Política

Khan i Cameron s'uneixen per frenar l'auge del ‘Brexit'

L'alcalde de Londres laborista i el primer ministre ‘tory' compareixen plegats en un acte públic

Els euròfobs critiquen que el ‘premier' elogiï Khan després de relacionar-lo amb el terrorisme

L'alcalde de Londres, el laborista Sadiq Khan, i el primer ministre, el tory David Cameron, van deixar ahir de banda les seves diferències i van comparèixer plegats al barri de Roehampton, al sud-oest de Londres, per demanar el vot de la gent per continuar a dins d'Europa.

Es van unir dins de la campanya oficial per la continuïtat Britain stronger in Europe setmanes després de la dura campanya per l'alcaldia de Londres en la qual Cameron va suggerir vincles de Khan, de religió musulmana, amb l'extremisme islàmic. El líder laborista, Jeremy Corbyn, que és europeista, s'ha negat a fer campanya al costat de Cameron.

Ahir els dos líders van aparèixer plegats somrients, relaxats, vestits sense corbata, d'una manera informal. Es percebia una estranya química entre els dos. “Hi ha moltes coses en què el primer ministre i jo no estem d'acord, però el que realment importa és que quan per als londinencs sigui important que l'alcaldia i el govern treballin junts, aleshores treballarem plegats de manera estreta”, va dir Khan als centenars de persones que es van aplegar per assistir a l'acte.

“Més de mig milió de vots depenen del fet que el Regne Unit continuï sent membre de la Unió Europea”, hi va afegir Khan, “el vot de quedar-se significa feina i oportunitats” i mesures per combatre el canvi climàtic, per protegir els drets dels treballadors i per obtenir més drets per a les dones. I va instar la gent jove a no quedar-ne al marge i inscriure's per votar. El termini d'inscripció acaba el 7 de juny. Es considera que el vot dels joves podria ser decisiu en una votació tan ajustada com la que es preveu el 23 de
juny.

El primer ministre va felicitar públicament Khan per la seva victòria i va dir: “Per a mi és un orgull ser aquí amb l'alcalde de Londres, l'alcalde laborista de Londres, per aquest afer tan vital.” Cameron va fer broma sobre els seus orígens. “Ell [Khan] és fill d'un conductor d'autobusos mentre que jo sóc fill d'un corredor de borsa, que no és gaire romàntic”, va afirmar, i hi va afegir: “I el fet que algú que se sent orgullós de ser musulmà, de ser britànic i de ser londinenc pugui arribar a ser alcalde de la ciutat més gran de la terra diu molt d'aquest país.”

Des del bàndol del Brexit, van criticar aquesta unió entre Cameron i Khan. “Fa un mes [Cameron] atacava Sadiq Khan i l'acusava de simpatitzar amb terroristes i avui diu que és un gran polític i comparteix escenari amb ell”, va criticar Douglas Carswell, diputat del UKIP, el partit antieuropeu i antiimmigració. “Avui elogia l'ordre de detenció europea, quan fa uns anys deia que vulnerava drets antics dels britànics; els votants no haurien de confiar en Cameron”, hi va afegir Carswell.

Cameron i Khan van presentar una targeta amb els cinc punts principals que garanteix la permanència: l'accés total al mercat únic, la protecció dels drets dels treballadors, més seguretat gràcies a la cooperació amb els altres estats membres, el manteniment de “l'estatus especial” que va aconseguir per al Regne Unit els mes de febrer David Cameron i l'opció de no participar en una Europa més unida, i la llibertat de moviment per la zona Schengen.

La campanya per sortir de la UE va contraatacar amb una llista de cinc conseqüències de la continuïtat que inclouen la garantia que el Regne Unit continuarà enviant 350 milions de lliures setmanals a Brussel·les, major burocràcia, la impossibilitat d'expulsar del país criminals i terroristes, la continuïtat que seguirà el lliure moviment de ciutadans, i entrada d'immigrants i l'adhesió d'Albània, Macedònia, Montenegro, Sèrbia i Turquia.

LA FRASE

Per a mi és un orgull ser aquí amb l'alcalde laborista de Londres per aquest afer tan vital
David Cameron
primer ministre britànic


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona