Política

‘Brexit' “constructiu”

Cameron assegura als 27 que “abandonar la Unió Europea no vol dir girar-li l'esquena

Merkel va dir al ‘premier' que no es poden deslliurar de les responsabilitats i en canvi mantenir els privilegis

“O estem casats o estem divorciats, però no hi ha terme mitjà: la Unió Europea no és un perfil de Facebook, no s'hi val posar que l'estat és complicat.” Aquesta broma del primer ministre luxemburguès, Xavier Bettel, il·lustra la pressió que els líders europeus van fer ahir a David Cameron, en la que pot ser la seva darrera cimera a Brussel·les. Els 27, encara en estat de xoc postreferèndum, van exigir al premier britànic que sigui clar i previsible, i que no ajorni el Brexit, si ja no el pot evitar. “No tolerarem un xantatge infinit, ni que la Gran Bretanya jugui amb Europa durant mesos”, li va etzibar el belga Charles Michel.

Però Cameron es va presentar al sopar (l'últim, perquè avui ja no participarà en la reunió) amb paraules amables i demanant un trencament “tan constructiu com sigui possible”. “Abandonar la UE no vol dir girar l'esquena a Europa: som països veïns, amics, aliats, socis”, els va intentar calmar, sense èxit, més sol que mai. Els seus (encara) homòlegs el van rebre amb molts retrets i l'advertiment que ja es pot anar traient del cap la idea de modelar una UE “a la carta”. Fins i tot Angela Merkel, partidària de donar una mica d'oxigen a Londres davant el caos institucional i financer que pateix, va ser dura i li va deixar molt clar que s'oblidi del mercat comú si no accepta la lliure circulació de treballadors.

“Si vol abandonar aquesta família, que no es pensi que podrà deslliurar-se de les responsabilitats i mantenir els privilegis: l'accés lliure al mercat comú és a canvi d'acceptar les quatre llibertats fonamentals europees: la de les persones, els béns, els serveis i el capital”, li va recordar la cancellera alemanya. Merkel va assegurar que la UE “és prou forta per superar el Brexit i tirar endavant fins i tot amb 27 membres”. També Mariano Rajoy hi va ficar cullerada: “Esperem que ningú no pretengui quedar-se només el que li interessa d'Europa i deixar el que no.” I és que qualsevol concessió als britànics o, fins i tot, que la negociació sobre el Brexit s'eternitzi pot provocar un efecte dominó i contagiar altres socis, com ara Dinamarca, els Països Baixos o França, la temptació de voler fer referèndums.

Res a negociar, ni formalment ni informalment, fins que el govern britànic no invoqui l'article 50 del Tractat (és a dir, que premi el botó d'ejecció de la UE, iniciant els tràmits per quedar fora del club en un termini de dos anys). Conscient que fer-ho debilitaria la seva posició negociadora, Cameron fa el ronso i farà esperar Brussel·les almenys fins a la tardor. De fet, el president del Consell Europeu, Donald Tusk, va anunciar que convocarà una cimera extraordinària sobre el Brexit al setembre a Bratislava, a Eslovàquia. Tusk, com Merkel, és partidari de donar una mica de temps als dirigents britànics perquè s'aclareixin i deixin de donar missatges contradictoris.

Amb l'alè de Marine Le Pen al clatell, però, i a menys d'un any de les presidencials franceses, François Hollande té més pressa. “No podem perdre temps, el món sencer ens mira”, va collar Cameron el president francès. I Jean-Claude Juncker, de la línia més dura, fins i tot ha prohibit als seus eurocomissaris i funcionaris negociar res en secret o mantenir cap conversa privada amb el govern britànic sobre el futur de les relacions amb l'illa. El president de la Comissió Europea, que fa dos mesos es va negar a rebre Carles Puigdemont al seu despatx, podria reunir-se aviat amb Nicola Sturgeon. De fet, la primera ministra d'Escòcia es plantarà avui a Brussel·les perquè la veu dels escocesos “sigui escoltada” i s'entrevistarà amb el president de l'eurocambra, Martin Schulz. I això el mateix dia que, per primera vegada, el primer ministre britànic serà convidat a marxar d'una cimera europea perquè els 27 es puguin reunir sense ell. Cop d'efecte d'Edimburg.

“O ets un estat membre o no ho ets, però a la UE no existeixen els mitjos estats membres”, va pressionar també la cap de la diplomàcia comunitària, Federica Mogherini. “Ens han de dir què volen fer i com ho volen fer, i només després podem començar a negociar”, va insistir.

LES FRASES

No es pensi que podrà deslliurar-se de les responsabilitats i mantenir els privilegis
Angela Merkel
cancellera d'Alemanya
No tolerarem un xantatge infinit, ni que jugui amb Europa durant mesos
Charles Michel
primer ministre de Bèlgica

La millor notícia des del desembre

La victòria del PP ha passat gairebé desapercebuda a Brussel·les, en plena crisi pel Brexit. Tot i això, la possibilitat que Rajoy lideri un nou govern conservador és “la millor notícia” que el president del Consell, Donald Tusk, ha rebut “des del desembre”, segons van explicar fonts de La Moncloa després d'una trobada bilateral entre el polonès i el president espanyol en funcions. En arribar a la cimera, el líder del PP ja havia rebut la benedicció de Jean-Claude Juncker, que el va felicitar per carta, i que li va demanar que “ara es pugui formar un govern estable” perquè Espanya pugui “continuar treballant estretament amb les institucions europees”. El principal tema pendent entre Madrid i Brussel·les és una possible multa per la desviació del dèficit i la intenció de la CE que Espanya retalli 8.000 milions en els pròxims dos anys. L'executiu comunitari ha de decidir al juliol si castiga l'Estat espanyol amb una multa de fins a 2.000 milions d'euros pel seu enèsim incompliment de l'objectiu de dèficit públic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia