Política

El TC suspèn les mesures per combatre els desnonaments

El tribunal recorda que si l'Estat ho demana estan obligats a congelar temporalment la norma

El govern presentarà “en qüestió de dies” el nou marc legal que ha de permetre esquivar la suspensió

Amb el clam dels manifestants encara ressonant pels carrers de Barcelona, el Tribunal Constitucional va admetre ahir a tràmit el recurs que el govern en funcions de Mariano Rajoy va plantejar contra la norma que pretén eradicar la pobresa energètica i buscar alternatives als desnonaments. I, sobretot, el TC va executar la petició expressa perquè la norma quedi automàticament suspesa. Conscient del rebuig polític i social que genera una mesura que implica deixar sense efecte l'impuls de la llei mentre no es resol el fons de la qüestió, la institució judicial fins i tot semblava voler justificar-se adduint que quan ho demana l'Estat estan obligats a suspendre en aplicació de l'article 161.2 de la Constitució “sense que el tribunal pugui prendre una decisió que difereixi del que allà s'estableix”, s'assenyalava a la nota del tribunal.

L'òrgan judicial replicava així a la queixa unànime expressada en la manifestació gairebé unitària –només hi van faltar C's i el PP– que diumenge carregava contra l'abús dels recursos contra normes catalanes de l'executiu espanyol i les successives suspensions del tribunal. El detonant de tot plegat ha estat, precisament, una llei tan sensible com la 24/2015 del Parlament, que pretenia protegir els col·lectius socials més vulnerables, i és per això que el TC, en aquesta ocasió, ha volgut recordar el perquè ha quedat temporalment congelada.

En espera que el govern català acabi d'ultimar una norma alternativa per poder esquivar la impugnació i una eventual sentència negativa, ara per ara s'hauran de deixar d'aplicar bona part del paquet de mesures dirigides a protegir les famílies que es troben en risc de perdre la casa. De fet, el recurs
de Rajoy no afectava l'apartat de pobresa energètica –segons es va encarregar de repetir la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, el 29 d'abril– però, en canvi, deixava molt tocat l'apartat sobre desnonaments, invalidant la intermediació per evitar-los, la possibilitat d'obtenir un lloguer social alternatiu i la cessió temporal de pisos buits per part dels grans agents que controlen el mercat immobiliari.

Codi Civil català

De res no van servir les apel·lacions tant del president, Carles Puigdemont, a Rajoy, com del vicepresident, Oriol Junqueras, a Sáenz de Santamaría perquè, en aquesta ocasió, fessin una excepció i no demanessin la suspensió cautelar. D'altra banda, el TC també va suspendre ahir temporalment la llei d'incorporació de la propietat temporal al Codi Civil català; un assumpte que també va ser impugnat en la mateixa sessió del Consell de Ministres.

El govern presentarà en “qüestió de dies” el projecte de decret llei per esquivar la suspensió del TC. La portaveu, Neus Munté, va descartar ahir que la qüestió estigui encallada i va recordar que s'han mantingut sis reunions entre els agents implicats per consensuar la nova norma, que es preveu aprovar per lectura única, un mecanisme per escurçar-ne la tramitació. “S'han acostat posicions”, va avançar Munté, que va lamentar la “injustícia” que suposa la suspensió de la llei sobre pobresa energètica i emergència habitacional.

Qui també va mostrar la seva indignació va ser el grup promotor de la ILP de l'habitatge, que va acusar el govern del PP d'haver executat “un últim servei a la banca” i va instar els partits catalans a no donar suport a un pressupost que no estigui compromès a garantir els desnonaments zero.

El tribunal no pot prendre una decisió que difereixi del que estableix l'article 161.2 de la Constitució
Nota informativa del TC
Era una notícia previsible i esperada, però no hem deixat de treballar per mantenir els efectes jurídics de la llei impugnada
S'analitzarà punt per punt el detall dels articles suspesos per acabar d'ajustar el decret
Neus Munté
Portaveu del govern

El govern recorre contra la llei espanyola d'FP

La Generalitat va anunciar ahir la interposició d'un recurs d'inconstitucionalitat contra diversos articles de la llei de formació professional per a l'ocupació en l'àmbit laboral, ja que considera que vulneren competències recollides a l'Estatut en els articles en matèria de treball i polítiques d'ocupació. En concret, la d'acreditar, avaluar o inscriure centres o iniciatives de formació professional en cas que actuïn en més d'una comunitat autònoma (articles 15.2 i 24.2 de la llei 30/2015). Segons va recordar ahir la portaveu del govern, Neus Munté, el Consell de Garanties Estatutàries ja ho va dictaminar així el 22 d'octubre per unanimitat.

D'aquesta manera, afegint-hi l'admissió a tràmit de la llei sobre la pobresa energètica, la conflictivitat constitucional entre l'Estat i la Generalitat va créixer ahir fins a les 51 impugnacions en tràmit, pendents de resolució, al Tribunal Constitucional, es tracti de recursos interposats pel govern català contra lleis estatals o a l'inrevés. L'executiu de Carles Puigdemont denuncia que hi ha en marxa tota una política de recentralització per part del PP.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

pròxim orient

Israel diu haver frustrat un complot iranià per matar Netanyahu

barcelona
judicial

Llarena veu un possible delicte dels Mossos en la no detenció de Puigdemont

barcelona
política

Junts fa pressió perquè Illa inclogui Puigdemont en la ronda de trobades amb expresidents

barcelona

El ple de Vilablareix puja 30 euros la taxa d’escombraries

VILABLAREIX
Pròxim Orient

Segona onada d’explosions al Líban

Beirut
Josep Maria Vallès
Alcalde de Sant Cugat del Vallès (Junts per Catalunya)

“L’obsessió és revertir el dèficit de 22 milions el 2024”

Sant Cugat

Les finances, a l’ull de l’huracà

Sant Cugat del Vallès
política

La CUP decideix sobre aliats i lideratges orgànics i s'imposa créixer

barcelona
Xevi Guitart
Delegat del govern de la Generalitat a Girona

“Vinc d’un vaixell i m’he ficat en un gran transatlàntic”

Girona