Política

El TC permet a Exteriors fer la feina però en veta el nom

L'òrgan aixeca, en part, la suspensió cautelar de la llei i avisa que vetllarà perquè no s'envaeixin competències de l'Estat

Romeva assegura que s'actuarà amb “normalitat”, al marge del tribunal

Llibertat provisional (i vigilada) pel departament que dirigeix Raül Romeva. El Tribunal Constitucional va decidir ahir aixecar la suspensió cautelar sobre els articles que regulen les competències en matèria d'acció internacional de la Generalitat, però l'avisa que es mantindrà atent perquè en cap moment no envaeixen la representació i la tasca que l'Estat té en exclusiva. L'alt tribunal n'ha atorgat una de freda i una altra de calenta a la primera llei impulsada en la nova etapa del president Carles Puigdemont. Així, tot i no obstaculitzar que se segueixi desenvolupant la feina per la qual ha estat creada, el TC manté el vet a la denominació inicial “d'Exteriors” –el nom original era el de Departament d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència– adduint que aquesta etiqueta és la que ostenta el ministeri espanyol i, per tant, pot generar confusió.

En el seu acte d'aixecament parcial de la suspensió decretada el mes de febrer arran de la impugnació presentada pel govern de Mariano Rajoy, el TC alerta al departament de Romeva –que ja va canviar la denominació per esquivar l'acció de la justícia pel d'Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència– que aquesta decisió no prejutja la sentència que pugui dictar més endavant sobre el fons de la qüestió. Tant és així que adverteix que se li permetrà desenvolupar l'acció exterior sempre que és limiti a la que fan la resta de territoris. En cas contrari, és a dir, si es considera que si en les seves actuacions la conselleria va més enllà de les competències de l'Estatut i actua com un “subjecte de dret internacional”, aquest fet “podrà ser objecte d'impugnació davant aquest tribunal o davant la jurisdicció competent”, s'assenyala en l'acta judicial.

El TC entén que en aquest cas no era necessari mantenir la congelació temporal dels articles, exigits en el recurs presentat per l'Estat, perquè no es tracta d'un assumpte de “gran relleu constitucional” i, en aquest punt, recorden que la doctrina d'aquest òrgan estableix que només s'allarguen les suspensions davant circumstàncies excepcionals, posant com a exemple la declaració de sobirania i el dret a decidir aprovada pel Parlament.

“Vet irrellevant”

Un cop coneguda la resolució judicial, el conseller Romeva va garantir que el seu departament continuarà treballant “amb normalitat” per tal de complir un “mandat democràtic” al marge de les opinions del tribunal o del fet que pugui “molestar més o menys a l'executiu de Rajoy. El dirigent català va subratllar, a més, que el vet que es manté a la denominació del departament és “absolutament irrellevant, és una anècdota, és fum”. Perquè, segons hi afegia, aquesta suspensió “no ha impedit fer la feina i això demostra l'absurditat de la qüestió”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona