Política

política internacional

tribunals

L'expresident del Txad Hissène Habré, condemnat a cadena perpètua per crims contra la humanitat

Un tribunal especial de la Unió Africana el declara culpable de tortures, violació, segrestos i actes criminals, però l'absol del càrrec de crims de guerra

Unes 40.000 persones van morir sota la seva dictadura

L'expresident del Txad Hissène Habré ha estat condemnat a cadena perpètua aquest dilluns per un tribunal especial de la Unió Africana a Dakar, informa l'agència senegalesa APS. Els magistrats han declarat l'exdictador txadià culpable de crims contra la Humanitat, segrestos i execució sumària, però ha estat absolt del càrrec de crims de guerra. La sentència posa fi a més de 26 anys d'impunitat i asil daurat de Habré al Senegal, on va refugiar-se després de perdre el poder el 1990. L'expresident té ara un termini de 15 dies per apel·lar el veredicte.

Habré, que va governar el Txad entre el 1982 i el 1990 abans de ser enderrocat per l'actual president Idris Déby, ha estat processat per un tribunal de la UA pels càrrecs de crims contra la Humanitat, tortura i crims de guerra durant el seu mandat.

La Comissió de la Veritat del Txad va acusar el 1992 el govern d'Habré de torturar de manera sistemàtica i va denunciar que 40.000 persones van morir durant el seu mandat.

La majoria dels abusos van ser comesos per la Direcció de Documentació i Seguretat (DDS), la Policia política del règim, el màxim responsable de la qual depenia directament d'Habré.

El tribunal ha considerat que quan era cap d'Estat Habré controlava directa i personalment el sistema de repressió creat per ell mateix i que va causar milers de víctimes entre 1982 i 1990.

La pena contra l'anomenat Pinochet africà coincideix amb la petició de la Fiscalia, que havia demanat la cadena perpètua.

La sentència ha estat rebuda amb una ovació i crits d'alegries per part de desenes de víctimes presents a la sala. Habré, vestit amb el seu tradicional vestit blanc i turbant del mateix color, no ha manifestat cap reacció a la sentència. Ha mantingut la seva actitud de total indiferència adoptada des durant tot el judici.

El judici contra Habré, el primer al món on un tribunal d'un país processa un antic mandatari d'un altre per presumptes crims contra els drets humans, va començar al juliol del 2015 i va acabar el passat 11 de febrer. L'ONG Human Rights Watch (HRW) ha destacat que es tracta del primer procés de justícia universal a Àfrica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona