Política

Han passat per Madrid

SALVADOR SEDÓ I MARSAL

EXDIPUTAT AL CONGRÉS DE CIU (1986-2004)

“S'ha de deixar parlar l'adversari, i ara no es fa”

“Abans es dialogava molt més, amb totes les formacions, encara que fossin oposició”

“En els primers anys es treballava molt bé a les Corts, però tot va canviar moltíssim quan el Partit Popular va obtenir la majoria absoluta”

“Una sortida cap al trencament és absurda, perquè no porta enlloc”

Quan va arribar al Congrés dels Diputats, l'any 1986, li van donar una mena de manual amb les fotografies i els currículums de tots els diputats, que també incloïa les instruccions bàsiques de com s'havia de moure en aquell rovell de la política espanyola. Salvador Sedó i Marsal (Reus, 1936) no el va haver de repassar gaires cops, aquest manual, perquè no es va moure del Congrés en gairebé 18 anys. I, de l'experiència, en fa virtut. Hi va estar durant cinc legislatures, del 1986 al 2004, per CiU, i com a diputat per Tarragona. Cada quatre anys, el llibret era més petit (ara els ensenya i els fulleja amb un punt d'enyorança). El més petit de tots era el de la sisena legislatura, el 1996, quan es va passar del govern socialista al del PP de José María Aznar. “En els primers anys, s'hi treballava molt bé, a les Corts”, diu Sedó. “També després del Pacte del Majestic”, amb el suport de CiU al govern del PP. “Però tot va canviar moltíssim quan el Partit Popular va obtenir la majoria absoluta”, assenyala, tot i que reconeix: “A mi, pel que fa a la feina no em va afectar gaire, això, perquè tenia molt bona relació amb molts diputats.”
I li comencen a venir molts noms al cap. Entre els polítics més brillants –i al marge dels del seu partit, Miquel Roca i Josep Antoni Duran i Lleida, que considera “dues figures de pedra picada”–, per ell
hi ha els socialistes Felipe González i Alfonso Guerra, els populars Manuel Fraga
i Miguel Herrero Rodríguez de Miñón i, sobretot, “un comunista, Nicolás Sartorius: un autèntic orador, que es feia escoltar”. I escoltar és el que troba a faltar més avui dia entre la classe política: “Has de deixar parlar molt l'adversari, però això avui dia no es dóna”, lamenta.

Sedó, però, tenia més relació amb tots aquells vinculats a l'àrea d'infraestructures. Ell va estar bona part del temps lligat a la comissió d'Infraestructures, Energia i Turisme, que també va presidir. Per això, recorda com un bon maldecap el naufragi i la catàstrofe ambiental del Prestige a la costa de Galícia. I també llargs debats sobre centrals nuclears, la implantació dels trens d'alta velocitat i “la lluita” perquè l'AVE pogués passar per Tarragona i fer-hi parada, encara que finalment l'estació es construís a 13 quilòmetres de la capital tarragonina.

Amb la salut delicada, s'envalenteix quan parla de política. Una retòrica que va ser clau per a una altra professional, Joana Ortega, que en alguna entrevista ha reconegut que les converses mantingudes amb Salvador Sedó van ser les que van despertar el seu interès per la política. Però on més deu haver pesat la paraula de Sedó és en el seu fill, Salvador Sedó i Alabart, també polític, del mateix partit. Pel Sedó pare, costa de pair la desoladora situació d'Unió, partit en què milita des del 1978: “Estem dolguts amb molta gent que ha marxat d'Unió”, lamenta. I reconeix que “la situació és difícil de remuntar”.

Costa amunt també se li fa la repetició de les eleccions espanyoles. “Com pot ser que no s'hagin pogut entendre els que han vingut nous [Podem i Ciutadans], i amb els socialistes al mig, per fer fora aquest [Mariano Rajoy] que ja fa temps que hi és?”, es pregunta. I constata: “Hi ha el joc de ser cadascú a casa seva i ningú no vol cedir.” Per això tira floretes a la generació anterior: “Abans es dialogava més, amb tots els partits, encara que fossin oposició.” Quant al procés català, diu que “una sortida cap al trencament és absurda, perquè no porta enlloc”, i que hi ha projectes, com el del corredor mediterrani, que estan aturats perquè l'Estat no vol córrer riscos davant l'ànsia independentista.

EL MILLOR

Saber escoltar i aprendre

Divuit anys al Congrés dels Diputats li van passar volant, al reusenc Salvador Sedó, perquè, “si t'acostumes a saber escoltar, aprens moltes coses”. Ell diu que ho va saber fer i que, gràcies a això, el van “classificar” com a polític conciliador: “Era un polític de buscar acords, i en vaig aconseguir molts”, exclama.

EL PITJOR

El vot de CiU a la investidura d'Aznar

En la segona legislatura del Partit Popular, l'any 2000, els diputats de CiU van votar
sí a la investidura de José María Aznar: “No calia, perquè tenia majoria absoluta,
i em va doldre molt donar-li suport”, assenyala Salvador Sedó, que reconeix que aquest va ser el pitjor tràngol en les cinc legislatures que va passar al Congrés.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

Sánchez revela avui la decisió després d’una onada de suport

Barcelona
política

Zero girs de guió per consolidar el vot convençut

barcelona
opinió

Comunes contra el casino

Clara Ponsatí
Candidata d’Alhora

“Els partits independentistes s’han entregat a Espanya”

Barcelona

El nou Trueta, el gran repte

Girona

Pistes independents: la clau

Barcelona
Estat espanyol

Unes cinc mil persones es manifesten en suport de Sánchez davant el Congrés

Barcelona
Itàlia

Meloni encapçalarà la llista del seu partit als comicis europeus

Barcelona
POLÍTICA

Vergés afirma que Illa “sempre serà la sucursal del PSOE”

blanes