Política

tribunals

la polèmica del monument franquista

Recurs perquè Tortosa retiri el monument

Denuncien al jutjat l'Ajuntament per haver incomplert la llei de memòria històrica

Un advocat madrileny, Eduardo Ranz, ha presentat un recurs contenciós administratiu al jutjat de Tarragona contra l'Ajuntament de Tortosa per incompliment de la llei de memòria històrica. Ranz ja va denunciar l'any passat per via penal l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, però el Suprem va arxivar aquesta denúncia i va descartar l'aplicació del delicte de desobediència a l'alcalde, ja que la llei no obliga directament a retirar la simbologia franquista als alcaldes. En la demanda que ha formalitzat ara, l'advocat reclama que s'obligue per via judicial l'Ajuntament de Tortosa a elaborar un catàleg amb els símbols franquistes que es conserven al municipi i que es procedeixi a la retirada d'insígnies, plaques, escuts o altres objectes que exalten el franquisme. I entre aquests elements inclou el monument a la Batalla de l'Ebre del mig del riu, que un 68% dels tortosins que van participar en la consulta popular convocada per l'Ajuntament opten per mantenir, reinterpretar i contextualitzar.

Bel va treure importància al recurs judicial presentat i va titllar d'“oportunista” l'advocat madrileny. “Quan el Suprem va desestimar la seua petició no va fer-ho públic”, va dir Bel. A més, l'alcalde de Tortosa recorda que la llei de memòria històrica no es pot aplicar en el cas del monument del mig del riu perquè està protegit, i la llei ja preveu l'excepció en aquests casos. De fet, l'Ajuntament encara no ha decidit si es descatalogarà el monument franquista per tal de dur-ne a terme la reinterpretació. “El primer que hem de fer és adreçar-nos a l'Estat, que és el propietari del monument”, va dir Bel. I una altra acció que impulsarà de forma immediata el govern local és buscar la complicitat d'altres administracions per tal de trobar el finançament necessari.

De moment, la Diputació ja s'ha compromès a col·laborar-hi. “El compromís que tenim és executar el resultat de la consulta en aquest mandat”, va manifestar Bel. D'altra banda, el govern català va fer públic ahir que respectarà la decisió de Tortosa de mantenir el monument. La portaveu del govern, Neus Munté, va recordar que la consulta estava avalada per un total de 19 dels 21 regidors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pròxim

Israel anuncia “una nova fase” de la guerra, amb el focus posat al nord

Barcelona

Aproven la quarta edició dels pressupostos participatius amb cent mil euros

VILAFANT

Illa farà una gira per l’Estat per bastir “ponts” amb la resta d’autonomies

barcelona
Política

Junts recupera l’alcaldia de Santa Eugènia de Berga amb una moció de censura contra ERC

Santa Eugènia de Berga
Guerra a Europa

Ucraïna destrueix un gran arsenal rus amb un atac de drons

Barcelona
Pròxim Orient

Almenys catorze morts en una segona onada d’explosions d’aparells sense fils al Líban

Barcelona
unió europea

Els Països Baixos demanen deixar de complir el pacte migratori de la UE

barcelona
estat espanyol

El PSOE amplia l’avantatge sobre el PP en el primer CIS després de la investidura d’Illa

barcelona
Política

El govern regularà els usos dels habitatges per prioritzar l’accés “a un preu raonable”

barcelona