Política

Escòcia amenaça de bloquejar la sortida del Regne Unit de la UE

Sturgeon creu que el Parlament escocès ha de ser consultat sobre la retirada del club europeu

Els partidaris de la independència es disparen fins al 59%

La ministra principal d'Escòcia, Nicola Sturgeon, va advertir ahir que el Parlament escocès podria bloquejar la sortida del Regne Unit de la UE. En declaracions a la BBC, Sturgeon va assenyalar que “per descomptat” que demanaria al Parlament autònom, on el seu partit té 63 dels 129 diputats, que denegui el “consentiment legislatiu” perquè el govern de Londres procedeixi amb la retirada de la UE.

“El que em planteja és si hi hauria d'haver una moció de consentiment legislatiu [al Parlament escocès] sobre la legislació que separaria el Regne Unit de la UE?”, va dir la ministra principal en el programa. “Mirant-ho –va contestar-se ella mateixa– des d'una perspectiva lògica em costa de creure que no hi hagués aquest requisit, encara que sospito que el govern britànic tindrà un altre punt de vista i ja veuríem com acabarien les converses.” Sturgeon va continuar: “Si el Parlament escocès ho jutgés sobre la base del que és el millor per a Escòcia, llavors l'opció de dir «mireu, no votarem per una cosa que va en contra de l'interès d'Escòcia», per descomptat que ha d'estar sobre la taula.”

Cal tenir en compte també que la Cambra dels Lords ha considerat que el consentiment del Parlament escocès podria ser “imprescindible” per solucionar la tramitació de la sortida de la UE en virtut dels acords entre el Regne Unit i el bloc europeu que afecten els escocesos, encara que altres fonts sostenen que ser membre o no de la UE és “competència exclusiva de Westminster”.

En el referèndum de dijous passat, els resultats a Escòcia van ser força diferents als del conjunt del Regne Unit, on va guanyar la sortida de la UE. En el cas d'Escòcia, però, la permanència en el club europeu va rebre el suport del 62% dels ciutadans, enfront del 38% que va apostar pel Brexit.

Independència a l'alça

Després de conèixer els resultats, Sturgeon ja va assegurar que era “altament probable” que Escòcia, que sortirà de “la UE en contra de la seva voluntat”, celebri un segon referèndum sobre la independència, després del que va tenir lloc el 18 de setembre del 2014. La ministra principal, de fet, ja va reunir el seu gabinet dissabte passat per posar en marxa els mecanismes per fer-ho possible.

De fet, ara les últimes dades assenyalen que els partidaris d'abandonar el Regne Unit superen els que volen continuar sota bandera britànica. Un sondeig d'ahir del diari The Sunday Post mostra que el 59% dels enquestats donen suport a una sortida d'Escòcia del Regne Unit, una dada superior al 45% que va recollir aquesta opció en el referèndum del 2014.

Reunió avui de Merkel, Renzi i Hollande

La cancellera alemanya, Angela Merkel, es reuneix avui a Berlín amb el president francès, François Hollande, i el primer ministre italià, Matteo Renzi, per fixar una posició
en comú per afrontar la crisi generada pel Brexit. La trobada, que se celebrarà a mitja tarda, serà la més important de la sèrie de contactes que ha tingut l'executiu alemany des de divendres passat, quan va conèixer-se la decisió del Regne Unit d'abandonar la UE. Demà dimarts, el govern de Merkel fixarà públicament la seva posició sobre el Brexit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Els Emirats Àrabs rebutgen la idea de participar en l’administració civil de Gaza

Barcelona
Perú

La fiscalia obre diligències contra Boluarte per encobrir el seu germà

Barcelona
política

Tot a punt per al 12-M: Més de 5,7 milions d’electors podran votar en 8.940 meses

barcelona
Guerra a Europa

Ucraïna assegura haver frustrat un atac terrorista a Kíiv planejat per Moscou

Barcelona
Guerra a Gaza

Israel ordena evacuar més barris de Rafah

Barcelona

Consens pels reptes i no en les receptes

Girona
Àngel González
President de la Coordinadora de Memòria Democràtica del País Valencià

“La llei que impulsen el PP i Vox no és de concòrdia, sinó de discòrdia”

BANYOLES

Desmemòria ultra

Banyoles

Jornada (a) reflexió

Banyoles