Política

Guerra bruta

Mas, Ortega i Rigau critiquen que se'ls pugui jutjar pel 9-N i que no li “passi res” a Fernández Díaz

L'expresident considera que és la reacció “visceral” d'un “Estat ferit en el seu orgull”

L'exconsellera de Governació afirma que és una “barbaritat” que “un acte democràtic” pugui ser jutjat i que, en canvi, “una conspiració en tota regla”, no

Tots tres asseguren que tornarien a fer el procés participatiu

L'expresident de la Generalitat Artur Mas i les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau han criticat aquest dijous que se'ls pugui obrir un judici oral per la consulta del 9-N i, en canvi, que al ministre de l'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, no li “passi res” i ni doni explicacions en seu parlamentària.

L'expresident català, l'exvicepresidenta i l'exconsellera d'Ensenyament, que estan a un pas de ser jutjats pel 9-N, han participat avui junts en una entrevista en l'emissora Rac1, una setmana després que sortissin a la llum les converses entre Jorge Fernández Díaz i el director ja revocat de l'Oficina Antifrau, Daniel de Alfonso.

Mas ha afirmat que és “greu” que un ministre de l'Interior faci el que ha fet “sense que passi res” ni doni “explicacions” en seu parlamentària.

També ha apuntat que el nou acte del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya sobre el 9-N s'ha fet públic aquesta setmana, i no en campanya electoral, perquè “CDC és el que fa més por a l'Estat, més que la CUP revolucionària i Esquerra”.

L'expresident ha considerat així que és la reacció “visceral” d'un “Estat ferit en el seu orgull” que vol llançar un avís “amb vista al futur” que processos com el 9-N “no es toleraran”, encara que ha al·ludit la mobilització ciutadana durant la consulta del 2014: “Ens volien agenollats i ens van trobar drets”, ha dit.

Mas ha negat que hi haguessin “fissures” en el Govern ni en CDC, però ha dit que dins la classe política, en canvi, hi va haver “de tot” quan van aparèixer informes policials sobre ell i sobre l'exalcalde Xavier Trias, i llavors alguns es “van creure les intoxicacions, se'n van aprofitar i no han demanat disculpes”.

Pel que fa al full de ruta sobiranista, el líder de CDC ha indicat que ja està fixada, però ha assenyalat que si es volen introduir canvis per incloure un “referèndum unilateral d'independència” s'hauria de “parlar entre tots”.

Ortega, que segueix sent militant d'Unió però té “poc contacte” amb el partit i amb Josep Antoni Duran i Lleida, ha assenyalat que és una “barbaritat i una paradoxa” que puguin ser “jutjats per un acte democràtic” i que, en canvi, “una conspiració en tota regla” del ministre Jorge Fernández Díaz quedi “sense responsabilitat política”.

“No hi ha hagut cap incompliment de la llei” pel 9-N, ha afegit la democratacristiana, que ha admès que està “dolguda” i que no sap com explicar-li a la seva filla per què encara un procés judicial d'aquestes característiques.

Rigau, de la seva banda, ha jutjat que la causa judicial respon al fet que algú vol “passar comptes” perquè des de l'Estat es va dir que “no es faria” el 9-N i finalment sí que va tenir lloc.

L'extitular d'Ensenyament ha afirmat que se sent “encara més forastera” quan escolta el ministre de l'Interior i ha titllat d'“immoral” que es “fabriquin dades falses” contra polítics: “Això no hi ha Marcelo que ho aguanti”, ha afegit Rigau, qui, igual que Mas i Ortega, ha assegurat que tornaria a fer el 9-N.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Per Paneque i Romero (PSC) ara es tria o estabilitat o soroll i confrontació

PALAFRUGELL
política

La policia diu que no pot localitzar Puigdemont en plena campanya

barcelona
turquia

Un Boeing 763 de FedEx aterra de morro a Istanbul sense causar víctimes

barcelona
Unió Europea

El PPE es nega a signar una declaració que rebutja “normalitzar” l’extrema dreta

Barcelona
guerra a gaza

Divisió en el govern espanyol per una carta a empreses que operen a Israel

barcelona
POLÍTICA

Vergés presenta el programa econòmic de Junts+ en un acte amb empresaris

BANYOLES
Regne Unit

El Regne Unit expulsa l’agregat de Defensa de l’ambaixada russa

Barcelona

ERC proposa la creació de la Llei de Sobirania Alimentària

RIPOLL
estat espanyol

El Senat, amb majoria absoluta del PP, aprova reprovar al fiscal general de l’Estat

barcelona