Política

Demarcació de Barcelona

En Comú torna a guanyar a la demarcació de Barcelona

Els de Xavier Domènech es tornen a imposar a les principals ciutats, però perden vots respecte al 2015

El PSC es manté com a segona força, ERC i el PP creixen i Convergència perd representació

En Comú Podem va tornar a guanyar de manera clara les eleccions a la demarcació de Barcelona. Tot i perdre 70.000 vots, el partit encapçalat per Xavier Domènech va obtenir nou diputats, els mateixos que ja va aconseguir el 20-D. Un altre protagonista de la nit electoral va ser el PSC, que després de tres comicis en caiguda lliure va aconseguir parar l'hemorràgia i mantenir la representació que ja va tenir al desembre passat (5).

També mantenen exactament els mateixos diputats ERC, Convergència, PP i Ciutadans, tot i que la lectura dels resultats electorals és molt diferent de la de fa mig any. Els republicans es mantenen com a tercera força, seguits pel PP, que tot i els recents escàndols del seu líder a Catalunya, Jorge Fernàndez Diaz, guanya diversos milers de vots i avança d'una sola tacada Convergència i Ciutadans, que perden molt de suport.

Al Barcelonès, la victòria d'En Comú Podem va ser rotunda a Barcelona, Badalona i Sant Adrià, però força més ajustada a l'Hospitalet de Llobregat i Santa Coloma de Gramenet, on el PSC es va quedar molt a prop del partit lila. En general, tot i que la victòria dels de Domènech és inapel·lable, els socialistes recuperen part del terreny perdut el 20-D davant de la confluència de Podem.

Aquesta tendència, victòria d'En Comú Podem però amb menys força que el 2015, també s'observa a les grans poblacions del Baix Llobregat. En molts de municipis, com Cornellà de Llobregat, Sant Boi, Viladecans, el Prat, Gavà i Sant Feliu, els socialistes es mantenen com a segona força, però amb un percentatge de vot més alt respecte a l'obtingut fa mig any. També destaca l'esfondrament de Ciutadans i l'auge del Partit Popular, que a ciutats com Castelldefels passa a ser la segona força més votada del municipi, just al darrere de la gran confluència de partits d'esquerres.

En canvi, a les grans ciutats del Vallès Occidental, destaca l'augment de vots d'ERC, que es converteix en la primera força en municipis com Sant Cugat del Vallès. A Terrassa i Sabadell, en canvi, la victòria va ser d'En Comú Podem, seguit pel PSC, que també va retallar part de la distància perduda al desembre amb la formació lila. A Rubí, els resultats són pràcticament calcats als de l'any passat.

A Mataró, la victòria va ser per a En Comú Podem, seguits per PSC, ERC i el PP, que va obtenir un miler més de vots respecte a les darreres eleccions. A Vilanova i la Geltrú, el partit de Pablo Iglesias i Xavier Domènech es va tornar a imposar clarament amb els republicans com a segona força, mentre que a Vilafranca del Penedès el resultat va ser just al contrari. Per la seva banda, a Granollers, un dels grans bastions del PSC, la victòria va tornar a ser d'En Comú Podem seguits dels socialistes. A Manresa, ERC va ser el partit més votat i va superar Convergència, el partit que s'havia imposat en els comicis anteriors. Els convergents, en canvi, sí que van tornar a guanyar a Vic.

Chacón s'ha de quedar com a vocal de mesa

L'anècdota del dia la va protagonitzar l'exministra Carme Chacón. L'excandidata socialista es va haver de quedar durant tot el dia a una mesa d'Esplugues de Llobregat –el seu lloc habitual de votació– després que el vocal titular no es va presentar en tota la jornada. Chacón, que havia estat convocada com a vocal suplent, va substituir en el lloc Nahman Andic, cofundador i exvicepresident de Mango, que és qui havia d'ocupar aquest càrrec.

Després de cinc legislatures com a diputada en el Congrés –les tres últimes com a líder del PSC–, al mes d'abril passat Carme Chacón va descartar tornar-se a presentar com a candidata dels socialistes catalans. Durant la seva etapa a Madrid, Chacón va ser ministra d'Habitatge i de Defensa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Òmnium penja cartells arreu del país amb el lema ‘Protestar no és terrorisme’

barcelona
política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell