Política

Municipal

Vella esquerra amb noves polítiques

La majoria del PSC els ha donat ales per aprovar els primers comptes municipals del mandat

Les polítiques socials i la promoció de la gastronomia com a marca de ciutat han centrat el primer any

S'han fet avenços en el foment de l'economia local i la lluita contra l'atur
L'oposició critica
la falta de diàleg
i les polítiques “d'aparador”

L'aposta per les polítiques socials ha marcat el primer any d'aquest mandat a l'Ajuntament de Santa Coloma. L'alcaldessa, Núria Parlon, amb una majoria absoluta de 14 dels 27 regidors que té el ple, no ha tingut problemes per aprovar el primer pressupost municipal del mandat, uns comptes que, segons ella mateixa explica, “ofereixen una situació de solvència per complir amb els compromisos”. Els comptes han servit per donar continuïtat als tres eixos que volen ser la columna vertebral del mandat: les polítiques socials i d'atenció i suport a les famílies, les de promoció i reactivació de l'economia local i les destinades a garantir el manteniment de l'espai públic.

Parlon es mostra convençuda que les polítiques socials, participatives i de transparència no són només patrimoni de les noves formacions d'esquerra i, en aquest sentit, reitera que el camí d'aquest mandat va en la línia del que es va encetar durant els anys de més impacte de la crisi econòmica. Pels socialistes colomencs, les noves receptes per fer front a la situació d'emergència social per l'impacte de la crisi les pot aplicar també un partit de l'esquerra tradicional com el PSC. “Els lideratges locals demanen noves formes de govern per a la societat canviant, més participatives i en xarxa”, argumenta Parlon.

Durant aquest any, s'ha fet un procés participatiu per a l'elaboració del pla d'acció municipal del mandat, en què els ciutadans han escollit quines han de ser les accions que s'han de prioritzar durant els propers anys. Tot i la voluntat de buscar opinions més enllà de la societat civil organitzada, l'oposició qualifica les accions de “política d'aparador”. Des de Som Gramenet, la primera força de l'oposició municipal, lamenten que les accions de participació “intenten amagar la falta de diàleg, buscar titulars i seguir amb un model de ciutat basat a tapar forats sense obrir processos de participació real per discutir sobre la Santa Coloma que vulgui la gent”.

Ciutadans també critica la falta de transparència. “Hi ha hagut situacions en què la falta de transparència amb l'oposició ha estat preocupant. En qüestions tan importants per a Santa Coloma com la demanda de l'Estat contra l'Ajuntament per
la contractació pública i
la Pinta Verda, l'oposició se n'ha assabentat abans per altres vies que pels canals oficials”, manté Dimas Grajera, de C's, amb referència a la denúncia de l'Advocacia de l'Estat contra l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet pel nomenament de dotze càrrecs directius sense que es fes cap procés de selecció públic i les esmenes introduïdes per la comissió d'Urbanisme de la Generalitat al projecte conegut com la Pinta Verda, per endreçar els espais verds de la ciutat.

L'altra gran aposta d'aquest mandat, encetada ja en l'anterior, és la promoció exterior de la ciutat a través de la gastronomia. Si Manuela de Madre va treure de l'armari l'orgull de ser colomenc, Núria Parlon és l'alcaldessa que vol portar Santa Coloma a una projecció exterior que mai fins ara havia aconseguit, a través de la seva riquesa gastronòmica. Per fer-ho, té el suport de la tasca d'investigació i docència en matèria de nutrició que desenvolupa el Campus de l'Alimentació de la UB, al recinte Torribera. Fa uns mesos, es va decidir fer un pas més enllà en aquest sentit amb la presentació de la nova marca de ciutat, que, a més de ser un element de promoció exterior, vol incidir en la reactivació econòmica. Aquest aspecte també s'ha treballat a través de nous plans d'ocupació, adreçats sobretot als més joves, un dels col·lectius més afectats per l'atur. Una altra
de les propostes incloses en el programa electoral del PSC que aviat veurà la llum és la creació d'una moneda local, concebuda per donar impuls a l'economia col·laborativa i per aconseguir afavorir el consum als establiments de la ciutat. L'any vinent arribarà als veïns.

NÚRIA PARLON (PSC) És l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet des de l'any 2009
EL CONSISTORI

Sense socis de govern

Fa un any, el PSC va recuperar a Santa Coloma de Gramenet la majoria absoluta que havia perdut durant el mandat anterior com a conseqüència del cas Pretòria. En un moment de davallada generalitzada dels socialistes, els catorze regidors obtinguts per l'equip encapçalat per Núria Parlon, dos més que en el mandat anterior, els donaven una majoria còmoda per entomar el govern en solitari. La segona força més votada, Som Gramenet, se situava a molta distància, amb sis representants. L'agrupació de la nova esquerra va renunciar als privilegis de ser cap de l'oposició que els va oferir el govern.

Entre la resta de forces, destacava la irrupció de Ciutadans, que entrava per primer cop al consistori amb tres regidors, per sobre del PP, que en perdia exactament tres i es quedava només amb dos, els mateixos que obtenia ICV-EUiA, socis de govern del PSC en el mandat anterior. Els resultats electorals van propiciar la sortida del ple municipal de la formació xenòfoba Plataforma per Catalunya, que perdia els seus tres representants, i de CiU, que quedava fora després d'uns mals resultats que no van permetre revalidar les actes dels dos regidors que havia tingut. ERC va quedar a les portes d'entrar i continua sense aconseguir ser a l'Ajuntament. Aquesta correlació de forces va representar un viratge cap a l'esquerra d'un municipi tradicionalment roig com ha estat Santa Coloma, però mantenint clarament al capdavant un partit de l'esquerra tradicional, a diferència del que havia passat en ciutats veïnes com ara Badalona i Barcelona.

les claus

Gastronomia

La promoció de la ciutat
a través de la gastronomia s'ha concretat amb la creació d'una marca pròpia amb vista a atreure turisme de proximitat. Es tracta d'una iniciativa que té la complicitat del Campus de l'Alimentació de la UB, al recinte Torribera.

Lluita social

Santa Coloma s'ha situat al capdavant del front comú dels municipis governats per forces d'esquerres amb qüestions com ara l'oposició a la impugnació de la llei d'emergència social i la petició d'una renda garantida ciutadana.

Eix Besòs

L'impuls de l'aliança de municipis de l'eix Besòs s'ha vist afavorida per la bona sintonia entre els cinc municipis que en formen part, que han acordat treballar conjuntament en polítiques per a la cohesió social.

Espais buits

Des de l'oposició, Som Gramenet ha encetat una campanya per a la recuperació d'espais buits i l'elaboració d'un pla d'activació d'aquests espais en desús.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Consens pels reptes i no en les receptes

Girona
Àngel González
President de la Coordinadora de Memòria Democràtica del País Valencià

“La llei que impulsen el PP i Vox no és de concòrdia, sinó de discòrdia”

BANYOLES

Desmemòria ultra

Banyoles

Jornada (a) reflexió

Banyoles
Ricard Chulià
Periodista i autor del llibre “País Valencià. Eixida d’emergència”

“La Comunitat Valenciana no és viable, però el País Valencià sí”

Banyoles
La crònica

Ressaca final republicana

La monarquia

El referèndum de Franco

Els gegants de Gustavo Petro

Bogotà
GUERRA A GAZA

Els EUA admeten que Israel pot haver vulnerat el dret internacional humanitari

Barcelona