Política

POLÍTICA

Rajoy: “Si el Regne unit marxa, Escòcia també”

El president del govern espanyol en funcions es mostra “radicalment en contra” que el govern escocès negociï amb la UE

El líder popular rebutja qualsevol paral·lelisme amb Catalunya

El president del Govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, s'ha mostrat “radicalment en contra” que Escòcia negociï directament amb la Unió Europea (UE) sobre el Brèxit perquè, al seu parer, no té “cap” competència per fer-ho. A més, ha negat que la marxa del Regne Unit i la situació d'Escòcia tinguin “res a veure” amb Catalunya.

“Les competències d'Escòcia per negociar amb la UE són nul·les. El govern espanyol s'oposa a què aquestes negociacions [per a la sortida del Regne Unit de la Unió Europea] es facin amb algú diferent del govern del Regne Unit”, ha remarcat Rajoy en declaracions des de Brussel·les coincidint amb les reunions que la primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, ha mantingut amb el el president de l'Eurocambra i el de la Comissió Europea (CE).

“Quan el Regne Unit arribi amb un acord a la UE per anar-se'n, Escòcia també se'n va”, ha sentenciat.

Així, ha definit com a “problemes interns del Regne Unit” els desitjos d'Escòcia –i també de Gibraltar, territori al qual no ha citat– de trobar alguna fórmula que els permeti continuar a la Unió encara que Anglaterra marxi.

Rajoy s'ha mostrat convençut que la resta de socis també s'oposen a les aspiracions escoceses de continuar al club comunitari després del Brèxit i ha apel·lat als tractats. “Jo hi estic radicalment en contra, els tractats hi estan radicalment en contra, crec que tothom està radicalment en contra d'això”, ha dit.

El líder del PP ha restat importància al fet que Sturgeon, hagi estat rebuda aquest dimecres pel president del Parlament Europeu, Martin Schulz, i el de la CE, Jean-Claude Juncker. Precisament aquest últim ha justificat aquesta trobada perquè Escòcia “s'ha guanyat el dret a ser escoltada” per la Unió Europea. Al seu parer, els “efectes pràctics” de qualsevol conversa entre la primera ministra escocesa i les institucions europees són nuls.

De totes maneres, el cap de l'executiu espanyol en funcions ha evitat avançar si l'Estat vetaria una eventual sol·licitud d'Escòcia –si s'independitzés del Regne Unit– d'adherir-se a la UE en un futur. Segons ell, aquest és un escenari que queda “molt lluny”.

Preguntat per les conseqüències que el futur d'Escòcia pugui tenir a Catalunya, Rajoy ha assegurat que “el fet que el Regne Unit se'n vagi de la UE no té res a veure amb els plantejaments que alguns dirigents polítics fan a Catalunya”.

“El Regne Unit se'n va, i amb ell tots els qui formen part del Regne Unit. No té res a veure amb Catalunya”, ha insistit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

escòcia

La crisi al govern escocès deixa en l'aire el futur del primer ministre

barcelona
Carib

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició d'Haití

Barcelona
guerra a gaza

Israel es prepara per envair Rafah

barcelona
Portugal

L'auge de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució dels Clavells

Barcelona
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona

Entitats ecologistes insten el PSC, ERC i Junts a renunciar als macroprojectes turístics

barcelona
política

Barcelona donarà suport a la creació d’un estat palestí

barcelona
política

Puigdemont proposa la cancel·lació del deute amb l’Estat

barcelona
Estat espanyol

Presenten una altra querella contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona