Política

economia

exportacions

Catalunya seria l'onzè estat de la UE amb més exportacions respecte al PIB

Superaria Àustria, Dinamarca i Finlàndia, segons un estudi elaborat per l'agència pública per a la competitivitat i la internacionalització de l'empresa catalana

Les empreses catalanes que venen regularment a l'estranger marquen un nou rècord i representen el 34,4% de tot l'Estat

Una Catalunya independent seria l'onzè país més exportador de la Unió Europea, ja que les vendes a l'exterior suposen un 47,7% del PIB, i superaria entre altres Àustria, Dinamarca i Finlàndia. Aquesta xifra inclou les exportacions a la resta de l'estat i supera en 14 punts percentuals la mitjana dels 28 estats membres, que és del 33,2%. Si ens fixem en les exportacions per càpita, Catalunya seria el novè país de la UE amb 13.650 euros, se situaria per sobre la mitjana europea (9.560 euros) i superaria països com Suècia, França, Itàlia, el Regne Unit i Portugal. Aquestes són les conclusions d'un estudi elaborat per ACCIÓ –l'agència pública per a la competitivitat i la internacionalització de l'empresa catalana– al qual ha tingut accés l'ACN.

En total, Catalunya va assolir vendes durant el 2015 per valor de 102.487 milions d'euros, el que representa la xifra més alta de la història. El 62,3% del total són vendes a l'exterior i el 37,7% a la resta de l'Estat. El pes de les exportacions catalanes respecte al PIB el 2015 és del 47,7%, per sobre de la mitjana de la UE (33,2%). Catalunya ocuparia l'11a posició de la UE pel que fa a la ràtio d'exportacions respecte al PIB, per sobre de països com Àustria, Dinamarca o Finlàndia, amb un PIB superior al català.

La renda d'exportacions per càpita a Catalunya se situa en els 13.650 euros, just per sota Dinamarca, Alemanya i Eslovènia, i per sobre –per aquest ordre- de la República Txeca, Suècia, Eslovàquia i Finlàndia. A més distància i ja per sota la mitjana europea (9.560 euros), hi ha França, Itàlia i el Regne Unit.

Pel que fa el nombre d'empreses que l'any passat van exportar, va ser de 47.409, un 32,2% de tot l'Estat. Tot i així, són menys que les 49.075 empreses del 2013, la xifra més alta des del 2008. D'aquestes 47.409 empreses, 16.422 són exportadores regulars –és a dir que en els darrers quatre anys han venut a l'exterior de forma consecutiva- i marca un nou record des del 2008, a banda de representar fins al 34,4% d'arreu de l'Estat.

Per sectors, els més exportadors l'any passat van ser l'automoció i el sector químic, ambdós amb un 17,1%, seguit de l'agroalimentari, amb un 11,7%. Els que van tenir una evolució més positiva van ser els productes informàtics i electrònics (+20,1%), seguit de les exportacions de vehicles (+11,4%) i el de l'alimentació i begudes (+7,3%). Per contra, les de refinament de petroli van patir un retorcés del 7,9% i el d'altres materials de transports un 6,7%, tot i que l'informe subratlla que aquests sectors tenen “poc pes relatiu” en relació al total de les vendes de l'exterior.

Les exportacions a la UE lideren les vendes a l'exterior

Les exportacions a la Unió Europea lideren el total de vendes a l'exterior, amb 65% del total. França, primer soci comercial de Catalunya, concentra el 15,3% de les exportacions, que junt amb Alemanya (11,9%), Itàlia (8,8%), Portugal (7,11%) i el Regne Unit (6,4%) ocupen les cinc primeres posicions del rànquing i representen el 49,5% del total. Catalunya va exportar a la resta de l'Estat el 37,7% de les seves vendes, el que suposa 38.648 milions.

A la resta d'Europa representen el 7,1%, seguit de l'Amèrica Llatina (6,5%), l'Àsia (6,4%) i l'Àfrica (6,2%). L'Orient Mitjà i l'Amèrica del Nord suposen el 3,7% en cada una de les dues regions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Carme Viñas i Benítez
Regidora portaveu d’ERC i cap de l’oposició a Calonge i Sant Antoni

“Ha quedat clar que el govern no ens volia tenir a dins”

Calonge i Sant Antoni

Un Comebe per al front del Segre

Barcelona
Europa

Letònia reforça l’ús del letó en detriment del rus al mercat laboral

Barcelona
estat francès

Barnier presenta a Macron el seu govern de perfil de centredreta

barcelona
àsia

Condemnat a Hong Kong a presó per dur una samarreta “sediciosa”

barcelona
Unió Europea

El TJUE creu que les clàusules preus de Booking limiten la competència

Barcelona

Frustren un acord per una moció de censura

lloret de mar
Pròxim Orient

Hezbol·là i l’Iran amenacen Israel amb represàlies per les explosions al Líban

Barcelona
política

ERC i PSC ja parlen del pressupost amb el finançament singular pel mig

barcelona