Política

ERC obre la porta a incloure impostos anul·lats pel TC

Els republicans fan un gest per acostar posicions i obtenir el suport de la CUP, amb la qual seguiran negociant

Un Homs bel·ligerant exigeix més fermesa a Junqueras amb els anticapitalistes

ERC es planteja incloure en els pressupostos partides d'ingressos socials i impostos anul·lats pel Tribunal Constitucional (TC) per tal de guanyar-se el suport de la CUP. El número 2 de la formació republicana al Congrés, Joan Tardà, va obrir la porta a aquesta possibilitat i va assegurar que “hi ha marge de negociació” en la part de partides derivades de les “lleis anul·lades” pel TC. “Si ahir ens vam manifestar contra la suspensió de les lleis socials per part del TC, seria coherent que també els pressupostos incorporessin algunes partides d'ingressos” que arribarien a través d'aquestes lleis. El missatge de Tardà no és gens casual, tenint en compte que aquesta era una de les demandes de la CUP per aprovar els pressupostos i que, en un primer moment, el vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, s'hi havia mostrat reticent.

En una línia similar, la secretària general d'ERC i portaveu de Junts pel Sí, Marta Rovira, va assegurar ahir que ja estaven estudiant les condicions de la CUP per aprovar els comptes i es va mostrar convençuda que l'acord “és possible”. Per aconseguir-ho, Tardà va apel·lar a “la responsabilitat” d'uns i altres. “Una bona manera de fer descarrilar el procés és que no hi hagi pressupostos”, va avisar.

Amb un to molt més bel·ligerant, Convergència va acusar el seu soci
de govern de ser tebi amb els cupaires. “M'agradaria, d'Esquerra, una posició més ferma davant l'esmena de la CUP”, va reclamar Francesc Homs. El candidat convergent per al 26-J troba que els republicans mantenen una posició contemporitzadora amb els anticapitalistes.

En aquest sentit, va exigir als republicans “unitat d'acció” amb CDC a l'hora de defensar els comptes. En qualsevol cas, Homs
va demanar coherència a la CUP, ja que considera que presentar una esmena a la totalitat als pressupostos “equival a dir que no es vol ni tan sols negociar”. “Ben segur que trobaran la manera de reconsiderar aquesta decisió que han pres, que resulta inacceptable i inapropiada”, va insistir.

Les paraules d'Homs van causar un cert malestar en el si d'ERC, segons van reconèixer fonts dels republicans, que consideren que aquesta no és la millor manera d'aconseguir arribar a un acord.

El cap de files convergent a Madrid també
va criticar el candidat d'ERC, Gabriel Rufián, que diumenge va fer una crida al votant de la CUP perquè li confiï el vot. “Ja sé que hi ha líders d'ERC que diuen que són de la CUP. Rufián se sent molt identificat amb la CUP. Jo, no”, va afirmar per marcar distàncies.

L'oposició va escenificar el buit en bloc als pressupostos del govern. La cap de l'oposició, Inés Arrimadas (Ciutadans), va assenyalar que només són uns comptes per “acontentar la CUP” i va reptar els partits que van assistir a la manifestació contra les sentències de l'alt tribunal a aprovar la seva proposta parlamentària per a la gratuïtat dels llibres de text.

El PSC va advertir de “l'error” que ha comès l'executiu de Carles Puigdemont presentant uns pressupostos sense haver-los negociat, mentre que ICV va lamentar que “no espremin el marge fiscal”.

Vull apel·lar a la voluntat, al diàleg, a la intel·ligència i a enterrar els sectarismes
Joan Tardà
Número 2 d'ERC al Congrés
M'agradaria, d'Esquerra, una posició més ferma davant l'esmena de la CUP
Francesc Homs
Cap de llista de CDC al Congrés
Els pressupostos han de complir la declaració del 9-N; la vam aprovar per a alguna cosa
Eulàlia Reguant
diputada de la cup
És una legislatura molt inestable; ho ha estat des de l'inici i no només per la qüestió dels pressupostos
Ernest Urtasun
portaveu d'ICV
És un error presentar aquests pressupostos sense haver-los negociat amb ningú
Miquel Iceta
primer secretari del PSC
Em preocupa que el futur polític de Catalunya estigui a les mans de la CUP; cal tornar a posar seny
Inés Arrimadas
Cap de l'oposició a Catalunya

La CUP anhela el model fiscal del tripartit

La CUP va aplaudir la voluntat expressada per ERC d'incorporar impostos anul·lats pel TC i va indicar que hi ha “marge per negociar-ho”. Per això, però, remarquen la necessitat d'implantar una fiscalitat progressiva, traspassar “el límit de dèficit” fixat pel govern espanyol i revertir les retallades. En aquest sentit, el diputat Benet Salellas va posar com a exemple a seguir el model fiscal del tripartit del 2007 (que incloïa, entre d'altres, l'impost de successions) i, per tant, més mesures fiscals que les que contenen els comptes actuals. Salellas va assegurar que la presentació de la seva esmena a la totalitat és “irreversible” (encara l'han de registrar, i tenen de temps fins
al 6 de juny per fer-ho, amb vista al ple del 8 de juny). Els cupaires defensen aquesta esmena dient que no estan d'acord ni amb les despeses ni amb els ingressos plantejats, perquè troben el projecte “continuista”, però consideren que l'esmena permetrà obrir “el debat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia