Política

Els líders europeus avisen Cameron que estan “preparats pel divorci”

“Això no és com el Facebook, que l'estatus pot ser ‘complicat', aquí o estàs casat o divorciat”, assegura el primer ministre de Luxemburg

Els líders dels 27 estats membres de la Unió Europea han avisat aquest dimarts al Regne Unit que estan “preparats pel divorci”, però han demanat al govern britànic que clarifiqui quin és el seu posicionament. “Això no és com el Facebook, que l'estatus pot ser complicat. Aquí o estàs casat o estàs divorciat”, ha defensat el primer ministre de Luxemburg, Xavier Bettel. El president francès, François Hollande, ha demanat al govern britànic que presenti “el més ràpid possible” la notificació oficial de sortida de la UE mentre que el belga Charles Michel ha advertit que no acceptarà “un xantatge de la Gran Bretanya”.

“Europa està preparada per iniciar el procés de divorci, fins i tot avui, sense gaire entusiasme, com us podeu imaginar”, ha assegurat el president del Consell Europeu, Donald Tusk. El polonès ha recordat que “l'única manera legal” per la sortida del Regne Unit és que el govern britànic activi l'article 50 dels tractats. “Tothom ha d'estar al cas d'això, el que significa que hem de ser pacients”, ha admès. “Sense la notificació del Regne Unit no començarem cap negociació del procés de divorci o de les futures relacions”, ha afegit.

“No m'imagino un govern britànic, sigui quin sigui, que no respecti la tria del seu poble”, ha assegurat el francès François Hollande, que ha reiterat que “no hi ha temps a perdre”. “És una jornada històrica perquè hem d'admetre que un país, el Regne Unit, ha decidit sortir de la UE. És dolorós”, ha indicat. Segons Hollande, però, “Europa no s'atura pel Regne Unit”. “Mirant la situació avui al Regne Unit, veiem que Europa, si la sabem dirigir, és positiva pels pobles que la constitueixen”, ha dit, en referència al xoc financer britànic.

El primer ministre de Bèlgica, Charles Michel, ha dit que els líders de la UE han de “mantenir el cap fred” i garantir “ben ràpid l'estabilitat”. Michel ha recordat que “la credibilitat financera de la Gran Bretanya ha quedat danyada” arran del Brexit, però ha indicat que la UE ha de tirar endavant i tenir més ambició que la de “gestió de crisis”. “No podem acceptar un xantatge de la Gran Bretanya de mesos”, ha dit el belga, que ha recordat que en els darrers dies hi hagut “moltes emocions” i que ara “és l'hora de la raó”.

“No podem estar casats i alhora iniciar un procés de divorci, és molt important avançar”, ha dit el primer ministre de Luxemburg, Xavier Bettel. “Els britànics han decidit iniciar un procediment de divorci, per tant, hem d'avançar”, ha remarcat.

Per la seva banda, la cancellera alemanya, Angela Merkel, ha dit aquest dimarts que el Regne Unit no pot iniciar un procés de “tria” del que més li interessa de la UE i desentendre's de la resta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona