Política

eleccions 26-J

La campanya del ‘déjà-vu'

Els partits afronten la cinquena cita electoral en dos anys amb fites i missatges similars als del 20-D

Les eleccions no són bàsiques per al procés, però els resultats d'ERC, CDC i En Comú Podem poden marcar el full de ruta futur

I a tot això, mentre la política catalana ha declarat una treva de tres mesos, els partits ja tornen a estar des de la mitjanit passada en campanya electoral. La cinquena en dos anys, la segona consecutiva per a les eleccions estatals, després de l'històric fiasco en la gestió dels resultats del 20-D. Un primer element, aquest, que indueix a pensar en un cansament major -un interès menor- de la ciutadania, que es traduirà segons totes les enquestes i analistes en una baixada de la participació. També en uns missatges força calcats als de fa uns mesos, amb el leit-motiv del “canvi” a què apel·len la majoria de grups contra la continuïtat que significa el PP.La repetició de les eleccions no ha de suposar cap fita bàsica per a l'independentisme, però els resultats es llegiran també en aquesta clau, i resoldran incògnites que sí que poden tenir repercussió en el full de ruta d'un procés que torna a estar en una cruïlla per veure quin camí agafa, arran de la qüestió de confiança plantejada pel president.No serà menor, en aquest sentit, veure la batalla entre CDC i ERC pel lideratge de l'independentisme, ni el suport que pugui reeditar a Catalunya En Comú Podem i la seva reivindicació del referèndum pactat. És clar que l'únic element que de debò podria suposar un abans i un després per al procés seria que l'eventual sorpasso dels de Pablo Iglesias sobre el PSOE servís per arrossegar els socialistes cap a l'acceptació del dret a decidir, sempre també que els escons independentistes fossin decisius. Tot plegat, una carambola ara mateix tan impensable com el fet que no torni a guanyar el PP, victòria que convida a pensar en una gran coalició unionista que deixaria les coses tal com han estat sempre, almenys pel que fa a les aspiracions catalanes.

En Comú Podem

Els guanyadors del 20-D, amb 12 diputats, són favorits per repetir i fins i tot ampliar el triomf. Aquest és el seu objectiu, amb el missatge que qualsevol escó pot ser bàsic per a una majoria progressista al Congrés que pot anar de molt poc. I Catalunya, amb la carta de ser els únics que defensen el referèndum a tot l'Estat, serà bàsica, amb el lema Guanyem el canvi. Els comuns de Xavier Domènech fan demà el gran acte de campanya a Barcelona, l'únic al qual assistirà Pablo Iglesias i el primer de l'Estat on coincidirà amb Alberto Garzón, líder d'IU. Hi serà també Ada Colau, referent a Catalunya, que com el 20-D serà present en cinc actes d'una campanya que se centrarà a l'àrea metropolitana, sense oblidar les altres capitals. Seran els que menys gastin, com el 20-D, uns 230.000 euros.

ERC, a guanyar

Els republicans arriben a la cita amb poc entusiasme, però amb el tàndem Gabriel Rufián-Joan Tardà que els va donar nou diputats el 20-D. Aspiren a guanyar, si bé ja estarien satisfets sumant algun escó més. Amb el lema L'únic canvi possible, aniran a buscar votants orfes de la CUP i, sobretot, independentistes temptats pel referèndum d'En Comú Podem, sobre el qual passaran de puntetes per defensar el full de ruta independentista, com a mínim el vigent fins ara. Els republicans, que preparen més de 200 actes arreu del país, gastaran uns 700.000 euros, xifra similar a la del 20-D.

PSC

El PSC presenta l'única cara nova catalana respecte del 20-D, una semidesconeguda Meritxell Batet que relleva Carme Chacón, tot i que llavors ja va ser la número dos de Pedro Sánchez a Madrid. Amb el lema Un sí al canvi, plantejaran la batalla en clau estatal, com a única alternativa al PP, i per això confien recuperar vots a Catalunya (fins a uns 250.000) que el 20-D van anar a En Comú Podem, però també exvotants moderats de CiU que no veuen clar el procés. Per això posaran l'accent en la seva ànima catalanista i en la proposta de reforma federal de la Constitució, amb un tracte singular per a Catalunya. Sánchez vindrà dos cops: el dia 18 a Lleida, per mirar d'assegurar-hi l'escó, i el 20 en l'acte central a l'Hospitalet. El partit es gastarà en total, mailing inclòs, uns 1,2 milions, un 30% menys que el 20-D.

CDC

Amb els ànims renovats pel gest del president, que permetrà al partit marcar perfil moderat dins l'independentisme en contraposició al que suposa la CUP, a la qual comparen amb “l'extremisme” del PP, CDC recupera i presenta per últim cop les sigles en unes eleccions, amb Francesc Homs de líder, ara guanyador de les primàries que per primer cop es van convocar per triar candidat. Tot i que les enquestes indiquen una davallada, els convergents confien almenys a repetir els vuit escons, i per això tindran un paper molt actiu en la campanya l'expresident Mas i el mateix Puigdemont. Amb el lema FetsxCatalunya, faran uns 400 actes arreu del territori. Farà la campanya més austera de la història, uns 670.000 euros, un 30% menys que el 20-D.

Ciutadans

Amb el lema, només per a Catalunya, Un president català per canviar Espanya, C's vendrà el missatge de ser l'únic partit d'origen i dirigents catalans que pot governar l'Estat, sense voler-lo trencar. Tot i que el candidat és Juan Carlos Girauta, la imatge principal continuarà sent la d'Albert Rivera, que participarà en tres actes, i Inés Arrimadas, que ara, a diferència del 20-D, es concentrarà en la campanya catalana. Amb el seu discurs reformista confien guanyar almenys un diputat, potser a Girona. El seu pressupost serà d'uns 395.000 euros.

PP

El PP centrarà la campanya a l'àrea de Barcelona, però també a Lleida, on vol recuperar l'escó perdut per poc marge el 20-D. Allà farà el 19 de juny Mariano Rajoy, a banda d'un altre acte a Barcelona el dia 21, l'únic míting a Catalunya, on Jorge Fernández Díaz repeteix de cap de cartell. A més, hi desembarcaran altres dirigents com ara Soraya Sáenz de Santamaría, María Dolores de Cospedal o José-Manuel García-Margallo. Amb el lema A favor, el PP centrarà el missatge en la recuperació econòmica i el perill de caure en “l'extremisme” de Podem, al qual equipararà amb la CUP. El pressupost cau també un 30%, fins als 250.000 euros.

LES FRASES

El PSOE haurà de decidir si dóna suport al canvi, que inclou el dret a decidir
Xavier Domènech
Cap de llista d'en comú podem
El procés no va de canviar una bandera per una altra, sinó de viure millor tots
Gabriel Rufián
Cap de llista d'ERC
Totes les forces volen pactar amb el PSOE. Som el partit amb més capacitat d'acord
Meritxell Batet
cap de llista del psc
Per a Espanya volem un model federalitzant com el que tenen a Alemanya
Juan Carlos Girauta
Cap de llista de ciutadans
Estic convençut que en la pròxima Constitució Espanyola Catalunya no hi serà
Francesc Homs
cap de llista de cdc
No hi haurà unes terceres eleccions: haurem de pactar sense vets
Jorge Fernández Díaz
Cap de llista del ppc


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona