Política

catalunya

procés sobiranista

Puigdemont creu que el RUI és “una possibilitat” però aposta per un referèndum “a l'escocesa”

El president de la Generalitat apunta que una tercera opció, la que contempla el full de ruta, és un referèndum sobre la Constitució catalana

Assegura que superar la qüestió de confiança reforçarà el procés

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, no descarta un referèndum unilateral d'independència (RUI) però insisteix que la millor opció és un referèndum “a l'escocesa” pactat entre Catalunya i l'Estat, amb regles de joc compartides i l'acceptació dels resultats per totes les parts.

En una entrevista a l'emissora RAC1, preguntat sobre un eventual referèndum unilateral, Puigdemont ha respost que “tècnicament una possibilitat”. Això no obstant, ha subratllat que cal “intentar i aconseguir” allò que “molts països reclamen: que el conflicte polític es resolgui amb mecanismes que la democràcia ja ha inventat”. En aquest sentit, ha posat com a exemple un cas que s'ha portat a la pràctica a la mateixa Unió Europea: “El referèndum a Escòcia”.

Puigdemont ha explicat que existeix un tercer tipus de referèndum, que és el que inclou el full de ruta actual. Aquest consistix en portar a votació una Constitució catalana redactada per un Parlament constituent per tal que “el poble ratifiqui o no aquesta constitució”.

En qualsevol cas, ha constat la dificultat de celebrar una consulta acordada amb el govern central. Sobre la possibilitat que la situació pugui canviar després de les eleccions espanyoles del 26 de juny, ha respost amb ironia: “Sí podria passar, de la mateixa manera que hi ha hagut un terratrèmol que ningú esperava”, en referència al sisme d'aquest divendres al Pla de l'Estany.

Preguntat pel rebuig del Parlament als seus pressupostos i la qüestió de confiança a la que se sotmetrà després de les vacances d'estiu, Puigdemont ha augurat que serà un tràngol més “dels molts que ens hem trobat i en sortirem, com sempre ha fet aquest país, enfortits i més units”.

El president ha reiterat que no es planteja afrontar la qüestió de confiança a partir d'un acord previ: “Si en sortim confirmats i reforçats, és per un reforç molt profund que fa el Parlament, no perquè ho hagi signat en un paper, del qual desconfiaríem, sinó per responsabilitat de tot el Parlament”. De totes maneres, ha avançat que buscarà els suports “més amplis possibles”.

Puigdemont ha coincidit que Artur Mas va fer “una descripció impecable dels fets” quan va dir que la paraula de la CUP no tenia valor, ja que, al seu parer, aquest formació va incomplir un acord firmat amb l'excusa que els pactes “muten”.

“Si ho hagués pensat quan vaig signar la hipoteca, hauria avisat que mutaria en favor meu, però no hi vaig pensar”, ha dit en to de broma.

El president ha reconegut que el divendres va començar a pensar divendres que la CUP rebutjaria el pressupost –que es va votar dimecres– i que diumenge ja ho tenia molt clar.

Un president rocker

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha sorprès aquest divendres l'audiència de RAC1, i de l'auditori que seguia en directe el programa 4.000 del programa Versió RAC1, quan ha accedit a tocar una cançó amb Sopa de Cabra .

Després d'una entrevista informal amb Toni Clapés, el conductor del program li ha recordat l'època en què tocava en un grup de rock i l'ha animat a acompanyar a la guitarra el grup Gerard Quintana i Josep Thió a la cançó Camins. Puigdemont ha entomat el repte i ha dit: “Això sí que és una qüestió de confiança!”.

L'actuació estava pactada, però l'emissora no ho havia anunciat a la seva audiència, de manera que el sí del president a la invitació de Clapés s'ha rebut amb gran entusiasme entre el públic del Teatre Coliseum de Barcelona, des d'on s'emetia el programa en directe.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia