Política

girona

política municipal

Nadal alerta que Girona corre el risc de morir d'èxit

L'exalcalde va ser crític ahir amb el model de ciutat que ha defensat CiU durant els anys de Puigdemont

Va dir-ho en una conferència del cicle de col·loquis que organitza el PSC a la ciutat

L'exalcalde de Girona Joaquim Nadal va avisar ahir que cal prendre “totes les cauteles per evitar que la ciutat de Girona acabi morint d'èxit.” Assegura que hi ha el risc de “frivolitzar” i caure “en les aparences, en el maquillatge, en la superficialitat, en un gran aparador potser cada cop més buit”. En el marc dels col·loquis que el PSC de Girona organitza, Nadal va fer la conferència Un model de ciutat o una ciutat model? al saló de descans del Teatre Municipal, davant de més d'un centenar de persones, entre les quals hi havia socialistes gironins històrics, a més de regidors actuals.

L'exalcalde va ser crític amb alguns dels paradigmes del model de ciutat de futur que més aferrissadament havia defensat Carles Puigdemont —al qual no va citar explícitament— mentre va ser alcalde, i que ha fet seus el nou govern de Marta Madrenas. Les ciutats intel·ligents, la proliferació de festivals, el model turístic... són alguns elements que Nadal va qüestionar. Va defensar que la cultura ha de ser un motor de la ciutat de futur. En aquest cas, en sintonia amb el que defensa CiU, però va dubtar de la concreció d'aquesta voluntat. “Hi ha el perill que la ciutat dels festivals es converteixi en un festival de ciutat”, va dir. En aquest aspecte va considerar que cal “relativitzar el glamur” i hi va afegir crítiques a la massificació del turisme i al comerç associat a aquest turisme massificat. “Es decanta cap a solucions fàcils i repetitives”, va dir, en perjudici del comerç de proximitat i de qualitat, al qual, va dir, encara hi ha temps de salvar. Pel que fa al projecte de ciutat smart cities —ciutats intel·ligents—, Nadal va dir que construir “una ciutat intel·ligent de veritat és segurament el contrari de l'estereotip de les smart cities”. També va fer una valoració del projecte del govern de Girona (de CiU en coalició amb el PSC) sobre el parc de la Devesa del futur. Considera que “si una cosa no es pot fer amb la Devesa és posar el carro davant dels bous: la gent no hi tornarà perquè sí”. I ho va argumentar dient que les possibilitats de mobilitat dels gironins han canviat, i que l'espai de lleure que havia estat la Devesa ara té alternatives: “Forçar l'ús intensiu de la Devesa, quan la imatge de marca de la Devesa és una gran plantació d'arbres d'una única espècie és una mica agosarat.” En relació amb l'entorn natural, pensa que ha arribat el moment que la ciutat penetri cap al bosc i el bosc cap a la ciutat d'una manera més natural i normalitzada, i va posar d'exemple els boscos de Palau.

L'exdirigent socialista —va deixar el partit l'octubre passat— va defensar també la necessitat de configurar algun òrgan que relligui l'àrea urbana. Va dir que aquesta àrea “és una assignatura pendent”, va afegir-hi que no s'ha paït “ni l'annexió ni la segregació” dels municipis de Salt i Sarrià —el 1983 es van segregar, després d'uns anys formant part de Girona–. Pel que fa als barris de la ciutat, pensa que hi ha feina per fer, ja que, al seu entendre, “no són prou ciutat encara”.

La coalició CiU-PSC

L'exalcalde va iniciar la seva anàlisi de la Girona actual i de futur fent una llarga introducció sobre el concepte de la nova Girona, des del punt de vista històric, des de l'inici del segle XX fins a l'actualitat. Retirat de la política activa, va admetre que de totes maneres se sent molt a prop de la seva pràctica, i va defensar que la política és part del fet de ser ciutadà. Va referir-se també a l'entrada del PSC al govern de CiU a Girona, celebrant-ho i qualificant-ho de “centralitat recuperada” a la ciutat.

LES FRASES DE JOAQUIM NADAL

Hi ha [a Girona] el risc de caure en les aparences, en el maquillatge, en la superficialitat, en un gran aparador potser cada cop més buit
Una ciutat intel·ligent de veritat és segurament el contrari de l'estereotip de les ‘smart cities'. Ara és l'hora d'una nova Girona nova
Em sento més a prop que fa temps d'una certa centralitat recuperada des de fa unes setmanes en el projecte polític per a aquesta ciutat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pròxim Orient

Segona onada d’explosions al Líban

Beirut
Josep Maria Vallès
Alcalde de Sant Cugat del Vallès (Junts per Catalunya)

“L’obsessió és revertir el dèficit de 22 milions el 2024”

Sant Cugat del Vallès

Les finances, a l’ull de l’huracà

Sant Cugat del Vallès
política

La CUP decideix sobre aliats i lideratges orgànics i s'imposa créixer

barcelona
Xevi Guitart
Delegat del govern de la Generalitat a Girona

“Vinc d’un vaixell i m’he ficat en un gran transatlàntic”

Girona
Elena Vila
Cap de l’oposició a Sant Cugat del Vallès (PSC)

“Falta ambició i no som la ciutat de referència que havíem estat”

SANT CUGAT DEL VALLÈS
Veneçuela

El Senat espanyol insta a reconèixer González Urrutia com a president veneçolà

Barcelona
Pròxim Orient

L’Assemblea General de l’ONU exigeix a Israel la fi de l’ocupació de Palestina

Barcelona
Pròxim

Israel anuncia “una nova fase” de la guerra, amb el focus posat al nord

Barcelona