Política

El cas Bengasi es reactiva contra Clinton

Una comissió del Congrés l'acusa d'haver minimitzat el perill que corria l'ambaixada a Líbia

L'exsecretària d'Estat evita respondre a l'informe i insta a “girar full”

Una comissió del Congrés dels EUA controlada pels republicans va publicar dimarts el seu informe sobre l'atac a l'ambaixada nord-americana a Bengasi (Líbia) el 2012, en què acusa Hillary Clinton, aleshores secretària d'Estat, d'haver minimitzat l'amenaça extremista al país magribí.

En 800 pàgines, l'informe es remunta a la nit de l'11 de setembre del 2012, quan homes armats van assaltar el recinte diplomàtic de Bengasi i l'annex de la CIA, i van matar l'ambaixador, Chris Stevens, i tres nord-americans més.

Però, després de dos anys d'investigacions i
7 milions de dòlars de diners públics desemborsats, no s'ha pogut incloure en el voluminós document cap revelació que pugui propiciar un cop fatal a la campanya de Clinton per a les eleccions presidencials del novembre. “Deixaré que siguin altres els que comentin aquest informe; em sembla clar que és hora de girar full”, va respondre la candidata demòcrata a la Casa Blanca, que arrossega aquest afer com un llast. Clinton ja va defensar la seva actuació davant d'aquesta comissió en una declaració maratoniana d'onze hores, l'octubre del 2015. Amb tot, l'informe reforça la tesi que l'administració va tardar a calibrar l'amenaça que planava sobre els seus diplomàtics a Líbia. I li retreu que va atribuir de seguida els fets a un cas aïllat de violència, en lloc d'admetre que es va tractar d'un atac terrorista.

El seu rival en les presidencials, el republicà Donald Trump, ha explotat el tema en campanya acusant l'exsecretària d'Estat de deixar morir l'ambaixador mentre ella “dormia profundament”.

El president de la comissió d'investigació, el republicà Trey Gowdy, va fer valer que l'informe es basa en “més de cent entrevistes, vuitanta de les quals a testimonis que no va interrogar cap altra comissió parlamentària”.

LA DATA

11.09.12
Un comando
assalta l'ambaixada dels EUA a Bengasi (Líbia) i mata l'ambaixador i tres nord-americans més.

Avantatge d'11 punts sobre Trump

redacció

Hillary Clinton té un avantatge d'11 punts sobre el seu rival republicà en la cursa a la Casa Blanca, Donald Trump, segons una enquesta difosa ahir per l'agència Reuters, que registra un lleu descens respecte a la setmana passada. L'última enquesta mostra que un 45,3% dels nord-americans donen suport a Clinton, contra un 34,1% a Trump i un 20,5% restant a cap dels dos. Tot i que divendres el seu avantatge era de 14 punts, la distància amb el magnat novaiorquès no ha parat de créixer des de mitjan maig, quan els dos estaven frec a frec. L'exsecretària d'Estat, exsenadora i exprimera dama s'ha beneficiat aquests última dies de suports de membres de l'establishment del Partit Republicà, com el de Henry Paulson, secretari del Tresor amb l'expresident George W. Bush. El seu rival en la cursa per la nominació demòcrata, Bernie Sanders, ha dit també que la votarà per frenar Trump, tot i que no li ha prestat un suport formal públic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia