Política

Retirada unànime a la Diputació de Girona de les distincions a Franco i sis càrrecs del règim

Tots els grups coincideixen que és un acte de reparació històrica que arriba 40 anys tard

Es revoquen les concessions i s'insta a tornar les medalles

Unanimitat absoluta ahir a la Diputació de Girona en el que va ser qualificat d'“exercici de dignitat i de reparació històrica”: la retirada de les distincions que la institució va atorgar entre 1939 i 1974 a Francisco Franco i sis alts càrrecs de la dictadura i que encara continuaven vigents 40 anys després de la recuperació de la democràcia. Tant el president de la Diputació, Pere Vila, com tots els portaveus dels grups que hi van intervenir –l'única que no ho va fer va ser Gisela Saladich, d'IpS– van coincidir que la mesura arriba quatre dècades tard. En aquest sentit, Vila va tornar a demanar disculpes com a president, com ja va fer quan la CUP va destapar que les distincions continuaven vigents.

Concretament, es va decidir “deixar sense efecte” i “revocar” els acords de ple que van concedir diverses distincions a Franco –la Cruz Laureada de San Fernando, el títol de fill adoptiu de la província i el de president d'honor de la Diputació– i els que van atorgar medalles d'honor a sis alts càrrecs del règim –el ministre de l'Aire José Lacalle Larraga; el president de la Diputació Juan de Llobet; el capità general de Catalunya Alfonso Pérez-Viñeta, el ministre d'Obres Públiques Gonzalo Fernández de Mora, el president del govern espanyol durant el règim Luis Carrero Blanco i el governador civil Víctor Hellín Sol–. A més, el text aprovat reclama als descendents dels guardonats que tornin les medalles d'or a la Diputació “com a legítima propietària de les medalles atorgades”.

El diputat de la CUP Lluc Salellas va ser l'encarregat de presentar la moció i va recordar que, tot i que finalment es va presentar com un text conjunt de tots els grups, era una proposta de la CUP fruit del seu treball d'investigació. Va considerar un “fàstic enorme” que es mantinguessin vigents les distincions i va afirmar que “la Diputació serà un pèl més digna” després de l'acte d'ahir, que va considerar “un autèntic homenatge a les persones que han lluitat per la democràcia”. El portaveu del PSC, Juli Fernández, va parlar de “reparació històrica que ajuda a fer un pas més cap a la democràcia plena” i el d'ERC, Pau Presas, va afirmar que “totes les lleis i reconeixements de l'època franquista haurien d'haver quedat derogats durant la Transició”. Per la seva banda, el portaveu del govern, Albert Piñeira, va recordar que el 2005 ja es va retirar la medalla d'honor a Franco i va dir que en una societat democràtica no té sentit mantenir aquestes distincions “igual que no seria concebible a Alemanya” amb els càrrecs del nazisme.

Arbúcies ‘revoca' Primo de Rivera

J. ferrer

L'Ajuntament d'Arbúcies ha retirat el títol de fill adoptiu al militar Miguel Primo de Rivera. Entesa, en l'equip de govern, i CDC i ERC, en l'oposició, van acceptar la petició de l'assemblea territorial de l'ANC, Arbúcies per la Independència, i van aprovar la revocació del títol per unanimitat. El 24 de gener de 1926 Primo de Rivera havia estat nomenat fill adoptiu de la vila d'Arbúcies. L'historiador i professor de secundària Jordi Pujades va ser qui va descobrir la distinció.

La moció del 24 de maig fa referència al fet que Arbúcies va viure d'esquena al règim, cosa que es pot comprovar en les publicacions en català i el dinamisme associatiu. El text destaca una frase del 2013 de Carles Puigdemont, quan era batlle de Girona: “És positiu per a la democràcia i la població eliminar aquestes distincions a personatges que havien tingut lloc en períodes de manca de llibertats democràtiques.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia