Política

El govern i la CUP escenifiquen l'enroc pels pressupostos

Els cupaires registren l'esmena a la totalitat

L'executiu no veu marge per negociar si els antisistema mantenen el vet

L'enroc pels pressupostos entre el govern i la CUP va viure ahir moments àlgids, amb la presentació, per part dels anticapitalistes, d'una esmena a la totalitat als comptes, i amb l'advertiment de l'executiu que no negociarà si no s'aixeca el vet. “El govern vol negociar i es pot parlar de tot, però a partir que els pressupostos superin el debat a la totalitat; el que no és compatible és cridar al diàleg i presentar una esmena a la totalitat que no deixa cap marge per a la negociació”, va advertir la portaveu del govern, Neus Munté, després de la reunió de l'executiu.

El ple se celebrarà la setmana que ve, avançat, per no coincidir amb la campanya electoral. Munté va alertar que si no hi ha comptes, el procés “queda tocat” i va assegurar que no hi ha marge per incomplir el sostre de dèficit marcat pel govern espanyol. Igualment, va condicionar una possible revisió de l'IRPF a les rendes més baixes a la retirada de l'esmena de la CUP. Si els antisistema no es desdiuen, Junts pel Sí no disposarà de majoria perquè el Parlament tramiti els números. Prèviament, el secretari d'Economia, Pere Aragonès, va coincidir que cal aprovar els comptes per poder portar Catalunya “a les portes de la independència”. “No podem augmentar la dotació de l'Agència Tributària o d'Afers Exteriors si no hi ha un pressupost”, va afirmar a l'ACN.

Obviant tots aquests advertiments, els anticapitalistes van fer efectiva l'amenaça i van registrar la seva esmena, tot alertant al govern que no hi ha marxa enrere i que és l'executiu qui ha de retirar la seva proposta de pressupostos per fer-ne una de nova que “incorpori part de la visió que té la CUP sobre el que han de ser els pressupostos”, en paraules de la diputada Eulàlia Reguant. Els cupaires defensen que els números reflecteixin l'incompliment de l'objectiu de dèficit marcat pel ministre d'Economia i Hisenda, Cristóbal Montoro. És a dir, evidenciar la desobediència. “Desobeir el sostre de dèficit ens posaria en una situació clarament complicada”, reconeixia Munté.

LA FRASE

No és compatible cridar al diàleg i presentar una esmena que no deixa marge per a la negociació
Neus Munté
Portaveu del Govern


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona