Política

Domènech assumeix que En Comú Podem serà a l'oposició

El cap de llista dels comuns descarta unes terceres eleccions a l'Estat perquè el PP i el PSOE no ho premetran

Lamenta el to “paternalista” de Junqueras i li recorda que qui ha guanyat les eleccions a Catalunya és la seva formació

No hi haurà terceres eleccions a l'Estat perquè el PP i el PSOE no ho permetran. Aquesta és la reflexió del cap de llista d'En Comú Podem, Xavier Domènech, que aquest dilluns ha assumit que a les confluències els hi tocarà fer oposició durant la propera legislatura. Tot i que “aritmèticament és factible un govern de canvi”, Domènech dubta de l'interès dels socis necessaris, com PNB, ERC i CDC –a més de Units Podem i el PSOE. El mal gust de boca que deixa el 26-J a nivell estatal, no ha impedit que el cap de llista dels comuns ha reivindicat la victòria de la seva formació a Catalunya per segona vegada en sis mesos i ha instat el president d'ERC, Oriol Junqueras, a assumir que els republicans no han estat la primera força. “Hem guanyat dues vegades les eleccions a Catalunya i som el principal espai de les esquerres en aquest país. Fora bo que alguns dirigents polítics abandonessin el paternalisme des d'una pretesa centralitat que no s'ha demostrat en les eleccions”, ha reclamat.

“És cert que hi ha una majoria aritmètica pel govern del canvi, però haurem de veure com reaccionen actors com el PNB, CDC i ERC, que no sembla que tingui voluntat d'implicar-se. Si això no s'aconsegueix, qui té la iniciativa ara mateix són el PP i el PSOE i a nosaltres el que ens pertoca és fer oposició”, ha insistit.

Domènech ha subratllat que els diputats d'En Comú Podem seran “molt rellevants” durant la legislatura. Si el PSOE aconsegueix liderar una proposta de govern de canvi, convencent a les forces necessàries, ho seran des del govern, però aquesta no sembla l'opció més probable per al cap de llista dels comuns, que veu als socialistes i populars posant-se d'acord per evitar unes terceres eleccions. El que ha deixat clar és que ells no donaran suport “mai” al PP i que ja treballen per construir una alternativa de govern que convenci els espanyols en el futur.

Encara no han analitzat els detalls del 26-J i l'àmplia diferència entre el que apuntaven les enquestes i els resultats electorals. Domènech ha explicat que ho faran en breu i s'ha limitat a assenyalar “el Brexit, la concentració del vot de dretes en el PP i el discurs de la por dels populars” com algunes de les causes.

Com va fer aquest passat diumenge després de l'escrutini, Domènech ha reivindicat aquest dilluns l'espai que representa En Comú Podem com a guanyador de les eleccions a Catalunya. Un espai polític que esdevé des de ja “l'alternativa” als governs de CDC. “Ara hem de solidificar-la arreu i configurar els lideratges. Espero que siguin potents i que guanyin”, ha destacat.

Domènech també ha tingut paraules per ERC, en especial per al seu president. De Junqueras no li ha agradat que hagi parlat des del “paternalisme” convidant als comuns a sumar-se al full de ruta independentista un cop “comprovat” que no hi ha possibilitat de canvi a l'Estat. “Junqueras sembla un professor que renya l'alumne. Hem guanyat dues vegades les eleccions a Catalunya i som el principal espai de les esquerres en aquest país. Jo crec que fora bo que alguns dirigents polítics abandonessin el paternalisme per emplaçar altres espais”, ha indicat. Domènech ha recordat a Junqueras i al cap de llista dels republicans, Gabriel Rufián, que ha estat En Comú Podem i no ERC qui ha guanyat les eleccions. “Parlen des d'una pretesa centralitat que no s'ha demostrat en dues eleccions. A més, crec que no els porta enlloc”, ha conclòs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Carme Viñas i Benítez
Regidora portaveu d’ERC i cap de l’oposició a Calonge i Sant Antoni

“Ha quedat clar que el govern no ens volia tenir a dins”

Calonge i Sant Antoni

Un Comebe per al front del Segre

Barcelona
Europa

Letònia reforça l’ús del letó en detriment del rus al mercat laboral

Barcelona
estat francès

Barnier presenta a Macron el seu govern de perfil de centredreta

barcelona
àsia

Condemnat a Hong Kong a presó per dur una samarreta “sediciosa”

barcelona
Unió Europea

El TJUE creu que les clàusules preus de Booking limiten la competència

Barcelona

Frustren un acord per una moció de censura

lloret de mar
Pròxim Orient

Hezbol·là i l’Iran amenacen Israel amb represàlies per les explosions al Líban

Barcelona
política

ERC i PSC ja parlen del pressupost amb el finançament singular pel mig

barcelona