Política

Guerra bruta

El ministre i De Alfonso van tractar les calúmnies a Trias

En les noves converses revelades, Fernández Díaz insisteix a saber si l'exalcalde tenia uns comptes a l'estranger

Onze dies després i abans del 9-N, ‘El Mundo' va publicar la informació falsa

En els vuit minuts de conversa entre el ministre de l'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, i el director de l'Oficina Antifrau, Daniel de Alfonso, que ahir va revelar el diari Público, el centre d'atenció és l'exalcalde de Barcelona Xavier Trias. I ho és perquè els dos tracten la possibilitat que tingui uns comptes a l'estranger, un fet que s'acabaria demostrant fals i que, onze dies després de la conversa, publicaria el diari El Mundo.

En la conversa ara revelada, el cap d'Antifrau informa al ministre d'un possible cas de blanqueig de capitals en una operació lligada a la Marina del Port Vell i que podria esquitxar algun regidor socialista i també Trias, aleshores alcalde de Barcelona. “No en tinc cap prova, cap, però no m'estranyaria trobar-me amb el mateix alcalde que hagi tocat diners”, insinua De Alfonso, que, a més, hi afegeix que ja n'ha informat el germà del ministre, el regidor del PP a l'Ajuntament, Alberto Fernández Díaz.

Durant la conversa, el fet no sembla suscitar gaire l'interès del ministre fins que apareix el nom de l'exalcalde, i ell li demana “què n'opina” de Trias, “en tot aquest procés”. Aquí De Alfonso, amb el mateix aire de saberut propietari d'informació que se li va veure en la compareixença al Parlament, abans-d'ahir, li explica un rumor que li ha arribat. Sembla veure l'oportunitat d'enllaminir el ministre. “No t'ho anava a dir, si és una cosa que no tinc clara...” I li amolla que li “ha arribat” la “informació” que Trias té un compte a l'estranger i que un germà seu, també. La cosa fa créixer l'interès del ministre, preocupat per si això ja circula per Barcelona, i hi afegeix: “Això és demolidor per a Trias”.

De Alfonso es vanta de tenir contactes a tot arreu, cosa que fa que li arribi molta informació. I posa d'exemple un rumor fals i esperpèntic que va rebre: que l'expresident Mas tenia una filla secreta a Madrid i li enviava un “sou” de 3.000 euros que pagava la Generalitat. “Això després no era veritat, però també ho van dir, jo m'ho callo i en faig la meva fitxeta”, precisa De Alfonso.

Si amb aquesta afirmació volia advertir el ministre que el rumor sobre Trias podria ser fals, no sembla que ho aconsegueixi, perquè el màxim responsable d'Interior li continua preguntant per aquests virtuals comptes. La conversa és del 16 d'octubre del 2014. Onze dies després, i poc abans de la consulta sobiranista del 9-N, El Mundo va publicar una informació sobre comptes de Trias a fora que estaven sent investigats. El mateix desembre del 2014, la Fiscalia Anticorrupció va arxivar el cas afirmant que Trias no tenia cap compte a fora.

La fiscalia, una joguina

Les converses evidencien la instrumentalització de la fiscalia per part del ministre de l'Interior i ara candidat del PP a les eleccions per mirar de perjudicar líders del sobiranisme. En la gravació feta pública abans-d'ahir, surt l'expresident de l'Associació de Municipis per la Independència, Josep Maria Vila d'Abadal. De Alfonso porta a Fernández Díaz un dossier contra l'exalcalde de Vic, que indica que hauria pagat dinars amb periodistes i ciutadans amb la tarja de l'Ajuntament. “Això va a fiscalia i si interessa sí que ho admeten”, afirma el ministre, que l'apressa perquè ho enviï a aquest ens. “Això és un torpede a la línia de flotació”, augura el ministre. De Alfonso li reitera: “Estic a les seves ordres”.

Diversos noms apareguts a les converses han sortit al pas del dubte que estén sobre ells De Alfonso. És el cas de Germà Gordó, que va negar que “mai” hagués “participat en cap conxorxa, amb ningú, per tal de descavalcar el president Mas” i va reafirmar la seva “lleialtat” a CDC. La vicepresidenta del govern en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, va demanar “prudència” davant les gravacions perquè a “algú li fan sortir els colors”. Es referia a l'acusació que, en comparèixer al Parlament, De Alfonso va llançar sobre el líder de C's, Albert Rivera. Aquest, però, el mateix dia va desmentir que hagués “demanat res” a canvi a De Alfonso quan s'hi va reunir.

La policia entra al diari ‘Público' sense ordre judicial

La policia judicial va entrar a la redacció del diari Público ahir per demanar les gravacions del ministre de l'Interior. Així en va informar el mateix diari, que des de dimarts està filtrant en exclusiva les converses entre Fernández Díaz i De Alfonso, que proven que els dos van conspirar per treure draps bruts de dirigents polítics del sobiranisme. Des de les primeres filtracions fins ara, tant el ministre de l'Interior com el cap de l'Oficina Antifrau de Catalunya s'han centrat a denunciar com van ser obtinguts aquests enregistraments i en presentar-se com a víctimes d'aquesta situació. Ahir els policies van sol·licitar les gravacions de les converses –que corresponen als dies 2 i 16 d'octubre del 2014, poc abans de la consulta sobiranista del 9-N. Els agents no portaven cap ordre judicial, i per això els dirigents de Público no els les van entregar. L'endemà de publicar les primeres gravacions, Fernández Díaz va anunciar que havia ordenat a la policia judicial que obrís una investigació de com s'havien obtingut.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona
guerra a europa

Els aliats anuncien l’enviament a Ucraïna de míssils i artilleria

barcelona