Política

Idèntic trencaclosques

El 26-J deixa un panorama similar al 20-D, sense una entesa clara

Rajoy surt reforçat, Sánchez evita el ‘sorpasso' mentre que Podem i C's no compleixen les expectatives

L'independentisme es consolida

En Comú Podem venç a Catalunya, amb 12 escons, tot i que té menys vot

Idèntic trencaclosques. És el panorama que sorgeix de les tretzenes eleccions espanyoles de la democràcia. Uns comicis que es presentaven com a segona oportunitat després del 20-D i que, en canvi, deixen el mateix paisatge, tan sols amb algunes variacions. Entre elles, l'ascens del PP, la baixada del PSOE i la patacada de Ciutadans. Units Podem tampoc no compleix les expectatives electorals. El bloc de la dreta –populars i Ciutadans–suma suports gràcies al PP –169 davant dels 163 de fa sis mesos–, mentre que el d'esquerres –socialistes i podemites– en perd –156 enfront dels 159.

La fotografia general, però, és similar. No hi ha una majoria clara per governar i les forces que han estat incapaces de pactar durant els darrers sis mesos es veuen abocades a l'entesa si volen evitar unes terceres eleccions. I tot plegat mig any i 130 milions d'euros després.

L'únic pacte nítid que aconseguiria la majoria absoluta és la gran coalició, una opció que el PP vol i el PSOE rebutja, que podria prendre força després de la repetició dels comicis. Unes eleccions en què fins i tot la participació va ser estable, una mica per sota del 20-D. Va ser del 68,9% a l'Estat, un punt per sota del 69,6% del Nadal. Catalunya, igual que aleshores, viu una mobilització menor, quatre punts per sota –64,9%–, segurament per l'efecte pont de Sant Joan.

El PP no només guanya les eleccions sinó que en surt reforçat. Els populars guanyen 14 escons i passen de 123 a 137. Els conservadors rendibilitzen un possible efecte Brexit al final de la campanya però sobretot el fet d'haver-se presentat com el vot útil davant d'uns Ciutadans que es dessagnen. Mariano Rajoy no es veu penalitzat pel seu immobilisme en els darrers mesos, renúncia a la investidura inclosa, ni tampoc rep la factura de les converses filtrades per Público entre el ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, i el director de l'Oficina Antifrau, Daniel de Alfonso. Ni a l'Estat, ni tampoc a Catalunya. Es constata la fidelitat del votant popular –mut als sondeigs– i Rajoy surt reforçat del 26-J.

No és així amb el PSOE, que viu uns comicis amb regust agredolç. Els socialistes veuen com s'allunya el malson del sorpasso anunciat per gairebé totes les enquestes però també com el comptador baixa dels 90 fins als 85 diputats. Els resultats, els pitjors de la història, paradoxalment donen un cert aire a Pedro Sánchez davant de Susana Díaz. La presidenta observa com el PP guanya a Andalusia, bastió històric del PSOE.

Units Podem pateix aquest juny l'efecte que Ciutadans va viure al desembre: una sobredimensió als sondeigs que no es confirma a les urnes. Els de Pablo Iglesias, que van rebre els resultats amb visible decepció, no veuen recompensat el pacte subscrit amb els d'Alberto Garzón, ni tampoc la seva aposta de fer un referèndum a Catalunya. Es queden tercers amb 71 escons, la suma aritmètica dels que van obtenir al desembre Podem i les seves confluències –69– i Izquierda Unida –2–. Els números queden molt lluny de les expectatives demoscòpiques generades. I allunyen la possibilitat d'una entesa d'esquerres.

Ciutadans és l'altre gran decebut de la nit. Els d'Albert Rivera resten 8 escons, reculen fins als 32. Ni el seu acord amb el PSOE per intentar formar govern, ni la seva aposta regeneradora a l'Estat i catalanista a Catalunya obté la confiança dels electors. Els de Rivera pateixen fugues importants cap al PP.

El panorama, més o
menys estable. I el missatge dels electors, clar: que són les forces polítiques les que s'han d'entendre. Era un clam fa sis mesos que s'ha repetit ara. La negociació començarà a partir d'avui. I Rajoy l'afronta com a vencedor del 26-J.

CDC i PP resisteixen

A Catalunya, es manté la victòria d'En Comú Podem. Els pronòstics de les enquestes, però, no es compleixen. Els comuns de Xavier Domènech, que en aquesta campanya han tornat a tenir el suport actiu i decidit d'Ada Colau es queden amb els dotze diputats del 20-D. Ni un més. El referèndum en el centre del debat polític en les últimes setmanes no els fa eixamplar el suport.

La segona posició continua sent per a ERC. El tàndem format per Gabriel Rufián i Joan Tardà es consolida en el segon lloc de la llista, amb un augment significatiu en percentatge de vot, però igualment amb nou diputats.

CDC desafia els pronòstics i resisteix les eleccions del 26-J. Els convergents encapçalats per Francesc Homs es queden amb els vuit escons obtinguts fa sis mesos. Els segueix un PSC que perd la batalla de Lleida. Els de Meritxell Batet en resten un i es queden amb set diputats. L'escó socialista passa a mans del PP. Els populars n'obtenen un total de sis. El FernándezDíazgate no afecta el candidat, el ministre d'Interior, els darrers dies en el centre de l'huracà polític per haver conspirat amb De Alfonso per intentar perjudicar les forces sobiranistes. I en el darrer lloc de la llista, Ciutadans. Els de Rivera,
nascuts fa deu anys a Catalunya, mantenen el seu electorat fidel aquí. Es queden amb cinc representants.

El nou Congrés tindrà 29 diputats catalans a favor del dret a decidir, els mateixos que en la passada legislatura. I 88 de tot l'Estat. Pel que fa als independentistes es consoliden amb 17. I si hi ha una cosa que confirmen les urnes és el gran fracàs de les enquestes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

regne unit

Carles III reprendrà aquest dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona