Política

Aliança de xarxes socials contra el gihadisme

Facebook, Twitter, YouTube i Microsoft esborraran els continguts que incitin a l'odi, la violència i la radicalització en 24 hores

Acorden un codi de conducta a petició de la UE

Els terroristes d'Estat Islàmic ja recluten més joves europeus a les xarxes socials que a les mesquites i les presons. Per combatre'ls, també a internet, Facebook, Twitter, YouTube i Microsoft van aliar-se ahir aprovant un codi de conducta comú per aturar la propaganda gihadista. Els quatre gegants es comprometen a “examinar, en menys de 24 hores, la majoria d'alertes notificades” i a “blocar i esborrar” qualsevol contingut que inciti a l'odi. Aquesta és la resposta a la petició d'ajuda per part dels governs europeus després dels atemptats de París i Brussel·les.

“Els darrers atacs ens han recordat que és urgent lluitar contra la propagació en línia de la incitació a l'odi; malauradament, les xarxes socials són una eina que els terroristes utilitzen per radicalitzar gent jove”, va insistir ahir l'eurocomissària de Justícia, Vera Jourová. Aquestes cèl·lules de reclutament de joves europeus a internet per combatre a Síria i a l'Iraq i, també, per atemptar a Europa mateix canvien molt sovint de xarxa social per no ser detectades. Facebook, Twitter, YouTube i Microsoft formaran els seus treballadors per poder fer un seguiment exhaustiu de les publicacions que incitin a l'odi a la violència i poder actuar de forma “ràpida i eficient”.

No només eliminaran les fotografies i els vídeos dels gihadistes, sinó també les que facin apologia del racisme, que han augmentat en els darrers mesos, a partir de la crisi dels refugiats. En aquest sentit, l'eurcomissària Jourová assegura que aquest acord entre xarxes socials, impulsat per la Comissió Europea, garantirà que a internet es respecta la llibertat d'expressió però, alhora, la democràcia i la llei. Els quatre gegants tecnològics també van acordar cooperar amb les ONG per llançar campanyes contra l'odi.

La bandera d'Abdeslam

Salah Abdeslam, el cap pensant de la massacre de la sala Bataclan i l'únic autor dels atemptats del 13 de novembre a París que encara continua viu, va penjar una fotografia d'Estat Islàmic al seu perfil de Facebook tres setmanes abans de la cadena d'atacs a la capital francesa. Els serveis d'intel·ligència el tenien fitxat per radicalitzat i van avisar la policia, però aquesta no va actuar.

Twitter ha tancat en el darrer any 125.000 comptes que feien apologia del terrorisme, sobretot d'Estat Islàmic. “Una cosa és la llibertat d'expressió i una altra molt diferent la incitació de la violència i l'odi”, va advertir ahir la responsable de polítiques públiques de Twitter, Karen White. La seva homòloga de Facebook, Monika Bickert, va admetre que “amb una comunitat global de 1.600 milions d'usuaris” hauran de “treballar molt per trobar l'equilibri” entre llibertat d'expressió i incitació a l'odi. “Els nostres equips arreu del món treballaran les 24 hores del dia per poder actuar de forma ràpida”, va assegurar.

LA XIFRA

125.000
comptes
que feien apologia del terrorisme, sobretot d'Estat Islàmic, ha tancat Twitter en el darrer any.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia