Política

catalunya

pressupostos

La CUP manté el vet al pressupost

Per només tres vots de diferència, els anticapitalistes, molt dividits, aproven esmenar els comptes

Diuen que volen treballar de manera conjunta i buscant el consens

Veu incomplert el pacte d'estabilitat

No hi haurà nou pressupost. Si res no canvia aquest matí i no hi ha contraoferta d'última hora, avui s'aprovarà l'esmena a la totalitat que la CUP va decidir mantenir anit i, per tant, el govern de Puigdemont veurà com la seva proposta de comptes del 2016 no passa de la porta del Parlament. Serà la primera vegada que un pressupost quedi rebutjat a la cambra catalana en el debat a la totalitat després que el consell polític i el Grup d'Acció Parlamentària dels anticapitalistes aprovés per només 3 vots de diferència mantenir el vet al pressupost. Una desigualtat molt més petita que la que es va produir el 29 de maig, quan aquest mateix òrgan va decidir registrar l'esmena (amb 29 vots a favor, 11 en contra i 8 abstencions), però insuficient per aturar el bloqueig. El resultat d'anit va ser de 29 vots a favor de mantenir l'esmena, 26 en contra i 3 abstencions. Un cop més, les bases de la CUP apareixien totalment dividides.

A partir d'ara s'obre un nou escenari de conseqüències impredictibles. Tanmateix, la diputada de la CUP, Eulàlia Reguant, s'afanyava a interpretar el resultat. “Avui no vetem res, avui hem decidit que volem treballar conjuntament i fer-ho bé”, assegurava. La dirigent també deixava clar que la CUP “garanteix l'estabilitat parlamentària del govern per abordar la declaració del 9-N, avançar cap a la ruptura i construir la república catalana”. De res van servir les últimes propostes que el govern va fer arribar a la CUP, l'ultima d'elles a les 7 de la tarda i que es concretava amb la creació d'una comissió de seguiment. A aquesta manera de negociar del govern també s'hi va referir el també diputat Albert Botran, que va titllar el procediment emprat pel govern de “poc seriós”. La CUP va tornar a retreure a l'equip de Puigdemont que no intentés buscar el consens abans de presentar els comptes. “Un error que no calia”, hi va afegir.

De moment, la portaveu del govern, Neus Munté, abans de conèixer el resultat de la trobada, ja advertia ahir que si el pressupost no passava aquest primer filtre “calia obrir una reflexió”, ja que, a parer de l'executiu, la CUP haurà “incomplert l'acord d'estabilitat” que la unia amb Junts pel Sí. Munté va fer aquestes afirmacions utilitzant un to prudent, ja que a hores d'ara ningú vol parlar de posar fi al mandat democràtic del 27-S i convocar noves eleccions.

Tampoc ho vol la CUP, que ahir, aprofitant el retorn dels números de la Generalitat, reclamava començar de nou l'elaboració del pressupost a partir d'un treball de consens entre les dues formacions. Tanmateix, serà una tasca difícil, ja que la decisió de mantenir l'esmena haurà deixat, sens dubte, tocada la negociació entre Junts pel Sí i la CUP. L'equip de Puigdemont ha estat molt crític amb el fet que els anticapitalistes no hagin permès ni un primer debat dels comptes a la cambra catalana. Fonts del govern apuntaven que aquesta actuació fa evident que estan en “minoria” a la cambra i advertien que, a partir d'ara, hauran de buscar altres “alternatives”. És a dir, la CUP podria deixar de ser el soci prioritari.

La primera conseqüència que comporta, de moment, la votació cupaire és que es consolida la pròrroga dels comptes i, per tant, el govern haurà de treballar amb els càlculs que va fer el conseller Andreu Mas-Colell el març del 2015. La CUP, però, és partidària d'introduir modificacions que permetin executar el pla de xoc social a través de l'aprovació de decrets, una mesura que ja fa temps que estudia.

I mentre l'esquerra anticapitalista ha volgut restar dramatisme al fet que es mantingui la pròrroga, Junts pel Sí no ho veu igual. Prova d'això seran les intervencions que avui es podran escoltar en el ple de pressupost que començarà a les 10 del matí amb la presentació del projecte de llei per part del vicepresident, Oriol Junqueras. El també conseller d'Economia, en un article a aquest diari, ja avança que “passi el que passi” s'ha de continuar amb el procés sobiranista, tal com va demanar la ciutadania en els comicis del 27 de setembre passat.

Després de Junqueras, el grup de C's, com a líder de l'oposició, obrirà el torn de rèpliques, que tancaran la CUP i Junts pel Sí. Ja al vespre es farà la votació conjunta de les esmenes a la totalitat que han presentat tots els grups sense excepció i si, tal com es preveu, prospera, tombarà el pressupost i deixarà tocada la legislatura.

Si no es pot tramitar el pressupost, s'haurà incomplert l'acord d'estabilitat parlamentària
Neus Munté
consellera de la presidència
Estic arribant a la conclusió que independència i CUP són antònims
Francesc Homs
Candidat de CDC al congrés
No pretenem vetar ningú, però tampoc oferir un xec en blanc
Xevi Generó
portaveu de la cup
Avui no vetem res; avui hem decidit que volem treballar conjuntament i fer-ho bé
Eulàlia Reguant
diputada de la cup


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cañigueral avisa que si no governen “moltes coses quedaran aturades”

cassà de la selva
regne unit

Carles III reprendrà aquest dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona