los a les universitats europees o a les regionals que
hi ha a Síria.
Han tingut ajuda?
Hi ha diverses associacions europees que ens han ajudat econòmicament. La Unió Europea va col·laborar perquè 3.000 estudiants que estaven en camps de refugiats, al Líban, Jordània i Turquia, poguessin fer l'educació secundària i també perquè estiguessin preparats per anar a treballar.
I el govern sirià finança l'educació dels estudiants a l'estranger?
No. El govern sirià el que fa és gestionar la crisi a l'interior del país. Tenim molts desplaçats interns. Per exemple, els estudiants de Deir ez-Zor [una zona al sud del país molt afectada pel conflicte i sota el poder d'Estat Islàmic] poden continuar els seus estudis a la Universitat de Damasc o a la de Latakia. Poden fer els seus cursos i els exàmens com si estiguessin a les seves facultats. Aquestes universitats continuen funcionant de manera normal.
I les escoles de primària? Quina és la seva situació?
Catastròfica. Segons les estadístiques de les Nacions Unides, hi ha més d'un milió de nens que no poden anar a l'escola. I sap què és un nen sense educació? Sense poder accedir als estudis? Doncs no és res... Hi ha diversos projectes humanitaris, per exemple de la Unesco, que està fent una molt bona feina, però no és suficient! Es necessiten milions de dòlars per poder tirar endavant aquestes iniciatives i poder donar una educació a tots aquests nens.
I com es pot posar fi a aquesta diàspora?
Els hem d'ajudar a tornar, i això significa aturar la guerra.
I com es pot aturar aquest conflicte?
Si ho sabés, potser em donarien el Nobel de la Pau!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia