Política

política

Majoria de vots per a ‘Occitanie' com a nom de la regió occitanocatalana

El Consell Regional de Tolosa de Llenguadoc va donar ahir a conèixer els resultats de la consulta no vinculant sobre el nom de la nova macroregió que reuneix en una sola administració les antigues regions franceses de Migdia-Pirineus i Llenguadoc-Rosselló.

El nom en francès Occitanie (cap proposta incloïa els noms en català o occità) ha guanyat clarament, amb un 44,90% dels vots; Languedoc-Pyrénées ha quedat segon, amb un 17,91%. A continuació hi ha Pyrénées-Méditerranée, amb un 15,31%; Occitanie-Pays-Catalan (defensat pels partits catalans), amb un 12,15%, i, finalment, Languedoc, amb un 10,01%.

Dels tretze departaments de la regió, dotze són occitans i un, català. Només 203.993 persones han participat en aquesta consulta via internet (164.826) o per correu postal (39.167). Podien participar-hi els majors de quinze anys d'una població superior als cinc milions d'habitants. Aquesta consulta es feia a títol consultiu i la tria del nom la farà el Consell Regional el 24 de juny, tot i que la validació final és competència del govern de París. La mobilització pel vot ha estat, sobretot, d'occitanistes i catalanistes, que defensaven Occitanie i Occitanie-Pays Catalan.

El comitè Oui au Pays Catalan convoca per dissabte una manifestació a Perpinyà amb lemes com ara Que no ens facin occitans per continuar sent catalans. Els organitzadors volen arribar a una mobilització similar a la que es va fer el 2005 contra l'intent de rebatejar el Llenguadoc-Rosselló amb el nom de Septimània. Llavors unes deu mil persones van mostrar a Perpinyà el seu rebuig al canvi i la desaparició del nom de de Rosselló.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia