Política

estats units

terrorisme

Matança en un club gai a Orlando

Un assaltant causa 50 morts en obrir foc en un bar d'ambient a Florida

És el pitjor tiroteig de la història dels EUA

L'agressor era un nord-americà d'origen afganès radicalitzat

Estat Islàmic en reivindica l'autoria

Un únic assaltant armat va causar ahir un bany de sang al club nocturn gai Pulse d'Orlando (Florida)
i va provocar almenys 50 morts i una cinquantena de ferits en el pitjor tiroteig de la història dels Estats Units –només aquest any n'hi ha hagut 173, segons Mass Shooting Tracker– i la pitjor matança al país des de l'11-S.

L'autor de la carnisseria va ser identificat com a Omar Mateen, de 29 anys, de la població de Port St. Lucie, a Florida. El pare de l'agressor es va disculpar pel crim del seu fill i va dir que Mateen es va posar nerviós en veure dos homes fent-se un petó a Miami, i que això el va impulsar a perpetrar la matança, que seria per motius xenòfobs i no religiosos.

Però una trucada a emergències feta per Mateen contradiu la versió paterna. En la trucada, feta just abans del tiroteig, l'assaltant va jurar lleialtat a Estat Islàmic, però no és clar si mantenia lligams amb aquest grup o era un llop solitari. El president Obama va ratificar ahir al vespre que l'FBI treballa sobre la pista gihadista. I, una estona més tard, Estat Islàmic reivindicava l'autoria de la matança.

El bany de sang va començar cap a les dues de la matinada, hora nord-americana, quan l'assaltant, que portava una pistola i un rifle d'assalt AR-15,
va intercanviar diversos trets amb la policia abans d'atrinxerar-se al local, molt popular entre la clientela gai i on hi havia 320 persones. Allà va agafar com a ostatges un centenar de clients.

Un testimoni citat per la televisió local WESH va assegurar que havia escoltat més de quaranta trets
i que, quan va veure caure a terra un amic seu, ell es va tancar al lavabo. Rosie Feba, que va poder escapar del local amb la seva xicota, va assenyalar que el tiroteig va començar quan gairebé era l'hora de tancar. “Algú estava disparant i tothom es va llançar a terra. Jo primer vaig pensar que era part de
la música fins que vaig veure foc de pistola”, va explicar Feba.

Diverses unitats dels serveis d'emergències i de la policia, inclosos els artificiers i els equips especials, van arribar al lloc dels fets minuts després que la policia confirmés que l'atacant portava “un artefacte sospitós” i que probablement “en tenia un altre al cotxe”. Al cap d'uns minuts, i després dels esforços infructuosos d'un negociador, la policia va entrar al local i va matar l'assaltant. Després del tiroteig final, en què van intervenir les unitats d'acció ràpida SWAT i un vehicle cuirassat, la policia va rescatar amb vida 30 persones, que van rebre atenció mèdica al lloc dels fets. D'altres, però, van haver de ser traslladats a centres mèdics i hospitals, i es tem per la vida d'alguns d'ells. Un mínim de nou agents van participar en el tiroteig. Un d'ells va ser ferit, però el casc de fibra sintètica li va salvar la vida.

Situat al centre d'Orlando, el Pulse va publicar a la seva pàgina de Facebook un missatge durant l'assalt en què demanava a tothom que sortís del local i que corregués. “Tan aviat com tinguem informació, l'actualitzarem per a tothom. Tingueu a tots en les vostres oracions. Gràcies pels vostres pensaments i amor”, deia el missatge posterior. Entre les víctimes de la matança, és probable que hi hagi molts hispans, perquè a la discoteca se celebrava una nit llatina amb música reggaeton, bachata, merengue i salsa.

Cap relació amb Grimmie

Poc després que acabés l'assalt policial, els artificiers van fer una “detonació controlada” de l'artefacte que portava el sospitós, sense donar-ne més detalls. La policia també va declarar que no havia pogut verificar que hi hagués un segon assaltant com assenyalaven alguns testimonis, i va desmentir que l'atac a la discoteca tingués relació amb l'assassinat, també a Orlando, de la cantant Christina Grimmie a última hora de divendres, coneguda per haver participat en el concurs televisiu La voz.

L'alcalde d'Orlando, Buddy Dyer, va declarar l'estat d'emergència i va expressar el condol per “un crim horrorós” –que recorda el de la sala Bataclan de París, el novembre passat– i va demanar als ciutadans que fossin forts. “Som una comunitat resistent”, va reblar.

LA FRASE

Que tothom surti de la discoteca Pulse i corri
Pàgina de Facebook de la sala Pulse

La sala més calenta de la ciutat

El club Pulse, l'escenari de la massacre d'Orlando de la matinada d'ahir, és una de
les sales emblemàtiques per al col·lectiu de lesbianes, gais, transsexuals i transgèneres de Florida. “Un univers de divertiment, el club més calent d'Orlando”, diu el web del local, en què es poden veure moltes fotos de l'ambient d'aquesta sala, molt coneguda pels espectacles de drag-queens.

L'establiment es va fundar el 2004 arran d'un drama familiar. La cofundadora i copropietària Barbara Poma, d'una família d'origen italoamericà, explica en el web del local que va perdre el seu germà John el 1991 a causa de la sida. Poma va decidir aleshores retre-li homenatge i “despertar consciències” en favor de les minories sexuals i de la prevenció del virus de la sida.

La sala Pulse pertany a una dinàmica xarxa comunitària de Florida que promou, entre altres coses, la celebració dels Gay Games, que s'han de celebrar a París l'agost del 2018, uns Jocs mundials als quals Orlando també aspirava. Des de fa un any, i gràcies al suport de l'administració d'Obama, el matrimoni homosexual és legal arreu dels Estats Units.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia