Política

Els laboristes desafien Corbyn a unes primàries

La diputada Angela Eagle es presenta com la candidata del partit per enfrontar-se al seu líder

L'SNP vol formar la oposició oficial al Parlament davant el “caos” que hi ha dins el Partit Laborista

El grup parlamentari laborista ha reptat el seu líder, Jeremy Corbyn, a defensar el seu lideratge en unes primàries. Corbyn encara no ha recollit el guant. El desafiament dels diputats es produeix després que aquest es negués a dimitir tot i perdre una moció de confiança. Dimarts un 80% dels diputats laboristes van dir que Corbyn no té la seva confiança per continuar sent el líder del partit, en una moció secreta en què van votar 212 dels 229 parlamentaris. “Vaig ser escollit democràticament per fer un altre tipus de política amb el vot del 60% dels membres del partit i seguidors, i no els trairé renunciant.” Dilluns les bases del partit es van concentrar a fora del Parlament per mostrar-li el seu suport i demanar-li que aguantés.

Corbyn va ser escollit al setembre gràcies al suport dels sindicats i amb unes polítiques que l'alineen en l'esquerra tradicional, en la defensa dels drets dels treballadors i en contra de les mesures d'austeritat. Mai no ha tingut el suport del seu grup parlamentari, que preferia un candidat més de centre. El poc suport que tenia va minvar després de la seva campanya del referèndum. Consideren que va ser molt pobra i que va ser incapaç de mobilitzar l'electorat laborista. Temen que els conservadors convoquin eleccions anticipades a partir del setembre, després d'escollir el successor de Cameron, i creuen que Corbyn no guanyaria. La moció es va produir també després de la dimissió de 23 dels 31 membres del seu gabinet com a protesta per haver fet fora Hillary Benn, el secretari d'Exteriors. Corbyn tenia indicis que Benn, un dels històrics del partit, estava conspirant contra ell. El grup parlamentari ara busca un contrincant per desafiar Corbyn en unes primàries. La principal favorita és Angela Eagle, de 55 anys, una de les dimissionàries del gabinet de Corbyn, que ocupava la cartera de Negocis. Eagle havia estat abans ministra de Pensions, durant el govern de Gordon Brown. També sona el nom de Tom Watson, que és el segon de Corbyn. Un cop escullin un contrincant, Corbyn haurà d'acceptar el desafiament o fer-se a un costat.

La pressió perquè dimiteixi és cada cop més gran. Fins i tot ahir el primer ministre, David Cameron, durant un batussa dialèctica en la sessió de control li va dir: “Per l'amor de Déu, ves-te'n!”. No s'espera que la intervenció de Cameron acceleri la dimissió, tot el contrari, s'espera que Corbyn es refermi en el seu càrrec. El problema és que no té prou parlamentaris per completar el gabinet a l'ombra, que es com es coneix l'oposició oficial, que replica cada posició del govern.

Els nacionalistes escocesos de l'SNP, tercera força a Westminster, volen sol·licitar formar ells el govern a l'ombra perquè consideren que els laboristes es troben en una situació de “caos”. L'SNP es basa en el tractat de dret, costums i procediments parlamentaris d'Erskine Maye, que diu que el partit de l'oposició oficial “ha d'estar preparat per assumir el poder”. I Pete Wishard, líder de l'SNP al Parlament, creu que “després de perdre les dues terceres parts del seu gabinet, està clar que no està preparat per al poder”.

Cameron assumeix que el mercat europeu té un preu

Cameron va comparèixer ahir al Parlament després de comunicar a Brussel·les la decisió del Regne Unit de deixar la UE. Va explicar que el to de la reunió va ser de “penediment i tristesa”, que “és impossible accedir a tots els beneficis de la UE sense pagar-ne els costos”, i va reiterar que mai no donaran l'esquena a la UE i que només el Regne Unit pot activar l'article 50, que marcarà l'inici de les negociacions de dos anys que haurà de portar el nou primer ministre. En aquest sentit, aquest migdia acaba el termini per rebre les candidatures a les primàries del Partit Conservador. De moment, l'únic que s'ha presentat és el proeuropeu Stephen Crabb, un dels polítics emergents del partit. S'espera que també es presentin l'exministre de Defensa, Liam Fox, de 59 anys, que s'oferiria com a candidat conciliador del Brexit, en contraposició amb Boris Johnson. També la ministra d'Educació Nicky Morgan, Jeremy Hunt i Andrea Leadsom. Els dos grans favorits, però, son Boris Johnson, de 53 anys, que podria presentar una campanya amb Michael Gove de segon (ells dos van ser els líders del Brexit) i Theresa May, de 59 anys, l'actual ministra de l'Interior, considerada la candidata del consens. May va fer campanya a favor de la UE però sense implicar-s'hi massa. La figura de Johnson genera divisió dins del partit. Un cop es tanquin les candidatures, es faran diverses rondes de vots per correu dels 331 diputats conservadors, eliminant un candidat en cada ronda fins que en quedin dos, que s'enfrontaran en les primàries, en què votaran els 150.000 afiliats del partit. El guanyador se sabrà el 9 de setembre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
àsia

Condemnat a Hong Kong a presó per dur una samarreta “sediciosa”

barcelona
Unió Europea

El TJUE creu que les clàusules preus de Booking limiten la competència

Barcelona

Frustren un acord per una moció de censura

lloret de mar
Pròxim Orient

Hezbol·là i l’Iran amenacen Israel amb represàlies per les explosions al Líban

Barcelona
política

ERC i PSC ja parlen del pressupost amb el finançament singular pel mig

barcelona
nova caledònia

Dos morts en una nova operació policial contra independentistes a Nova Caledònia

barcelona
política

La Fiscalia General de l’Estat demana la recusació de Macías en la causa de la llei d’amnistia

barcelona
unió europea

Reconeixement europeu a l'opositor veneçolà González Urrutia

barcelona
política

L’exalcalde de Vilassar de Dalt, candidat a dirigir ERC amb Camps, Jordà i Sans

barcelona