Política

512.369 gironins tenen dret a vot en els comicis d'avui

Són 729 més que el 20-D i triaran sis diputats al Congrés i quatre senadors entre les deu candidatures que s'han presentat a les dues cambres

Hi haurà 824 meses electorals repartides en 395 col·legis

Nova jornada electoral espanyola, només mig any després del 20-D i per tant amb xifres prèvies similars a llavors, tant en nombre de votants com de meses habilitades i candidatures. L'excepció és el vot per correu, amb gairebé el doble de peticions que al desembre pel fet que els comicis se celebren en el pont de Sant Joan.

Un total de 512.369 ciutadans tenen dret a vot avui a les comarques gironines. Són 729 més que al desembre (511.640) i 12.461 més que en les eleccions del 2011 (499.908). Pel que fa a votants novells, hi ha 2.939 joves que podran exercir per primer cop el seu dret a vot en unes eleccions espanyoles, ja que són els que han complert els 18 anys entre el desembre i ara.

Els vots dels electors gironins serviran per escollir els sis diputats al Congrés dels Diputats i els quatre senadors –tot i que els votants en marquen tres– que pertoquen a la demarcació. Igual que al desembre, els gironins podran votar, des de les nou del matí fins a les vuit del vespre, a les 824 meses electorals que hi haurà habilitades en un total de 395 col·legis electorals. La demarcació, que té 221 municipis (no hi comptabilitzen encara Medinyà), es divideix, com en les tres eleccions que hi va haver l'any passat, en 256 districtes i 531 seccions.

Llistes i candidats

El més de mig milió de gironins amb dret a vot podran triar avui, tant al Congrés com al Senat, entre deu candidatures, una menys que al desembre. Es tracta de: CDC, ERC, En Comú Podem, el PSC, Ciutadans, el PP, el Partit Animalista (PACMA), Recortes Cero-Grupo Verde, el Partit Comunista del Poble de Catalunya (PCPC) i Plataforma per Catalunya (PxC). Respecte al 20-D, s'hi suma PxC i no hi ha Unió ni UPyD. També la majoria de principals candidats repeteixen. Jordi Xuclà i Teresa Jordà encapçalen de nou les dues llistes amb més vots al desembre, CDC –llavors DL– i ERC, i també continua Marc Lamuà en el PSC. L'únic canvi de cap de llista entre els que van obtenir representació el 20-D és en ECP, amb Marta Sibina. També canvia el cap de cartell de C's, que ara és Margarita Santo, mentre que en el PP es manté Concepció Veray.

LA XIFRA

2.939
joves gironins
tenen dret a vot per primer cop, ja que han fet els 18 anys entre les eleccions del 20-D i ara.

Gairebé es dupliquen les sol·licituds de vot per correu

El fet que aquestes eleccions se celebrin a principis d'estiu i en el cas de Catalunya en el pont de Sant Joan és un dels factors –junt amb el desencís i afartament de la ciutadania per la manca d'acord a Madrid i la repetició dels comicis– que fan témer que hi hagi un possible augment de l'abstenció, però també ha provocat un important augment del vot per correu, entre aquells que preveien que serien fora del seu municipi i volen exercir el seu dret a vot. En el cas de Girona, un total de 12.401 ciutadans residents a l'Estat o temporalment a l'estranger han sol·licitat el vot per correu, segons dades provisionals fetes públiques per l'INE. Això suposa gairebé el doble de peticions que al desembre, quan van ser 6.887. De les 12.401 sol·licituds, se n'han acceptat 12.290 i se n'han denegat 111. Entre els acceptats, 12.202 són residents a l'Estat i 82, residents temporalment a l'estranger. En els comicis del desembre, el nombre de sol·licituds acceptades també va ser d'un 99% (6.831).

En canvi, en les sol·licituds de vot per correu entre els ciutadans de la demarcació que viuen a l'estranger, hi ha hagut un lleuger descens respecte al desembre. Així, hi ha hagut 1.768 peticions de residents a l'estranger –ho han demanat un 11% dels 16.169 que podien fer-ho–, mentre que per al 20-D hi va haver 1.786 sol·licituds –un 11,5% dels 15.513 amb dret a vot–.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

regne unit

Carles III reprendrà aquest dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona